Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nová pomoc pre ľudí po mŕtvici? Vedci identifikovali najlepší úsmev

Usmievajte sa! Zobraziť galériu (2)
Usmievajte sa! (Zdroj: thinkstock.com)

Je zákerná a často prichádza nečakane. Keď mozgová mŕtvica niekoho prekvapí, obvykle po sebe zanechá nepríjemné stopy napr. v podobe ochrnutej časti tváre. Je tu však dobrá správa pre pacientov! Vedci odhalili vlastnosti najpríjemnejšieho úsmevu, čo by mohlo pomôcť ľuďom po prekonanej mŕtvici.


Menej je niekedy viac. Táto čarovná veta sa ukázala ako pravdivá v mnohých oblastiach. Najnovšie to platí aj čo sa týka dokonalého úsmevu! Vedci zrealizovali zaujímavý výskum, na základe ktorého sa snažili zistiť, ako vlastne vyzerá dokonalý úsmev. Ukázať čo najviac zubov a usmievať sa príliš dlho? Omyl!

Čítajte tiež: Obľúbená potravina so zlou povesťou: Po tomto zistení si ju už nedáte na tanier!

Ktoré úsmevy pôsobili najlepšie? 

Štúdia, zverejnená vo vedeckom časopise PLOS One skúmala parametre dokonalého úsmevu. Výsledkom sú štyri vlastnosti najpríjemnejšieho úsmevu! Účastníkmi štúdie bolo 802 dobrovoľníkov, ktorí hodnotili 27 počítačom vytvorených tvárí na základe kritérií: Účinnosť, úprimnosť, príjemnosť alebo naopak hrozivosť a nakoniec hodnotili, akú emóciu úsmev vyjadruje (hnev, strach, šťastie, smútok, prekvapenie, atď). Každá tvár sa inak usmievala – úsmev sa líšil v šírke, v symetrii, ale i v počte ukázaných zubov. Aj v tomto prípade sa ukázalo, že menej je niekedy viac!

Hodnotenie úsmevov. Úsmevy na zelenom pozadí dopadli najlepšie, tie na červenom zase najhoršie.  (Foto: Helwig et al (2017))
Zobraziť galériu (2)
Hodnotenie úsmevov. Úsmevy na zelenom pozadí dopadli najlepšie, tie na červenom zase najhoršie. (Foto: Helwig et al (2017))  (Zdroj: Helwig et al (2017))

Ukázalo sa, že väčšie úsmevy, ktoré ukazujú veľa zubov, pôsobili najhoršie. U ľudí môžu vyvolať prejav strachu či opovrhnutia. Desivo môže pôsobiť tiež úsmev, pri ktorom kútiky smerujú príliš vysoko a vytvárajú tzv. véčkovitý tvar. Naopak, úsmev s menšou až strednou šírkou získal najlepšie hodnotenie.

Využitie v medicíne

Tento výskum by mohol mať uplatnenie v medicíne. V budúcnosti by mohol pomôcť predovšetkým chirurgom a fyzioterapeutom, ktorí pomáhajú pacientom s čiastočnou paralýzou tváre, napr. po prekonanej mŕtvici. Vďaka tomu zabezpečia, aby úsmev po operácii vyzeral prirodzene a nie ako grimasa.  

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9