Záhadný paradox darovania krvi: Vedci objavili riziko, ktoré môže zmeniť transfúzie

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-19 19:00:00

Krv dokáže zachraňovať životy a preto je každá jedna darovaná kvapka vzácna pre toho, kto ju potrebuje. Holandskí vedci však tvrdia, že v darovanej krvi môže byť rozdiel, ktorý predstavuje zdravotné riziko. A to najmä vtedy, keď dostane darovanú krv muž od ženy, ktorá už niekedy porodila dieťa.

 

Nová štúdia zverejnená v žurnále JAMA upozorňuje, že muži, ktorí počas transfúzie dostali krv od ženskej darkyne, ktorá v minulosti porodila dieťa, mali o 13 percent vyššie riziko úmrtia počas obdobia jedného nasledujúceho roka v porovnaní s mužmi, ktorí krv dostali od mužov. U žien však pohlavie darcu, respektíve to, či darkyňa krvi v minulosti už porodila dieťa, nerozhodovalo.

Čítajte viac: Strach nechajte doma a zachráňte život: Najdôležitejšie rady pred odberom krvi

Podľa odborníkov sú výsledky skutočne závažné - ak sa preukáže ich vierohodnosť, mohli by mať klinický dopad. Vedci však zatiaľ netušia, prečo môže byť krv od žien, ktoré už rodili, pre mužov nebezpečná. Experti špekulujú, že môžu byť dôvodom zmeny imunitného systému, ktoré sa v ženskom tele odohrávajú počas tehotenstva.

Akútne pľúcne poškodenie

Do štúdie vedci z Leiden University Medical Center zahrnuli viac ako 31-tisíc osôb, ktoré v rokoch 2005 až 2015 podstúpili krvnú transfúziu. Už predchádzajúce štúdie upozornili na to, že muži, ktorí dostávajú krv od žien, vystavení vyššiemu riziku smrti ako tí, ktorým krv darujú muži. Ak povedie ďalší výskum problematiky k podobnému výsledku, budú musieť transfúzne strediská riziko zohľadniť a vyberať darcov krvi napríklad na základe pohlavia.

Celkovo počas sledovaného obdobia zomrelo takmer 4-tisíc ľudí zahrnutých do výskumu, z ktorých sa zvýšené riziko úmrtia týkalo najmä mužov vo veku 50 rokov a mladších. Lekári veria, že by mohlo ísť o tzv. akútne pľúcne poškodenie súvisiace s krvnou transfúziou (TRALI). Ide o prudkú zápalovú reakciu, ktorá môže viesť až k smrti. Pravdepodobne ju vyvolávajú protilátky alebo iné faktory imunitného systému, ktoré v tele vznikajú počas tehotenstva.

Fotogaléria


Tagy:
krv transfúzia darca darovanie krvi

2017-10-19 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, TASR/Svätopluk Písecký  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia