Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Desať najbizarnejších diét, aké kto kedy vyskúšal: Toto by ste robiť nechceli!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Začiatok roka je ideálnym obdobím na zužovanie centimetrov v páse. Kto si na výber vhodnej diéty netrúfa sám, môže osloviť výživového poradcu a upravovať svoju váhu pod kontrolou odborníka. V minulosti však ľudia nemali také možnosti ani vedomosti ako my a pri vymýšľaní diét uplatňovali viac kreativity než rozumu.

 

Diéta nesmrteľnosti

Túžba po nesmrteľnosti je stará ako ľudstvo samo. Žiaľ, dodnes sa nikomu nepodarilo nájsť povesťami opradenú „živú vodu“. V 15. storočí žil benátsky šľachtic Luigi Cornaro, ktorý trpel rozličnými gastrointestinálnymi ťažkosťami. Preto si naordinoval vlastnú stravovaciu medicínu, o ktorej tvrdil, že je elixírom života. Veril, že jeho diéta zahŕňajúca len 340 gramov jedla a 400 mililitrov vína denne je receptom na dlhovekosť. Svojím spôsobom mal pravdu, pretože sa dožil úctyhodných 98 rokov, uvádza Telegraph.co.uk.

Čítajte viac: Muž vyskúšal zdravú sacharidovú diétu, o 60 dní si vypočul nečakanú diagnózu

Diéta lorda Byrona

Slávny anglický básnik George Gordon Byron mal povesť a povahu búrliváka. Vo svojej dobe patril nielen medzi intelektuálov, ale aj medzi vizionárov, ktorí razili trend zoštíhľovania. Keďže lord Byron zápasil s nadváhou, jeho strava pozostávala zo sušienok, pitia sódy a zemiakov namočených v octe. Do roku 1816 konzumoval len ľahké raňajky pozostávajúce z kúska chleba a na večeru si dával zeleninu. Od roku 1806 do roku 1811 schudol vďaka svojim stravovacím návykom vyše 30 kilogramov.

Cigaretová diéta

Informácie o negatívnych účinkoch fajčenia na zdravie vyšli na povrch až v 20. rokoch minulého storočia. Dovtedy si ľudia mysleli, že tabak je liečivý. S prvými pochybnosťami však tabakovým spoločnostiam začali klesať zisky, a tak spustili masívnu kampaň na podporu fajčenia. Na trhu sa objavili cigarety so šikovným marketingovým posolstvom – cigarety ako prostriedok na znižovanie hmotnosti kvôli ich potláčaniu chuti do jedla.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Pásomnicová diéta

V prvej polovici dvadsiateho storočia boli ľudia odvážnejší ako dnes. Medzi propagátormi „ľahších“ telesných proporcií sa udomácnil extrémny spôsob chudnutia, ktorý oficiálne schvaľovali aj lekári. Odvážlivci prehltli zárodky pásomnice a o svoj kalorický príjem sa ochotne delili s parazitom. Dne už takáto metóda nie je považovaná za bezpečnú.

Diéta „pijúceho muža“

Bizarný názov diéty pochádza z pera Američana Roberta Camerona, ktorý sa v roku 1960 blysol knihou s názvom „Diéta pijúceho muža“. Cameron bol presvedčený, že našiel spôsob, ako sa účinne zbaviť prebytočných kíl. Jeho diéta pozostávala z vylúčenia uhľohydrátov. Preferovaná strava zahŕňala najmä tučné mäso, ryby a syry. Veľkým paradoxom bolo najmä odporúčanie pitia alkoholu, konkrétne rumu a whisky, pretože obsahujú málo sacharidov. Málokto by si tipol, že sa tento bizarný „ortorektik“ dožil takmer stovky!

Diéta „spiacej krásavice“

V 70. rokoch minulého storočia sa medzi ľuďmi šíril naozaj bizarný druh diéty. Vychádzal z predpokladu, že počas spánku spaľujeme prebytočné kalórie bez toho, aby sme sa fyzicky namáhali. Niektorí fantasti preto verili, že keď celý deň preležia v posteli, schudnú aj bez pohybu.

Sušienková diéta

Doktor Sanford Siegal razil v 70. rokoch minulého storočia teóriu, že k chudnutiu prispieva každodenná konzumácia cookies špeciálneho zloženia. Tie však nevynikali chuťou ani výživovou hodnotou. Možno aj preto si tento čudesný druh diéty nenašiel veľa pokračovateľov.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Diéta „poslednej šance“

Hovorí sa, že zúfalí ľudia volia zúfalé riešenia. Práve takým ponúkal v 70. rokoch minulého storočia pomoc doktor Robert Linn. Tvrdil, že pozná tajomstvo chudnutia a ukryl ho do svojho magického toniku s názvom Prolinn. Tonik by vyrobený zo zvieracích kostí, rohov, kopýt a koží, do ktorého doktor primiešal ešte aj umelé chute a farby. Nie každému však jeho zoštíhľujúca medicína sadla a najmenej 60 ľudí po jej požití zomrelo.

Kapustová diéta

Spomínate si ešte na trend jablkových alebo banánových diét? Kapustová diéta je podobná. Ľuďom, ktorí chcú v krátkom čase stratiť čo najviac kilogramov odporúča, aby každý deň nekonzumovali nič okrem kapustovej polievky. Či sa po nej vyhnete jo-jo efektu, už propagátori diéty nehovoria.

Bavlnená diéta

Viete si predstaviť, že by ste namiesto jedla konzumovali vatové tampóny? K takémuto úletu dohnala modelky pred niekoľkými rokmi snaha schudnúť kvôli krajšej postave. Kúsky vaty si namáčali do ovocnej šťavy, aby zahnali pocit hladu. Dôsledkom bola zápcha, podvýživa a bariéra v tráviacom trakte.

 

Viac o téme: ChudnutieDiéta
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9