Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ste pravák alebo ľavák? Nové objasnenie evolučnej hádanky vás dostane!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Až odteraz si vedci mysleli, že ľaváctvo, ktoré súvisí s preferenciou mozgových hemisfér, je dielom aktivity mozgu. Podľa najnovších zistení to bol omyl. O tom, či píšeme pravou alebo ľavou rukou, nerozhoduje náš mozog.

Zo štúdie výskumných tímov z Nemecka, Holandska a Južnej Afriky vyplýva, že centrum pre praváctvo alebo ľaváctvo sa nachádza v mieche a nie v mozgu. Pôvodne si odborníci mysleli, že ľaváci, ktorých je približne desať percent, sa od pravákov odlišujú kvôli dominantnému vplyvu opačnej hemisféry počas vývoja plodu v maternici, pri ktorom zohráva hlavnú úlohu mozog.

Čítajte viac: Tvrdá rana pre mužské sebavedomie: Toto je najväčší rozdiel medzi otcami a synmi

To, či bude dieťa písať ľavou alebo pravou rukou, vidno už od ôsmeho týždňa tehotenstva, keď ešte motorické centrá mozgu nie sú vyvinuté. Experti preto označujú za centrum hemisférovej asymetrie miechu. Za prenos prvotných signálov teda rozhoduje časť chrbtice ešte predtým, než za pohyb zodpovedá mozog.

Deväťtýždňový plod počas vnútromaternicového vývinu. Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Deväťtýždňový plod počas vnútromaternicového vývinu. Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Ďalším prekvapením je, že ľaváctvo zrejme nie je podmienené genetickými faktormi, ale rozhodujú o ňom vonkajšie vplyvy počas rastu plodu v maternici. Vedci predpokladajú, že by mohli asymetriu hemisfér spôsobovať enzýmy, ktorým je dieťa v ranom prenatálnom štádiu vystavené. Štúdiu vedenú Univerzitou Bochum v Nemecku zverejnil magazín eLife.

Viac o téme: ĽavákĽaváctvo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9