Naozaj musíme používať dezodorant? Omyl, ktorému ľudia uverili, tvrdia odborníci

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-16 06:00:00

Málokto si dnes dovolí vyraziť do ulíc bez dezodorantu. Strach z nepríjemných telesných pachov ovládol našu myseľ. Podľa odborníkov sa stalo používanie prostriedkov „proti potu“ každodennou rutinou. Čo by sa stalo, keby sme sa ich vzdali?

 

Minulé generácie prežili plnohodnotný život aj bez nich, no my sme ich zaradili na zoznam základných hygienických potrieb. Dezodoranty či antiperspiranty dnes používajú už aj deti v pubertálnom veku. Väčšina ľudí sa bez nich cíti byť na verejnosti nesvoja. Predstava, že by mohli zapáchať potom, je pre nich neprijateľná.

Čítajte viac: Žena jeden rok nepoužila dezodorant, ani žiletku: Takto dopadla!

Ako píše Medicaldaily.com, z niektorých štúdií vyplýva, že mnohí ľudia, ktorí tieto prostriedky používajú, v skutočnosti nezapáchajú a dezodorant nemusia používať, ale napriek tomu po ňom každý deň siahajú. Podľa odborníkov je potenie prirodzeným procesom, ktorý slúži na udržanie homeostázy, teda telesnej rovnováhy. Ide o fuknciu, ktorá pomáha regulovať telesnú teplotu.

Pot môže odhaliť aj problémy s metabolizmom

Podľa doktora Joshua Zeichnera, riaditeľa kozmetického a klinického výskumu v Nemocnici Mount Sinai v New Yorku je používanie dezodorantov a antiperspirantov skôr spoločenskou normou než nevyhnutnosťou. Navyše, tieto prípravky len maskujú hlavnú príčinu potu a zápachu. Podľa doktorky Cindy Jonesovej, biochemičky z amerického Inštitútu Sagescript, je zápach potu spôsobený baktériami na koži. Normálny pot nezapácha. Ak, ľudovo povedané, smrdí, na vine sú „aromatické“ konzumované potraviny alebo problémy s metabolizmom. „Dezodoranty eliminujú telesný zápach buď prostredníctvom vône, alebo tak, že ničia baktérie na koži,“ spresnil Zeichner.

Vyvoláva rakovinu?

V minulosti sa špekulovalo, že by mohli chemikálie v dezodorantoch a antiperspirantoch predstavovať zdravotné riziko. Uvažovalo sa, že môžu parabény a zlúčeniny hliníka preniknúť do tela cez drobné ranky na koži po holení podpazušia a vyvolať rakovinu prsníka. Výskum amerického Národného onkologického ústavu však tieto hypotézy spochybnil kvôli chýbajúcim dôkazom.

Podľa Jonesovej sa dá aktívne fungovať aj bez dezodorantu. Stačí, aby človek dodržiaval zásady každodennej hygieny, holil si podpazušie a umýval si oblasti náchylnejšie na spotenie mydlom. Takisto by si mal pravidelne meniť spotené oblečenie za čisté. Základom úspechu je nepodporovať v množení baktérie zodpovedné za zápach, ktorým vyhovuje práve teplé a vlhké prostredie podpazušia.

Fotogaléria


Tagy:
pot zápach dezodorant

2017-09-16 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia