Prelomové zistenie vedcov o smrti: Myseľ funguje aj po tom!

Myseľ funguje aj po smrti!
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-01 15:30:00

Vedomie môže byť aktívne bdelé aj po tom, ako sa mozog vypne. Pacient údajne ešte po smrti vníma, čo sa deje v jeho okolí. Ako je to možné?!

Vedomie pracuje aj po smrti

Niektorí videli svetlo na konci tunela, iní tvrdia, že sa vznášali nad svojím telom a sledovali, ako im lekári zachraňujú život. Známe prežitky, ktoré mali ľudia na prahu smrti. Podľa mnohých ide o zážitky, ktoré znamenajú život po smrti. Hoci odborníci tvrdia, že by sme to nemali spochybňovať, stále je to zahalené rúškom tajomstva. Čo je však podľa vedcov isté, je fungujúca myseľ aj po tom, čo ľudské telo prestane vykazovať známky života!

Čítajte tiež: Muž vyskúšal zdravú sacharidovú diétu, o 60 dní si vypočul nečakanú diagnózu

Experti prišli na to, že vedomie človeka pracuje aj po smrti, ako sa píše na independent.co.uk. Podľa existujúcich dôkazov vraj preto môže človek, ktorý zomrel, dokonca počuť, ako bola jeho smrť oznámená lekárom.

Tím z New Yorskej lekárskej univerzity preskúmal, čo sa deje s telom po smrti prostredníctvom dvoch štúdií v Európe a USA, pričom účastníkmi boli ľudia, ktorí utrpeli srdcovú zástavu a nakoniec sa vrátili k životu. Výsledky popísali v jednej veľkej štúdií. Ako povedal autor štúdie Dr. Sam Parnia, spomienky účastníkov štúdie počas klinickej smrti boli overené lekármi a ošetrovateľmi, ktorí potvrdili, že ich pacienti boli mŕtvi. Zistilo sa, že odumieranie mozgových buniek môže trvať aj niekoľko hodín!

Čo sa stane v mozgu? 

Z lekárskeho hľadiska lekári definujú smrť na základe toho, kedy prestane biť srdce a okamžite sa zastaví prívod krvi do mozgu.

"Technicky, čas smrti je založený na okamihu, kedy sa zastaví srdce. Akonáhle k tomu dôjde, krv už necirkuluje do mozgu, čo znamená, že sa zastaví mozgová funkcia. Stratíte všetky reflexy v mozgu," vysvetľuje Dr. Sam Parnia.

Mozgová kôra - ktorá je zodpovedná za premýšľanie a spracovanie informácií - v priebehu 2 až 20 sekúnd taktiež nebude úplne fungovať, na elektrickom monitore nebudú zaznamenané žiadne mozgové vlny. Dôjde k vyvolaniu reťazovej reakcie bunkových procesov, ktorá spôsobí smrť mozgových buniek. To však môže trvať niekoľko hodín po zastavení srdca! Navyše, vykonávanie kardiopulmonálnej resuscitácie (CPR), čo je srdcovo-pľúcne oživovanie môže stále viesť k vyslaniu nejakej krvi do mozgu - asi 15 percent z toho, čo potrebuje mozog na normálne fungovanie.

2017-11-01 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia