Zmerajte si obvod pása: Nové zistenie zmení váš pohľad na prebytočné kilá!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-26 05:55:00

Medzi obvodom pása a kondíciou existuje zaujímavý vzťah, a to bez ohľadu na index telesnej hmotnosti BMI. Prišli na to dánski vedci, podľa ktorých vypovedajú namerané centimetre v drieku aj o našich zdravotných rizikách.

Kto má širší driek, väčšinou máva aj problém s kondíciou, tvrdia vedci z Copenhagenskej univerzity, ktorí chceli zistiť, či má prebytočný tuk v oblasti pása vplyv na zápalové procesy v tele. Už predchádzajúce štúdie totiž naznačili, že brušný tuk môže zvyšovať riziko vzniku metabolických porúch a rozvoj chronického zápalu v tele. Tentoraz experti zistili, že problémy sú priamo úmerné šírke pása – čím širší driek máte, tým sú zdravotné riziká vyššie bez ohľadu na index telesnej hmotnosti BMI.

Čítajte viac: Prekvapivý záver výskumu obezity: Slováci majú oproti iným Európanom jednu výhodu

V rámci výskumu vedci zhromaždili údaje o takmer 11-tisíc osobách. Všetci zo zaradených absolvovali test na posúdenie ich fyzickej kondície. Súčasne im merali obvod pása, hmotnosť, výšku a brali krv na určovanie hladiny C-reaktívneho proteínu, ktorý je biomarkerom zápalového procesu v tele.

Vedci si všimli, že slabšia kondícia bola spojená so širším obvodom v páse a vyšším stupňom zápalu v tele nezávisle od BMI. Čím lepšiu kondíciu kontrolované osoby mali, tým lepšie bolo aj ich metabolické zdravie. Z výsledkom vyplýva, že fyzicky zdatnejší ľudia mávajú súčasne aj užší driek, resp. menej brušného tuku. Štúdiu zverejnil magazín Plos One

Výpočet zdravotného rizika zistíte z pomeru telesnej výšky a obvodu vášho pása. Obvod drieku v centimetroch by ste mali vydeliť výškou v centimetroch. Ak je pomer väčší ako 0,5, mali by ste sa snažiť schudnúť a zlepšiť svoju kondíciu. V ideálnom prípade by mal byť výsledný pomer nižší ako 0,5.

Fotogaléria


Tagy:
obvod pása driek BMI brušný tuk

2018-01-26 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia