Bežná vec, ktorú všetci robíme: Je nanášanie balzamu na pery prstami nebezpečné?

Nanášate si balzam na pery prstom? Pozrite sa, čo vám hrozí a ako sa tomu vyvarovať!
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-13 11:30:00

Balzamy na pery sú praktickým a šikovným pomocníkom pri popraskaných perách. Jednoducho si ich vložíte do kabelky alebo do vrecka nohavíc a máte ich po ruke vždy, keď je to potrebné.

Existujú rôzne druhy, príchute, obaly od výmyslu sveta. A tiež niekoľko spôsobov, ako si ich nanášať. Niekto používa výhradne tie v tyčinke, iný zase preferuje kalíšok a nanášanie prstom.

Povedzme si ale pravdu, nie vždy máme ruky čisté a tak sa môže stať, že si prstom na pery zanesieme okrem balzamu aj niečo iné. 

Môže sa stať...

Baktérie, vírusy a všetky neviditeľné potvorky, ktoré prenášajú choroby a žijú na našich prstoch sa môžu preniesť spolu s balzamom na pery.

„Ak keď je v balzame je antigén, ktorý zabraňuje premnoženiu baktérií, vás neochráni, ak prenesieme tieto baktérie na prstoch,“ povedala Elaine Larson, výskumníčka a profesorka na Columbia University.

Čo najhoršie sa môže stať?

Stačí, že sa dotknete kľučky, zábradlia, telefónu a môžete si na pery preniesť streptokoky alebo stafylokokické baktérie, ktoré môžu spôsobiť rôzne druhy chorôb – od zápalu pľúc až po meningitídu.

Ale najpravdepodobnejšie je...

Najhoršie na tom celom je, že viac ako špinavé ruky ohrozuje balzam samotný „bordel“, ktorý máte v taške.

„To, čo vám pomôže je, že si pred nanesením poriadne umyjete ruky. Ale vyvarovanie sa infekcie je len otázkou času a šťastia,“ povedal Adam Friedman, dermatológ z George Washington University.

Odborníci potvrdzujú, že čím dlhšie budeme svoj balzam používať, tým horšie to pre naše pery bude. Nákaza je len otázka času, pretože niektoré druhy baktérií dokážu prežiť mimo hostiteľa aj niekoľko týždňov. Preto je dobrým nápadom vymeniť svoj balzam v kalíšku za ten v tyčinke. Predsa len, je to istota. 

Čítajte tiež: Balíme na dovolenku: Ako na letiskovú kontrolu pripraviť kozmetiku a dôležité lieky?

2016-07-13 11:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: prevention.com, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia