Zistenie, ktoré zamáva s vašou predstavou o puberte: Dospievanie trvá oveľa dlhšie!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-25 19:00:00

Dospievanie dnes trvá dlhšie ako v minulosti, zistili austrálski vedci, podľa ktorých je možné vedecky vysvetliť, prečo sa mnohí mladí ľudia nehrnú do manželstva či prílišnej zodpovednosti.

Priemerný pubertiak dnes dospieva takmer 15 rokov. Vedci tvrdia, že po dovŕšení 18 rokov ešte o dospelosti z duševného hľadiska nemôže byť reč a obdobie adolescencie stanovili na rozpätie 10 až 24 rokov. Mladí ľudia sa v priemere vzdelávajú dlhšie ako minulé generácie a potrebujú určitý čas na to, aby vstúpili do manželstva a stali sa rodičmi, vysvetľujú vedci v štúdii, ktorá bola publikovaná v odbornom magazíne The Lancet.

Čítajte viac: Prevratný objav českých vedcov: Vďaka nim bude akné minulosťou!

Kedysi začali mladí ľudia dozrievať až ako 14-roční, dnes puberta s jej hormonálnymi prejavmi vďaka lepšej výžive a zdravotnej starostlivosti nastupuje o niekoľko rokov skôr. V priemyselne vyspelých krajinách tak klesol vek prvej menštruácie dievčat na 10 rokov. Podľa výskumníkov by sa definícia puberty mala zmeniť, pretože mozog mladých ľudí sa vyvíja do 20 až 25 rokov.

Vedci zdôraznili, že adolescencia nezahŕňa len biologické faktory, ale aj ekonomické či sociálne vplyvy. Mnohí mladí ľudia sa dnes finančne neosamostatňujú pred dovŕšením 25 rokov, čo im zároveň dáva priestor na lepšiu sebarealizáciu a sebapoznanie. 


Tagy:
puberta dospievanie

2018-01-25 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia