Porazíme smrteľný vírus vďaka kravám? Vedci prišli na neuveriteľné zistenie!

Ilustračné foto
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
2017-07-23 16:00:00

Hovädzí dobytok si väčšina z nás spája s mliečnymi výrobkami či mäsom. Vedci ale zistili, že organizmus kráv dokáže produkovať aj silné protilátky proti smrteľnému vírusu! Hoci to môže znieť na prvé počutie absurdne, účinnú očkovaciu látku by mohli vedcom pomôcť nájsť práve kravy!

 

Predstavte si, že by ste sa jedného dňa mohli dať zaočkovať proti vírusu HIV. Kalifornskí vedci z Výskumného ústavu Scripps tvrdia, že od realizácie tejto predstavy nemusíme byť až tak ďaleko. Organizmus kráv, ktorým experimentálne podali jeden z typov HIV proteínu, začal na látku reagovať tvorením protilátok. Ak by sa vedcom podarilo prísť na to, ako vyvolať podobnú reakciu aj u ľudí, účinná očkovacia látka by bola na svete!

Čítajte viac: Koniec nebezpečnej choroby? Slovenskí vedci pracujú na vývoji HIV vakcíny!

Protilátky z tela hovädzieho dobytka sú také silné, že dokážu zastaviť infikáciu rôznymi typmi vírusu HIV. Kravy tieto protilátky dokázali produkovať už 42 dní po imunizácii, uviedli vedci v magazíne Nature. Výskumníci chcú najbližšie roky testovať podobný postup tvorby protilátok aj na malej skupine ľudí. Imunológ Justin Bailey z Johns Hopkins University School of Medicine si myslí, že ide o novú a oveľa účinnejšiu metódu generovania aktívnych protilátok v boji s vírusom HIV. Z experimentu, do ktorého vedci zapojili štyri kravy, vyplynulo, že organizmus zvierat dokázal zlikvidovať až 96 percent zo 117 typov vírusov HIV!

Vírus v tele dokáže mutovať

Vytvorenie účinnej vakcíny proti HIV je pre vedcov veľmi zložitou úlohou, pretože vírus sa neustále mení. Po celom svete sú rozšírené rôzne kmene a v telách infikovaných osôb dokáže mutovať. Ak aj ľudské telo dokáže vyprodukovať protilátky, sú neúčinné pri odlišných typoch HIV. Doterajšie testovanie vakcín proti HIV neviedlo k vytvoreniu všeobecne neutralizujúcich protilátok.

Nádejou je len jedno percento ľudí, ktorých organizmus vie tvoriť protilátky účinné pri rozličných mutáciách vírusu HIV. Výskum realizovaný na opiciach potvrdil, že tieto látky dokážu fungovať ako prevencia, respektíve môžu  postup vírusu v tele zastaviť po tom, ak sa ním organizmus nakazí po ich aplikácii.

Kľúčovú úlohu v imunite proti HIV zohrávajú aminokyseliny protilátok z oblasti zvanej HCDR3. Ide o zhluk asi 30 aminokyselín, ktoré sú dvakrát dlhšie ako bežné ľudské aminokyseliny protilátok. Lenže kravy ich majú ešte dlhšie! Dlhšie, než je prirodzené pre človeka – aj preto si ich vedci zvolili za experimentálny model.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
vírus kravy HIV

2017-07-23 16:00:00  |  Foto: TASR/Milan Kapusta, Romana Buganová  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia