Terapia bozkávaním: Tri lekármi odporúčané dôvody, prečo si život okoreniť vášňou

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-14 18:00:00

Symbol romantickej lásky a intimity medzi dvomi ľuďmi má mnohé zdravotné výhody. Bozkávanie je viac ako gesto lásky a barometer vzťahov, pomáha tiež zmierňovať príznaky alergie a zvyšuje imunitu. Okrem toho vám prezradí aj to, či je partnerstvo dostatočne silné alebo potrebuje reštart.

 

Koľko bozkov si vymieňame? Taliani patria k tým, ktorí sa bozkávajú najviac: zhruba 75 percent populácie sa bozkáva niekoľkokrát za týždeň, zatiaľ čo vo svetovom meradle to je len 56 percent. Avšak bozky majú neprehliadnuteľný prínos a môžu byť považované za terapeutické. Bozk charakterizuje všetky citové vzťahy: od materského po vzťah medzi priateľmi, a potom medzi milencami. Môže byť tiež akýmsi meradlom nášho sexuálneho života, píše taliansky denník La Repubblica.

Čítajte viac: Stačí pár krokov a vaše telo sa začne meniť: Sila každodennej prechádzky vyráža dych!

„Bozk je dokonalou harmóniou medzi otvorením úst a pohybom jazyka a zubov. Je to ako tango, pretože tak, ako pri tomto tanci, bozk je tu ten, ktorý vedie,“ vysvetľuje riaditeľka Medzinárodného sexuologického inštitútu Roberta Giommiová. Zvyčajne vo fáze, keď sa láska rodí, je bozk veľmi vášnivý. „Keď sme zamilovaní, je bozk hlboký, a aj keď nemusí byť predohrou k sexu, zásadným spôsobom charakterizuje erotický aspekt páru, pretože vyžaduje telesnú dôvernosť a emotívnu výmenu,“ hovorí expertka.

Vymeníme si až 80 miliónov baktérií

Počas desiatich sekúnd trvania bozku si vymeníme až 80 miliónov baktérií, vrátane tých škodlivých, ak je ten, kto bozkáva, chorý. K nim nepochybne patrí streptokok a vírus Epstein-Barrovej, ktorý odovzdáva preslávenú „choroba z bozku“, mononukleózu.

Bozk však zároveň posilňuje našu imunitu, vďaka čomu sme pripravenejší čeliť infekciám a chorobám. Pomáha proti stresu a bolestiam hlavy a robí nás krajšími, pretože prispieva k znižovaniu váhy a k boju proti vráskam. Je veľa dobrých dôvodov na to, aby sme sa viac bozkávali.

Keď vo vzťahu mizne bozk, vytráca sa cit

Ako starneme a vzťah v páre sa ustaľuje, je práve bozk tým aktom intimity, ktorý je stále vzácnejší. „Keď majú partneri medzi sebou problémy, je hlboký bozk jednou z prvých vecí, ktoré miznú. Bozk je teda dobrým spôsobom, ako zistiť úroveň intimity, a keď sa vytratí, je potrebné pýtať sa prečo. Je  nepochybne signálom vytrácajúceho sa citu,“ uvádza Giommiová.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bozk je tiež gestom vysoko významnej výmeny medzi priateľmi a medzi rodičmi a deťmi. Symbolizuje vzťah, ktorý vyjadruje starostlivosť a opateru, ako je to v prípade detí, pre ktoré je dôležitým signálom: napríklad bozk na dobrú noc je pre nich výrazom lásky, ktorý im pomáha pokojne spať. Ale tiež medzi priateľmi vyjadruje silnú blízkosť.

Zmierňuje aj prejavy alergie

Prečo nám bozk robí tak dobre? Zakladateľ Talianskej spoločnosti psychoneuroendokrinoimunológie Francesco Bottaccioli vysvetľuje, že pri bozkávaní majú pozitívne emócie, ktoré z bozku vyplývajú, vplyv na posilnenie imunitného systému. Aktivuje sa uvoľňovanie neurotransmiterov, ako je adrenalín, dopamín, endorfín, kanabinoidy a všetky látky, ktoré majú priaznivý účinok na úrovni mozgu a imunitného systému

Podľa japonskej štúdie je možné pomocou bozkov zmierniť príznaky alergie. Imunitný profil po polhodinke bozkávania je u osôb s alergiou výrazne iný ako u osôb, ktoré sa nebozkávali. „Alergie sú prejavom nevyváženého imunitného systému a bozk tým, že vyplavuje tieto hormóny, imunitný systém vyvažuje a v dôsledku toho zmierňuje príznaky alergie,“ uviedol Bottaccioli.

Fotogaléria


Tagy:
bozk bozkávanie

2018-02-14 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ČTK, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia