Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vodka je viac ako alkoholický nápoj: Zdravotné prínosy, o ktorých ste netušili!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Ak sa na vodku pozeráte len ako na alkoholický nápoj, je to veľká chyba. Tento tradičný ruský symbol má množstvo zdraviu prospešných účinkov, vďaka ktorým bol kedysi neodmysliteľnou súčasťou ľudového liečiteľstva. Dokonca našiel uplatnenie aj v kozmetickom priemysle či v kuchyni.

 

Vodka alebo víno? Hoci to znie neuveriteľne, vodka a aj striedme pitie môže mať svoje zdravotné výhody, podobne ako víno. V prvom rade, vodka obsahuje menej kongerénov ako iné alkoholické nápoje. A práve kongerény s omamujúcim účinkom zohrávajú kľúčovú úlohu pri vzniku tzv. opice po prehnanom pití. Vodka tiež obsahuje menej kalórií ako červené víno. Podľa nutričnej špecialistky Vanessy Risettovej z New Jersey môže byť vodka zdravšia ako víno. Nenavodzuje taký pocit hladu ako víno, dokonca môže byť prínosná pre srdce, píše Medicaldaily.com.

Čítajte viac: Nápoj nielen pre fajnšmekrov: Zdravotné účinky whiskey vám vyrazia dych

Určitý pozitívny prínos tohto tradičného nápoja potvrdil aj vedecký experiment, v rámci ktorého vedci pridávali ošípaným do stravy s vysokým obsahom tuku vodku, červené víno alebo, naopak, žiadny alkohol a sledovali, ako bude alkohol vplývať na zdravie zvierat. Tie ošípané, ktoré v strave dostávali víno alebo vodku, mali „lepší“ cholesterol a prietok krvi do srdca. Výskumníci to vysvetlili tým, že červené víno pomohlo uvoľniť cievy a vodka zvýšila hustotu kapilár, čo v konečnom dôsledku zabezpečilo vyšší prísun kyslíka do krvi. Navyše, vodka vraj pomáha aj pri redukcii stresu a má upokojujúci účinok na mozog.

Univerzálny liek

V ľudovom liečiteľstve sa vodka používala na liečenie viacerých neduhov – od bolestí hlavy, prechladnutia, až po neznesiteľnú opicu. V minulosti sa uplatnila aj ako anestetikum a prostriedok na zmiernenie bolestí zubov. Po zmiešaní so škoricou vraj funguje ako účinná ústna voda na „zlý dych“. Dokonca sa uplatnila i v kozmetickom priemysle, ako prísada do vlasových tonikov, kondicionérov či prípravkov na aknóznu pleť. Vodka má antiseptické účinky, aj preto sa kedysi používala napríklad na čistenie rán. Vďaka svojim diuretickým účinkom tiež podporuje močenie a vylučovanie toxínov z tela, uvádza stránka Organicfacts.net.

Vodka má tiež široké uplatnenie v kuchyni, a to nielen ako prísada do varenia či pečenia. Údajne je tiež skvelým čistiacim prostriedkom na údržbu spŕch a vaní, pretože nemilosrdne likviduje baktérie a plesne. S jej pomocou si tiež môžete ľahko vyčistiť sklíčka okuliarov alebo predĺžiť životnosť holiacich strojčekov. Ak totiž žiletku po holení namočíte do vodky, nielenže zabránite množeniu baktérií na nej, ale aj jej hrdzaveniu.

Vodka je viac ako
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vodku tvorí 60 percent vody a 40 percent alkoholu. Jeden štamperlík obsahuje len 92 kalórií, neobsahuje vlákninu, cukor ani tuk a aj preto je vhodnou dietetickou voľbou pre tých, ktorí si strážia líniu alebo konzumujú špeciálnu stravu. Odborníci vodku považujú za jeden z najčistejších destilátov. Znamená to, že aj keď v noci vypijete jeden či dva štamperlíky, ráno sa môžete zobudiť svieži. Vodku by ste však nemali miešať s džúsom či iným druhom alkoholu, najmä nie sladkým, ak chcete zachovať jej zdravotný efekt. A, samozrejme, každý jeden alkohol by ste mali piť s mierou!

Viac o téme: AlkoholVodka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9