Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odvrátený účinok hormonálnej antikoncepcie: Muži zmenu odhalia už po pár slovách!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Ženy siahajú po antikoncepcii z rôznych dôvodov. Niektoré sa chcú chrániť pred neželaným otehotnením, iné chcú pomocou hormonálnych tabletiek potlačiť nepríjemné sprievodné javy menštruačného cyklu. Oba typy žien sa pripravujú o výhody prirodzenej periódy, myslí si chorvátska psychologička.

 

Hormonálne výkyvy sú pre mnohé ženy každomesačným bojom s vlastným telom. Niektoré z nich trpia predmenštruačným syndrómom, cítia sa byť unavené, nafúknuté, trpia zmenami nálad a chutí. Po perióde prichádza úľava a nárast energie, a v polovici cyklu, počas ovulácie, pozitívne pocity triumfujú.

Čítajte viac: Dôvod, prečo najmenej jedna zo sto užívateliek antikoncepcie vždy otehotnie

Podľa štúdie zverejnenej v magazíne PLOS One môže antikoncepcia ovplyvňovať nielen tón ženského hlasu, ale aj mieru atraktivity pre mužov. Ženám zaradeným do nedávneho výskumu, ktoré neužívali hormonálnu antikoncepciu, sa počas cyklu menila zvuková škála hlasu na rozdiel od tých, ktoré tabletky užívali – tie mali poč0as cyklu stále rovnako vysoký hlas.

Zmeny môžu ovplyvňovať ženskú atraktivitu

Psychologička Irena Pavela Banaiová zo Zadarskej univerzity v Chorvátsku, autorka štúdie, je presvedčená, že ženy, ktoré neužívajú pohlavné hormóny, majú určité výhody. Už predchádzajúci výskum potvrdil, že počas ovulácie, keď hladina estrogénov kulminuje, je ženský hlas najvyššie položený, čím je pravdepodobne pre mužov aj atraktívnejší. Najmenej príjemný hlas (najnižší tón) mali ženy v predmenštruačnej fáze, keď je zvýšená tvorba progesterónu.

„Užívanie hormonálnej antikoncepcie môže narušiť prirodzene sa vyskytujúce zmeny v ženskom hlase a urobiť ho počas celého cyklu stabilnejším, alebo do určitej miery dokonca menej ženským,“ vysvetlila médiám Banaiová, ktorá do svojho výskumu zapojila 44 prirodzene menštruujúcich žien a 21 žien, ktoré užívali pohlavné hormóny.

Odvrátený účinok hormonálnej antikoncepcie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Už v roku 2012 vedci zistili, že tváre a hlasy žien sú pre mužov príťažlivejšie, keď sú „zjemnené“ ovulačnými hormónmi. Hypotézu potvrdil experiment, v rámci ktorého mali ženy hodnotiť atraktivitu iných žien na fotografiách a hlasových nahrávkach na základe dvoch parametrov -  koketnosti a príťažlivosti pre mužov. „Zvíťazili“ tie, ktoré sa práve nachádzali v strede cyklu. Ako však Banaiová doplnila, výsledky ešte bude potrebné zasadiť do širšieho kontextu medziľudskej príťažlivosti a spoločenského správania.

Viac o téme: AntikoncepciaAtraktivitaHormonálne tabletky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9