Nezatracujte pravidelné pozeranie televízie: V týchto situáciách je prospešná pre zdravie!

Či tomu veríte alebo nie, sledovanie televízie má na naše zdravie aj pozitívne účinky.
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-03 06:00:00

Sledovanie televízie nemusí byť vždy iba zlé. Hoci neustále „čumenie“ do televízora nie je pre naše oči to najlepšie, vplyv sledovania na psychiku je dokázaný. Emocionálne zdravie je ovplyvnené tým, čo vidíme, tu je niekoľko dôvodov, prečo by sme sa televízie nemali vzdať!

  • Vieme posúdiť význam reálnych životných situácií

V minulosti naši predkovia, ak niečo sledovali a natáčali sa filmy, väčšinou išlo o fantastické bytosti, ktoré sa stali hrdinami a tými boli aj pre ľudí. Ich životy boli ovplyvnené vymyslenými postavami a nápadmi, mýty z dávnych čias sa tradovali a tradujú do súčasnosti.

Dnešné filmy a seriály viac či menej vychádzajú z reálnych príbehov reálnych ľudí, sú súčasnosti viac priblížené a realistické. Samozrejme až na sci-fi ako žáner, ktorý sa v posledných rokoch premietol do takmer každého televízneho či filmového spracovania.

  • Vzor pre ženy

Je prirodzené, že v určitom momente sa v postave vo filme chceme podobať, vidíme sa v nej, chceme byť ako on či ona. Filmy a televízne seriály priniesli hrdinov, ktorých sme si vzali za svojich a chceme ich konanie preniesť aj do reálneho života.

Ženy sú vykreslované ako silné postavy, ktoré sa dokážu vyrovnať s tlakom, ktoré na nich spoločnosť vytvára. Na druhej strane sú romantické duše, milujúce osoby, ktoré sa dokážu popasovať so všetkým, čo im život nadelí.

Fiktívna zábava inšpiruje ženy, aby vytrvali všetky vzostupy aj pády každodenného života práve prostredníctvom hrdiniek na obrazovke, ktoré prežili ťažké časy a snažia sa dosiahnuť svoje sny,“ hovori Barna W. Donovan, profesorka Oboru komunikácie a mediálnej kultúry na Saint Peter´s University v Jersey City.

  • Aspoň na chvíľu v inom svete

Pri televízii by sme si v prvom rade mali oddýchnuť. Vypnúť, zabaviť sa, nemyslieť na všetok stres z odchádzajúceho dňa.

„Fikcia ako forma zábavy a relaxácie je jednou z najviac cenených foriem zábavy,“ hovorí Kristen Pizzo, učiteľka na strednej škole.

  • Dobíjanie bateriek

Čas na oddych potrebuje každý z nás, či už dieťa po náročnom dni v škole či dospelý jedinec po príchode z práce.

„Sledovanie dobrého filmu či televízneho programu umožňuje uvoľniť myseľ, pretože nám dáva možnosť uniknúť z každodenných stresov, ktoré často pohlcujú naše myšlienky,“ povedala Alexis Conason, ktorá pracuje ako psychologička a výskumníčka zároveň.

Sledovaním pútavého deja sa akoby strácame, nesledujeme naše starosti a stresy, ktoré zapĺňajú našu myseľ.  Dávame si „pauzu“ od vlastných neuróz.

  • Možnosť vyjadriť naše pocity

Prebiehajúci dej filmu nás môže rozľútostiť, niekedy sa môžeme aj rozplakať. A to je podľa psychologičky dobre.

„Niekedy sa pozeráme na postavu či sledujeme dej filmu, ktoré sa nás týkajú a to nás to akoby uvoľní pocity, ktoré sú pre nás ťažké,“ povedala Conason.

Niekto má napríklad ťažkosti s vyjadrovaním emócií po niekoho smrti. Preto ho dojme film so smutným záverom. Uvoľní sa v ňom napätie a to je pre zdravie prospešné. Podstatné ale je uvedomiť si, že v niektorých prípadoch je to dobré, treba ale vedieť kde je hranica medzi filmom a skutočným životom.

  • Radosť do života

Či už pozeráte komédiu alebo desivé horory, konflikty, ktoré sú vo filme prezentované sú väčšinou aj vyriešené.

„ Ľudia zažívajú radost z fikcie, či už ide o uvoľnenie stresu zo príbehu, kde obeť, ktorej sa krivdilo nakoniec dostane spravodlivosti, alebo kde sa z postavy stane hrdina, či sa vyrieši záhada,“ hovorí Michael Grabowski, docent na Katedre komunikácie na Manhattan College v new yorskom Bronxe.

Ak sa pozeráme na niečo napínavé, hladina stresového hormónu kortizolu sa zvyšuje. Keď sa niečo napínavé vyrieši, uvoľní sa dopamín, ktoré prináša pocit potešenie. Je to ako udržanie tajomstva. Jeho „skrývanie“ spôsobuje stres a zmätok, jeho vyriešenie nás naopak robí šťastným.

  • Sme pripravení na zmeny

Vizuálne zobrazovanie zničujúcich udalostí a ťažkých časov nás pripravuje na reálne životné udalosti, ktoré sa môžu stať.

„ Pomáhajú psychicky pripraviť ľudí na zmenu, ktorá znižuje stres ak sa podobná udalosť nevyhnutne stane,“ hovorí Joe Štech, redaktor sci fi magazínu.

Ak totiž vidíme človeka, ako sa pasuje s ťažkou situáciou, sme pripravení a odhodlaní tiež so svojím osudom bojovať a určité situácie sú pre nás menej stresujúce.

  • Lieči naše zlomené srdce

Fiktívne príbehy nám ponúkajú nový pohľad na zdanlivo bezvýchodiskovej situácie a napomôžu modelovať pozitívne správanie v podobných situáciách, pretože vidíme, že také niečo sa môže stať aj nám a vieme, akoby sme sa mohli správať.

„Sociálne aklimatizovanie sa cez znaky, ktoré vidíme, môže ponúknuť možné riešenie reálnych životných pomerov. Svojím spôsobom hrané scény rozširujú schopnosť predstaviť si možné výsledky pre rôzne scenáre, čo nám umožňuje cítiť sa istejšie, takže ak by sme čelili podobnej situácii, mohli by sme ju zvládnuť,“ hovorí Grabowski. 

Čítajte tiež: Čaká vás dlhá cesta autobusom? Takto to zvládnete ľavou zadnou! 

2016-07-03 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, goodhousekeepin.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia