Tajomstvá, ktoré o človeku prezrádza jeho nos: Odhalí ich týchto šesť znakov

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-29 06:00:00

Nie je len zmyslovým nástrojom na zachytávanie a vyhodnocovanie pachov. Nos podľa odborníkov dokáže oveľa viac. Napríklad, môže prezradiť aj to, či je s vaším zdravím všetko v poriadku.

Zafarbenie nosnej sliznice

Nosné dierky či útroby nosa môže lekár kontrolovať aj pri bežnom vyšetrení. Membrány v nose by mali mať ružovú farbu. Ak sú modrasté, príliš bledé alebo opuchnuté, môže ísť o signál alergickej nádchy alebo zápalu. Ak je sliznica v nose príliš červenkastá, zvyčajne ide o príznak infekcie.

Čítajte viac: Známa grafologička o chorobách, ktoré odzrkadľuje písmo: Sledujte zvláštne znaky v rukopise

Baktérie prezradia, či máte nadváhu

Istá štúdia skúmala, či je nosohltanová bakteriálna kolonizácia spojená s výškou tela, indexom telesnej hmotnosti (BMI) a atraktivitou. Výskumníci zistili, že muži s nadváhou majú v nose viac potenciálne patogénnych organizmov. Štíhlejší a zvyčajne aj atraktívnejší muži ich v nose mali menej.

Tvar nosa

Jedna zo štúdií zistila, že pekne tvarovaný nos môže byť ukazovateľom fyzického zdravia, a teda aj ukazovateľom toho, či ste v rámci prirodzeného výberu úspešný kandidát na partnerstvo. Na to, aký je ľudský nos krehký a zraniteľný, je až pozoruhodne veľký. Mohol sa vyvinúť ako určitá forma selekcie. Čím krajší tvar nos mal, tým atraktívnejší bol jeho majiteľ pre opačné pohlavie. Podľa výskumníkov sa tiež ukazuje, že ak špička nosa zodpovedá pravidlám „zlatého rezu“, zvyšuje sa aj atraktivita tváre. Možno i to je dôvod, prečo toľko ľudí investuje peniaze do plastiky nosa.

Nos a schizofrénia

Hoci odborníci zvyčajne diagnostikujú schizofréniu len pomocou psychologických testov, podľa Medicaldaily.com sa dá odhaliť aj bližším preskúmaním vzoriek odobratých živým ľuďom z nosa - prostredníctvom identifikácie génovej expresie čuchových neurónov v nose. Čuchový orgán však môže upozorniť aj na rozvíjajúcu sa Alzheimerovu chorobu, pretože jedným z jej raných príznakov je strata pachovej citlivosti ešte prv, než začnú problémy s pamäťou.

Červený nos

Červený nos môže byť podľa odborníkov znamením, že človek až príliš holduje alkoholu. Okrem toho je tiež ukazovateľom silnej úzkosti a stresu, ale aj alergie, horúčky či poruchy štítnej žľazy.

Farba nosného sekrétu

Hlien zdravých osôb je spravidla priehľadný, ak telo nebojuje s infekciou. Keď je hlien žltkastý alebo zelenkastý, môže ísť o signál zdravotného problému. Aj krvácanie z nosa môže byť sprievodným znakom oslabeného zdravia, napríklad vysokého krvného tlaku. Našťastie, väčšinou nesignalizuje nič vážne.

 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie nos

2017-08-29 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia