Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rebríček najlenivejších krajín na svete: Takto dopadlo Slovensko

Ľudia v jednotlivých krajinách sveta sa odlišujú svojou aktivitou..
Ľudia v jednotlivých krajinách sveta sa odlišujú svojou aktivitou.. (Zdroj: thinkstock.com)

Najlenivejšie národy boli pomenované! Globálna analýza odhalila, koľko krokov denne spravia ľudia v jednotlivých krajinách na svete. Ktorá krajina kraľuje zoznamu najmenej aktívnych krajín?

Lenivci sveta ukázali svoju tvár! Vedci zhromaždili údaje zo smartfónov od viac ako 700-tisíc ľudí z rôznych krajín a zistili, ako sú na tom s pohybom a aktivitou jednotlivé časti sveta. Účastníci výskumu používali aplikáciu, ktorá umožňuje používateľom zaznamenávať ich každodennú činnosť, stravovanie, spánok a srdcovú frekvenciu. Výsledky sú zaujímavé!

Čítajte tiež: Tajný účinok sexu na ženy: Koľko ho musíte mať, aby ste vyzerali mladšie a žili dlhšie?

Kto je na tom najhoršie? 

Obyvatelia Hongkongu môžu byť na seba právom hrdí. Sú totiž najaktívnejší, v priemere spravia každý deň 6 880 krokov, čo je približne 6 kilometrov. Tí, ktorí žijú v Indonézii, sa podľa výskumníkov Stanfordskej univerzity zdajú byť najlenivejší - spravia len 3 513 krokov.

Briti zase spravia denne 5 444 krokov, čo je približne menej ako 5 kilometrov, v porovnaní s Američanmi, ktorí majú pohybu o niečo menej - denne spravia 4 774 krokov. Ak ste zvedaví, ako sme na tom my, zrejme budete prekvapení. Slovensko nedopadlo najhoršie, denne nachodíme približne 5000 krokov. V priemere ľudia vykonali denne 4 961 krokov, čo sú 4 km, ako dodal výskum zverejnený v časopise Nature.

Scott Delp, profesor bioinžinierstva povedal pre BBC: "Štúdia je 1000-krát väčšia než akákoľvek iná predchádzajúca o ľudskom pohybe. Doteraz bolo vykonaných niekoľko prieskumov v oblasti zdravia, ale naša nová štúdia poskytuje údaje z viacerých krajín, je do nej zahrnutých viac subjektov a priebežne sleduje činnosť ľudí. Toto otvára dvere novým spôsobom, ako robiť vedu vo väčšej miere, ako sme dokázali v minulosti. "

Počet krokov, ktoré človek spraví, však môže závisieť od rôznych faktorov, vrátane samotnej aktivity ľudí, polohy, ale aj infraštruktúry štátu, v ktorom žije. 

Aký má výskum prínos? 

Je dosť možné, že vďaka týmto zisteniam sa vedcom podarí navrhnúť systémové riešenia na zmiernenie obezity vo svete. Výsledky taktiež prinášajú zaujímavé zistenia. Vedci vďaka nim odhalili, že čím väčšia bola v rámci krajiny nerovnosť ľudí v aktivite, tým vyššia bola miera obezity. Príkladom je Švédsko, kde sa rozdiely medzi aktivitou prejavovali najmenej zo všetkých krajín. Taktiež tam bola jedna z najnižších úrovní obezity. Spojené štáty a Mexiko majú podľa výskumu takmer rovnaký počet prejdených krokov za deň, avšak USA majú vyššie rozdiely medzi najaktívnejšími a najmenej akívnymi ľuďmi a zároveň majú vyššiu úroveň obezity. 


Striebro vo vlasoch už za mlada? Predčasné šediny môžu signalizovať závažnú diagnózu


Zaujímavé sú taktiež rozdiely v akvitie medzi mužmi a ženami. Napríklad v krajine s vysokou nerovnosťou ako USA a Sudská Arábia, sa ženy moc nenachodia a nie sú veľmi aktívne. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9