Kuriózna diagnostika chorôb: Ušný maz v úlohe lekára!

Čistíte si pravidelne uši. Táto kuriózna diagnosti vás isto pobaví.
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-18 12:00:00

Uznávame, ušný maz nie je práve téma, o ktorej sa v spoločnosti debatuje denno denne. Na druhej strane je súčasťou nášho organizmu a my sa aj kvôli nemu môžeme o svojom vnútornom fungovaní dozvedieť viac.

Ušný maz vzniká kombináciou mazu, odumretých kožných buniek z vnútra ucha, sekrét zo žliaz vo zvukovode.

Funkcie mazu:

  • Ochranná – pred prachom, baktériami, mikroorganizmami
  • Ucho zanecháva v „akurátnom“ stave – je premazané a netrpí suchom a nesvrbí
  • Ucho čistí – ak pohybujete čeľusťou, ušný maz v uchu víri, prechádza z bubienka do zvukovodu, kde buď vyschne alebo sa odlúpne

Nahromadením mazu môže dôjsť až k strate sluchu. Ak vás ucho bolí, máte pocit, že máte plné ucho, hučí vám v ušiach alebo zvoní, je to neklamný znak toho, že sa niečo deje a je treba zájsť za lekárom. Vtedy nie je čas na babské recepty, hľadania správneho receptu na internete.

Dokáže maz predpovedať ochorenie?

Farba a konzistencia či už moču, slín či hlienu môže signalizovať potenciálne zdravotné problémy alebo naopak predpovedať dlhé a pevné zdravie. Vždy je to buď alebo. Hoci sa odborníci zhodujú na tom, že maz nie je až taký informatívny, niekedy o zdraví veľa vypovie.

„Aby som bol úprimný, ušnému mazu nevenujeme vo svojej praxi až tak veľa pozornosti,“ povedal Brett Comer, otolaryngológ a odborný asistent na University of Kentucky.

Maz máva takmer vždy zafarbenie, pretože obsahuje rôzne nečistoty a baktérie, ktoré mu charakteristické zafarbenie jednoducho dáva. Zo svojej praxe doktor Comer tiež vie, že ľudia sa o čistotu uší starajú až priveľmi a to rôznymi spôsobmi.

Pozrite sa na vatovú tyčinku a...

Ak teda nepociťujete žiadne problémy a chceli by ste sa o svojom zdraví niečo dozvedieť, skúste to pomocou analýzy ušného mazu.

  • Ak je: vodnatý a nazelenaný

Vodnatý ušný maz býva aj výsledkom potenia, pretože pot sa stekaním do ucha mieša s mazom. Ak sa ale nepotíte a výtok z ucha je ešte aj zelenkavý či tmavožltý, údajne môže ísť o zápal stredného ucha.

 
  • Ak je: silne zapáchajúci

Ak maz zapácha, môže ísť o infekciu či poškodenie strednej časti ucha. Samozrejme, ak sa niečo takéto s vaším organizmom deje, nie je ušný maz jediným príznakom. Spolu s inými symptómami môžeme hovoriť o chronickom zápale stredného ucha. Potrápi vás aj strata rovnováhy, zvonenie v ušiach, pocit plného či upchatého ucha. Neváhajte a zájdite za svojím lekárom.

  • Ak je: maz presakujúci von z ucha

Abnormálny rast kože, ktorý vzniká pri poškodení vnútri ušného bubienka či je dôsledkom infekcie, má za následok nadmerné vytekanie mazu von z ucha.

„Je to niečo ako cysta, má podobnú štruktúru, ktorá zapĺňa zvukovod,“ vysvetľuje stav nazvaný cholestatóm doktor Comer.

Cholestatóm je pseudonádor, ktorý je dôsledkom nadbubiekového zápalu stredného ucha. Cholestatóm je tvorený navrstvenými odumretými bunkami, ktoré sa odlupujú. Zväčšuje sa na základe vlastnej aktivity.

  • Ak je: šupinatý

„Ako ľudia starnú, vosk má tendenciu šupinatieť,“ povedal Comer.

Je to teda vekom a vy sa nemusíte ničoho báť. Ide o všeobecný akt starnutia a vysúšania žliaz. A tým maz šupinatenie. 

Čítajte tiež: Tetovanie nie je len obrázok: Zlá správa, ktorá všetkým otvorí oči!

2016-08-18 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thnikstock.com   |  Zdroj: prevention.com, red, chealth.canoe.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia