Češka ostrihala obľúbenú rastlinu, skončila v nemocnici: Podľa botanika urobila jednu chybu

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-08 06:00:00

Česko vydesil kuriózny prípad z prostredia záhradkárov. Žena zo Zlínska práve upravovala svoju skalku, keď na rukách pocítila bolestivé pálenie. Netrvalo dlho a skončila v nemocnici na infúziách. Podľa odborníka urobila zásadnú chybu.

Aj starostlivosť o rastliny môže sprevádzať nebezpečenstvo. Presvedčila sa o tom Češka, ktorá chcela stráviť pekný letný deň na záhrade. Vzala do rúk lopatku, nožnice, a začala upravovať prýštec. Len čo však narušila listy zelenej rastliny, pocítila na rukách nepríjemné pálenie. Záhradkárka nemala ani poňatia, že nasledujúce chvíle strávi v strachu o zdravie.

Čítajte tiež: Nebezpečná látka v bežných potravinách: Skrytá hrozba, o ktorej sa málo hovorí

Skalnička, ktorá krášli aj mnohé slovenské záhrady, obsahuje jedovaté mlieko. To môže v styku s pokožkou vyvolať prudkú alergickú reakciu. Česká záhradkárka mala smolu a s popáleninami na rukách skončila v nemocnici na infúziách.

„Varujem všetkých priateľov, ktorí majú túto krásavicu v skalke či záhone. Je to prýštec, tečie z neho biele mlieko, prudko jedovaté! Ja som ho včera večer obstrihávala a teraz ležím v nemocnici na infúziách a čakám na výsledky,“ napísala na Facebook zlínska záhradkárka, ktorá upozornila aj na nebezpečenstvo hroziace deťom a psom. Stačí totiž, aby toxíny prenikli pokožkou a človeku hrozia zdravotné komplikácie.

Podľa portálu TN.cz prýštce produkujú extrémne dráždivú mliečnu miazgu, ktorá môže byť 10-tisíckrát až 100-tisíckrát silnejšia ako kapsaicín obsiahnutý v čili. Silný zápal sa môže objaviť už o pár minút po kontakte pokožky s miazgou. Výsledkom môže byť nielen poleptaná pokožka, ale aj výtok z nosa, bolesti hlavy, malátnosť, opuch úst, vracanie, svalový tras, hnačka a brušné kŕče. 

Čo radí botanik?

Podľa botanika Jaromíra Kučeru z Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied (SAV) patrí jedovatá rastlina do rodu mliečnik (Euphoria), kam sa celkovo zaraďuje okolo 2 000 druhov pochádzajúcich z mierneho, subtropického až tropického pásma celej zeme.

„Mnoho druhov sa u nás pestuje buď ako vonkajšie záhradné rastliny, alebo v skleníkoch či bytoch ako črepníkove rastliny. Všetky druhy obsahujú mlieko, ktoré po poranení rastliny vyteká. Toto mlieko je jedovaté - spôsobuje podráždenie pokožky či slizníc (najmä pri zasiahnutí oka). Preto pri práci s týmito rastlinami treba byť opatrnejší a pracovať v rukaviciach,“ vysvetlil Kučera.

Ako botanik dopĺňa, v prípade hospitalizovanej Češky muselo ísť o veľmi silný alergický prejav. „Sám som holými rukami natrhal počas terénnych zberov stovky týchto rastlín (najmä pri zbere semien) a nevyskytlo sa u mňa ani len podráždenie pokožky. Iný prípad by bol pri vnútornom požití - to by vyvolalo otravu celého organizmu, ale nenašiel som nikde zmienku o smrteľnom prípade,“ dodal.

 

Fotogaléria


Tagy:
záhrada jed popáleniny prýštec

2017-07-08 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, TN.cz  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia