Tečie vám neustále z nosa? Príčina môže byť nádcha, ale aj niečo úplne iné!

Ak vám neustále tečie z nosa, nemusí ísť o nádchu.
Zdroj: profimedia.sk
2016-07-14 11:00:00

Všade okolo seba máte vreckovky, kúpili ste si snáď tretie balenie kvapiek do nosa. A stále nič. Z nosa vám neustále tečie a vy stále nevie prísť nato, z čoho to máte a čo nato zaberie.

Niekedy to môže znamenať obyčajnú banalitu, inokedy je niečo oveľa vážnejšie.

Používate nadmerne veľa nosových kvapiek

To, čo by vám malo pomôcť, vám robí problém. Aj to sa stáva. Nosné kvapky, dekongestanty sa používajú k odstráneniu zdurenia nosnej sliznice, no nádchu môžu naopak horšiť, najmä ak ich používa vo vyššej miere, ako je predpísané na krabičke. Dlhodobé používanie dekongestantov vedie k poškodeniu sliznice.

„Ak ich používame nadmerne veľa po dlhšiu dobu ako niekoľko dní, nos si na látky zvykne a vráti sa do pôvodného stavu,“ povedala Elie Rebeizová, otolaryngologička z Tufts Medical Center.

Môže za to alkohol

Jačmeň a niektoré iné chemické látky, používané pri výrobe piva môžu spôsobovať alergie, aj to nie sú alergie v pravom slova zmysle.

„Nie je to alergia, ale na nosová sliznica je preťažená a my to pociťujeme ako alergiu,“ povedala otolaryntologička Rebeizová.

Je to spôsob, ako naše telo produkuje sliny

Je to síce neobvyklé prepojenie, no môže nastať. Tento stav sa stáva realitou pri starších ľudoch, kedy nervy slinných žliaz starnú a prepájajú sa s ústnou dutinou, takže ak takáto osoba zacíti vôňu jedla, jednoducho jej začne tiecť z nosa. Ako by jej nos „začal slinať“.

Zjedli ste syr alebo chlieb

Práve potraviny, ktoré prechádzajú kvasením, môžu spôsobovať alergie, preto niektorí z nás už len pri pohľade na chlieb začnú smrkať. Ide o jednoduchú alergiu reakciu, nič zvláštne.

Práve ste sa zobudili a už smrkáte?

Pokiaľ vám neprišlo ľúto za teplou posteľou a „neplačete“ nad náročným dňom, ktorý vás čaká, ide o hlieny, ktoré produkujeme. Najmä tie v oblasti dutín nosa. Po tom, ako vstaneme sa hlien nahromadený v dutinách „vyleje“ von a my začneme smrkať. Jednoduché a nič nebezpečné.

Čakáte dieťa?

Aj to býva dôvodom, prečo smrkáte. Hormóny v ženskom tele sa totiž v priebehu tehotenstva menia, najmä počas prvých dvoch trimestrov sú to zmeny, počas ktorých sa nádcha či alergie môžu zhoršiť. Otolaryngologička však budúce mamička upokojuje – je to stav dočasný a odoznie po niekoľkých týždňoch.

Máte v nose polypy

Ak v priebehu rokov trpíte častými alergiami, odmietate chodiť k lekárovi alebo k nemu chodíte a váš stav sa vôbec nemení, môže vám v nosovej dutine vzniknúť polyp. Lesklý, vlhký kus tkaniva, ktorý vám ruší priechod hlienu z nosa. Preto často smrkáte a neviete sa toho zbaviť.

Trpíte chronickou infekciou prínosných dutín

Ak neustále navštevujete svojho lekára sa tým, že trpíte zápalmi nosovej dutiny, časom sa z toho stane chronický stav.

„Hlavnou príčinou vzniku zápalov nosových dutín je, že nemáte poriadne zdiagnostikované alergie, ktoré sa neliečili, čo vedie k zahlieneniu v niektorých častiach nosnej dutiny,“ povedala doktorka Rebeizová.

Preto sa infekcie stále vracajú, častejšie chodíte k lekárovi. Je na čase začať liečiť alergie, pretože tak sa zabráni opätovnému vzniku infekcií a ich návratu.

Trpíte refluxom

Akokoľvek nepravdepodobne to znie, existuje refluxná laryngitída. Kyselina zo žalúdka ide cez pažerák do hrdla a do zadnej časti nosa. Pacient začne smrkať bez toho, aby si uvedomoval, čo sa deje. Trpieť môže aj na pálenie záhy, nie je to však vždy tak. Hovorí sa tomu aj tiché príznaky refluxu. A často bývajú ignorované.

Trápia vás úzkosti

Smrkanie je v tomto prípade považované za akýsi nervový tik, ktorý si možno ani neuvedomujeme. V práci súvisí so stresom, často to robíme nevedome, no ľudia okolo nás si to uvedomujú. Zbaviť sa tohto „nezvyku“ sa môžeme dychovými cvičeniami, niekedy pomôžu medikamenty.

Na obed sme mali čili

Korenené jedlá vo všeobecnosti dráždia nos. Buď budete kýchať alebo budete nos upchatý, preto začnete prirodzene smrkať. Nie je to však nič nebezpečné. 

Čítajte tiež: Príručka skúseného dovolenkára: Toto sú lieky, ktoré by mala vaša lekárnička obsahovať!

2016-07-14 11:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Profimedia.sk   |  Zdroj: red, rd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia