Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Najznámejší lekársky nástroj má vyše 200 rokov: Prvý stetoskop bol vyrobený z papiera

René Laënnec, vynálezca prvého stetoskopu. Zobraziť galériu (2)
René Laënnec, vynálezca prvého stetoskopu. (Zdroj: profimedia.sk)

Na medicínskej scéne hrá hlavnú úlohu už dve storočia a dodnes významne pomáha pri diagnostike pacienta. Fonendoskop, stetoskop, slúchadlo. Každý lekár aj pacient má iné obľúbené pomenovanie pre tento najčastejšie používaný lekársky nástroj. Práve zvuky tela, jeho obehovej, dýchacej aj tráviacej sústavy, poskytnú lekárovi prvé indície, s akým ochorením pacient bojuje a ako mu môže pomôcť.

 

Prvý stetoskop z roku 1816 bol z papiera. Vymyslel ho francúzsky lekár René Laënnec, keď použil dlhý zvinutý papier na prenos zvuku, ktorý sa tvoril v hrudníku pacienta, do svojho ucha. Historky o tom, ako Laënnec dospel k tomuto revolučnému vynálezu, sa síce líšia, ale jedno je isté. Akustické vlastnosti trubice, ktorú Laënnec vytvoril, výrazne zlepšili jeho schopnosť počuť zvuky sprevádzané činnosťou srdca a pľúc. Svojmu vynálezu vymyslel aj názov, ktorý sa používa dodnes – stetoskop, a to spojením dvoch gréckych slov stethos = hrudník a skopein = vidieť. Vymyslel tiež názov tejto diagnostiky – auskultácia, z gréckeho auscultate  = počúvať.

Littman, otec moderného stetoskopu

O 25 rokov neskôr, George P. Camman z New Yorku vyvinul prvý stetoskop so zvukovodom do každého ucha. Tento dizajn sa bude s niekoľkými zmenami používať ďalších viac ako 100 rokov.

Čítajte viac: Pred 350 rokmi sa zrodil medicínsky zázrak: Prvé pokusy s prenosom krvi boli smrteľným rizikom

Začiatkom 60-tych rokov minulého storočia sa do vývoja stetoskopu zapojil aj ďalší muž - David Littman, profesor z Harvard Medical School, celosvetovo uznávaný kardiológ a autorita v elektrokardiografii. Patentoval si nový revolučný stetoskop s výrazne zlepšeným akustickým výkonom. Pomohol tak premeniť jednoduché zariadenie na výkonný diagnostický prístroj. Kvôli ďalšiemu rozvoju sa v roku 1967 spojil s technologickou spoločnosťou 3M, ktorá sa odvtedy stala najznámejším výrobcom stetoskopov pod značkou Littman .Tá ich neustále vyvíja a inovuje, čím sa už 50 rokov radia medzi svetovú medicínsku špičku.

Najznámejší lekársky nástroj má
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Littman)

Houston, nepočujem, prepínam

Dnešné stetoskopy už nie sú len obyčajné hrudné snímače so zvukovodmi. Ich funkcie napredujú spolu s technologickým pokrokom. Nastaviteľná membrána na hrudnom snímači umožňuje lekárovi spoľahlivo snímať reprodukciu zvukov od nízkych po vysoké frekvencie iba silou prítlaku na snímač. Tvar a materiál hrudných snímačov navyše znižujú posluchové straty na minimum a eliminujú dosah okolitých zvukov. Zníženiu posluchových strát pomáhajú aj mäkké tesniace ušné olivky s vynikajúcim akustickým výkonom. Hrudné snímače sú rôznych veľkostí, ktoré si môže lekár, zdravotná sestra či dokonca veterinár vybrať presne podľa typu pacienta a telesného orgánu, ktorý vyšetruje. Elektronické stetoskopy Littman našli využitie aj vo vesmíre. Ich vysoká citlivosť v kombinácii so špeciálnym telemedicínskym softvérom a technológiou Bluetooth umožnila lekárovi na diaľku nerušene počúvať tlkot srdca kozmonauta na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Lekár bez stetoskopu je ako básnik bez pera

Stetoskopy sú základným diagnostickým prostriedkom vyšetrenia v mnohých medicínskych odboroch – v praktickom lekárstve, kardiológii, pneumológii, dokonca aj pri sledovaní pohybu čriev alebo kĺbov. Najčastejšie sa však so stetoskopom stretávame u praktických lekárov pre dospelých a v pediatrii. Malé deti sa často boja vyšetrenia u lekára, a preto pediatri radi využívajú práve stetoskop na rozveselenie malého pacienta. Pomáhajú im k tomu aj farebné ochrany zvukovodov, ktoré si môžu vybrať z celej škály farieb.

 

Viac o téme: FonendoskopStetoskopRené Laënnec
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9