Zistenie, ktoré vás vyvedie z miery: Psychológovia našli tajomstvo animálnej príťažlivosti

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-12 06:00:00

Hľadanie životnej lásky je pre mnohých ľudí tou najvyššou romantickou métou. Čo sa ale v skutočnosti skrýva za slovným spojením „ideálny partner“? Vedci sa na povestné iskrenie medzi dvomi ľuďmi pozerajú oveľa pragmatickejšie.

 

Starú psychologickú teóriu Oidipovho komplexu, ktorú v minulom storočí načrtol Sigmund Freud, potvrdzuje aj moderná veda. Podľa štúdie britských vedcov z University of Glasgow a University of Bath nás najviac priťahujú ľudia, ktorí sa podobajú na našich rodičov. Výskumníci zistili, že heterosexuálni muži a homosexuálne ženy uprednostňujú ženy s rovnakou farbou očí, akú má ich matka, kým heterosexuálne ženy a homosexuálni muži u svojho náprotivku hľadajú farbu očí, akú mal ich otec.

Čítajte viac: Tvár odhaľuje intímne tajomstvo, tvrdí veda: Jediný znak prezrádza, aký máte sexuálny život

Tím vedcov zapojil do svojho výskumu 300 mužov a žien, u ktorých porovnával farbu očí ich rodičov a partnerov. Experti zistili, že šanca, že sa vám bude páčiť niekto s očami, aké majú vaši rodičia, je dvakrát vyššia oproti možnosti, že sa zaľúbite do niekoho s očami inej farby.

Štúdia dáva za pravdu tzv. teórii pozitívneho sexuálneho imprintingu, podľa ktorej si vtáky a cicavce vyberajú partnerov na základe rovnakých atribútov, aké mali alebo majú ich rodičia. Ako naznačuje výskum, ľudia zrejme u partnerov podvedome uprednostňujú rysy, ktoré si už od detstva spájajú so svojimi rodičmi. Štúdia bola zverejnená na serveri Biorxiv.

Fotogaléria


Tagy:
zamilovanosť príťažlivosť životná láska

2017-11-12 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia