Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Egoistov vraj spoznáte už na prvý pohľad: Prezradí ich táto farba očí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Máte svetlé oči? V takom prípade ste možno zdedili aj sériu vlastností, ktoré zohrávali kľúčovú úlohu v evolučnom vývoji. Podľa vedcov je farba očí spojená s určitým typom správania či osobnostnými charakteristikami.

Ľudia s modrými očami vraj majú sklon k egoizmu, tvrdia austrálski vedci v štúdii z roku 2010, ktorá skúmala osobnostné charakteristiky ľudí severoeurópskeho pôvodu. Okrem toho sú vraj modrookí aj viac súťaživí a skeptickí. Tmavšia farba očí podľa nich patrí súcitnejším a altruistickejším ľuďom, uviedol Indy100.com.

Čítajte viac: Farba očí napovie viac, ako si myslíte: Zistite, ako ste na tom zdravotne!

Výskumní spresnili, že tieto osobnostné črty majú evolučné vysvetlenie. Výnimočnejšia farba očí predstavovala pre ženy konkurenčnú výhodu – mužov dokázali ľahšie zaujať, pretože tí modré oči považovali za atraktívnejšie. Navyše, egocentrickejšie osobnostné črty v kombinácii s fyzickou výhodou boli predpokladom na dlhodobejší zväzok a zabezpečenie potomstva. Ak teda boli ženy s modrými očami egoistky, dosiahli viac výhod naraz.

Výhodu majú aj tmavookí

Farbu očí s osobnostnými charakteristikami spájali aj švédski vedci z Örebroskej univerzity, ktorí do výskumu zapojili 400 dobrovoľníkov. Zistili, že farba očí súvisí s rovnakými génmi ako čelné laloky mozgu.

Doktor Anthony Fallone z Edinburghskej univerzity, ktorý v roku 1991 porovnával duševné výkony približne sto študentov, usúdil, že tmavookí sú v časovo obmedzených inteligenčných testoch výrazne lepší. Túto skutočnosť vysvetlil neurologickým prepojením mozgu s očami, ktoré nazval jedinou časťou mozgu, ktorá sa môže na svet pozerať zvnútra.

Viac o téme: Modré oči
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9