Bulharský jogurt vyvolal senzáciu: Dedinský zázrak vraj obsahuje tajomstvo dlhovekosti

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-17 18:00:00

Číňania objavujú zázračný bulharský liek na dlhovekosť, píše francúzska tlačová agentúra AFP. Jogurt z bulharskej obce Momčilovci Číňania považujú za elixír dlhovekosti. Dôvodom je nezvyčajne vysoký vek obyvateľov malebnej obce.

 

Nepýtajte sa Bulharov, kde leží Momčilovci, väčšina z nich to nebude vedieť. Spýtajte sa však Číňanov, čo im tento názov pripomína, a odpovedia vám, že jogurt. Bulharský jogurt vraj obsahuje „zázračné tajomstvo“, tajomstvo lokality nachádzajúcej sa v pohorí Rodopy, kde sa ľudia dožívajú vysokého veku. Tak to aspoň tvrdí čínska reklama. Produkty s pečaťou Momčilovci sa v Číne počas niekoľkých rokov stali mliečnym symbolom úspechu.

Čítajte viac: Česi uviedli revolučnú superpotravinu, znie to ako sen: Schudnete a budete po nej aj zdravší!

Jogurt sa síce vyrába v Číne a produkuje ho čínska firma, tá ale tvrdí, že používa mliečnu baktériu typickú pre bulharský región. A Momčilovci sa so svojimi 1 200 obyvateľmi snaží z nečakanej popularity vyťažiť čo najviac. V obci sa organizuje čínsko-bulharský jogurtový festival, čínski turisti prichádzajú obdivovať krásy kamenných stavieb uprostred lesov a Bulhari sa zase učia čínsky.

V obci žije veľký počet storočných

Šesťdesiatšesťročná Cvetka Radkovová a jej tridsaťsedemročná dcéra i jej deväťročná vnučka patria k štyridsiatke dobrovoľníkov, ktorí sa snažia vyslovovať prvé čínske frázy. „Je to celkom ťažké,“ smeje sa šesťdesiatnička, zatiaľ čo jej dcéra Vaselina už dokáže hovoriť vo vetách.

Čítajte viac: 8 krokov k zdravému domácemu jogurtu: Poznáte jeho účinky na naše zdravie?

V septembri sa v mestečku konal už tretí jogurtový festival: všade boli čínske nápisy pre turistov, k dispozícii boli trojjazyčné brožúry a bulharské deti zdravili čínskych turistov „ni chao“, dobrý deň. Tiež sa tu konali konferencie o zázračných vlastnostiach jogurtu, ochutnávky mliečnych výrobkov a súťaž krásy o titul „kráľovná jogurtu“.

„Číňania poznajú z Bulharska dve veci: ruže a jogurt,“ vysvetľuje turista zo Šanghaja Lej Lin. „Momčilovci je známa ako dedina dlhovekosti, žije tu veľký počet storočných. Náš výskum ukázal, že miestny jogurt je jedným z tajomstiev dlhovekosti,“ uviedol Pchan Ťien-ťün, hovorca čínskej skupiny Bright Diary, ktorá od roku 2009 jogurt Momčilovci vyrába.

Firme sa darí: jogurt Momčilovci vlani predajom zarobil okolo 775 miliónov eur. Dôvodom je aj príklon Číňanov k tradičným mliečnym výrobkom po škandále s kontaminovaným práškovým mliekom z roku 2008. Reklamu na mliečny nápoj s modročervenou etiketou, známy pod názvom Mo-s'-li-an a vyzdobený kresbou bulharskej farmárky v kroji, je v Číne vidieť všade, na zastávkach autobusu aj v televízii.

Vplyv na mestečko, kam ročne zavíta asi tisíc čínskych turistov, je však skromný. Ale starostka Sijka Surkovová si je istá: „Návštevnosť každoročne rastie, a to je prirodzené vzhľadom k mohutnej kampani, ktorú nám v Číne jogurt robí,“ hovorí.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
dlhovekosť bulharský jogurt

2017-10-17 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, Youtube/AFP Video: Youtube/AFP  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia