Horské dráhy nielen ako zábava: Neuveriteľný zdravotný účinok kolotočov!

Myslíte si, že horské dráhy sú len pre zábavu? Tak to sa veľmi mýlite!
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-09 06:00:00

Smejeme sa, kričíme a v žilách nám pumpuje dávka adrenalínu! To zažívame pri jazde horskou dráhou, ktorá nás vystrelí po koľajach do výšky aj niekoľkých metrov nad zemou. Tieto vagóniky, ťahané prevažne pomocou reťazovej mechaniky, majú podľa nového výskumu pozitívny vplyv na zdravie!

Žiadny nezmysel. Človek by čakal, že ak majú horské dráhy nejaký dopad na ľudské zdravie, tak negatívny. Niektorí môžu po tejto adrenalínovej jazde očakávať nevoľnosť a zvracanie, čo nie je nič nezvyčajné. Bežne sa to stáva a ide o krátkodobú záležitosť. Horské dráhy však môžu dokonca aj zlepšiť zdravotný stav! V tom prípade, ak trpíte obličkovými kameňmi.

Preč s obličkovými kameňmi

Správa, zverejnená v časopise The Journal of the American Osteopathic Association ukazuje, že jazda miernej intenzity na horskej dráhe môže uľahčiť priechod malých obličkových kameňov, ktoré sú často neznesiteľné a časom rastú do väčších rozmerov. Štúdia vznikla v reakcii na správy od pacientov, ktorí sa spontánne zbavili obličkových kameňov po tom, čo sa previezli na horskej dráhe. Jeden pacient dokonca údajne prišiel o obličkový kameň vždy po každom z troch po sebe idúcich jázd na horskej dráhe.

Vedci z Michigan State University vytvorili testovací model, ktorý mal potvrdiť alebo naopak vylúčiť vplyv horskej dráhy na zdravie. Vyvinuli 3D-tlačený silikónový anatomický model obličky istého pacienta. Naplnili ju močom a uložili do batohu. Tím ľudí sa prestriedal a absolvoval jazdu s batohom na pleci 20-krát. Vedci sa taktiež snažili zistil, či umiestnenie modelu obličky na horskej dráhe má nejaký vplyv.

Výskumníci zistili, že bez ohľadu na objem obličkového kameňa a umiestnenia, umelá oblička dosiahla rýchlosť priechodu 63,89 percenta, keď sa model nachádzam na zadnom sedadle. Na prednom sedadle dosiahla oblička rýchlosť priechodu 16,67 percenta.

Bezbolestný spôsob liečby

Podľa emeritného profesora Dr. Davida D. Wartingera, ktorý inicioval tento experiment preukázal, že stredná intenzita horskej dráhy môže poskytnúť zmysluplnú možnosť liečby pre pacientov, ktorí sú citliví na obličkové kamene.

"Absolvovanie jazdy na horskej dráhe po liečbe, akou je litotrypsia (rozdrvenie kameňov v močovom mechúre) a pred plánovaným tehotenstvom môže zabrániť rozšíreniu obličkového kameňa a iným komplikáciám v močovode," dodal odborník.

Dr. Wartinger tiež poznamenal, že jazda na horskej dráhe by mohla byť oveľa menej invazívnym spôsobom, ako zaobchádzať s obličkovými kameňmi u mnohých pacientov. Mohlo by ísť o neinvazívnu liečbu, ktorá by mohla zabrániť utrpeniu u státisíce pacientov.

Prítomnosť obličkových kameňov je pre pacienta veľmi nepríjemná. Má bolesti jednej polovice chrbta alebo podbrušia, pridáva sa tiež nutkanie na močenie, krv v moči, nevoľnosť, nadúvanie a teploty. Mnohé obličkové kamene sú pritom bezbolestné a prejdú cez močové cesty. Veľké kamene zase môžu blokovať močové cesty a spôsobujú hromadenie moču nad prekážkou. Hrozí riziko infekcie a poškodenia obličiek. V prípade opakujúcich sa ťažkostí je potrebné navštíviť lekára. Napr. v USA vyhľadajú lekársku pohotovostnú službu kvôli obličkovým kameňom až 300-tisíc pacientov.

Čítajte tiež: Ako často by sme mali cvičiť, aby sme porazili chorobu?

2016-10-09 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: forbes.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia