Tvrdá rana pre mužské sebavedomie: Toto je najväčší rozdiel medzi otcami a synmi

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-26 06:00:00

Svaly ako z ocele, tvrdé dlane a silný stisk. Tento opis sa už na generáciu dnešných mladých mužov nehodí, myslia si vedci, ktorí ich fyzickú silu porovnávali s predchádzajúcimi pokoleniami. Výnimkou sú iba ženy.

O svaloch, ktoré mali ich dedovia či otcovia, môžu len snívať. Dnešní mladí muži sú podľa vedcov slabší, než priemerní muži spred 30 rokov. Ruky mladíkov sú približne o 20 percent slabšie ako ruky mužských generácií pred nimi.

Čítajte viac: Krutá pravda: Toto si ženy naozaj myslia o silných svalnatých chlapoch!

Do štúdie americkej Winston-Salem State University výskumníci zapojili 237 dobrovoľníkov vo veku 20 až 34 rokov, takzvaných „mileniánov“ alebo „generáciu Y“. Štúdia bola zameraná na „úchopovú silu“ mladých ľudí, ktorá je podľa výsledkov u mužov výrazne slabšia. V praxi to znamená, že by sa dnes napríklad pri šplhaní na lane oveľa viac zapotili.  

Čím mladší, tým slabší

Kým v roku 1985 zodpovedala sila v mužských rukách 58,5 kilogramom, dnes je to 49 kilogramov. Z výsledkov tiež vyplýva, že čím boli dobrovoľníci z mužských radov mladší, tým boli slabší. Najsilnejší z nich boli 30 až 34-roční muži, ktorí z priemeru stratili približne 5,5 kilogramu. Muži vo veku 20 až 29 rokov na tom boli podstatne horšie a chýbalo im až 12,5 kilogramu.

Ženy ale výskumníkov pozitívne prekvapili. Väčšina z nich bola rovnako silná ako ich mamy či babičky a niektoré vo veku 30 až 34 rokov starý priemer dokonca prekonali.

Fyzická sila dnes stráca význam

Podľa vedcov síce úchopová sila nevypovedá nič o zdravotnom stave človeka, ale je skvelým ukazovateľom fyzickej sily. Tá sa však vplyvom transformácie životného štýlu mení. V osemdesiatych rokov pracovalo veľa mužov manuálne, ale spoločenské zmeny priniesli nové typy povolaní, pri ktorých fyzická sila nie je potrebná.

Štúdia bola minulý rok zverejnená v magazíne Journal of Hand Therapy a jej nedostatkom je málo reprezentatívna vzorka dobrovoľníkov, z ktorých väčšinu tvorili vysokoškolskí študenti.


Tagy:
svaly sila silák úchopová sila

2017-12-26 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia