6 dôvodov, prečo vás komáre „milujú“ viac ako ostatných!

Bojujte proti komárom účinným repelentom!
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-23 06:00:00

S teplejším počasím sa prebúdza najväčšia a najotravnejšia hrozba leta. Komáre. Tiež si po záhradnej párty kladiete otázku, prečo ste práve vy "obsypaný" štípancami a ostatní ani netušia, že okolo nich prešiel nejaký hmyz? Tu je odpoveď!

Či vás komár poštípe, nie je vec náhody. Robí to samička, pretože tá potrebuje pre výživu vajíčok potravu, takže komár – samček si na vás nikdy nesadne.

Proces „priťahovania“ komára na našu pokožku začína dlho pred tým, ako si na nás skutočne sadne. Komáre nás cítia až na 50-metrovú vzdialenosť.

„Existuje obrovské množstvo výskumov, ktoré chceli zistiť, ktoré zlúčeniny a aké pachy ľudia vyžarujú a prečo sú pre komáre atraktívne,“ povedal Joe Conlon, člen American Mosquito Control Association.

Dobrá správa ale je, že existuje niekoľko dôvodov, prečo komár "nájde" práve vás. A vy to môžete ovplyvniť – niekedy!

Dôvod č.1 – Vydychujete viac oxidu uhličitého

Vydychovanie oxidu uhličitého je samozrejme prirodzené, niektorí z nás ho ale vydychujú viac ako ostatní. Najmä vysokí ľudia a ženy v očakávaní.

Akýkoľvek druh oxidu uhličitého je pre komáre atraktívny, aj napriek vzdialenosti, ktorá je medzi nami a hmyzom,“ povedal Colon.

Dôvod č. 2 – Cvičíte

To, že sa staráte o svoju kondíciu samozrejme nie je dôvod, prečo na vás sadajú komáre. Je to hlavne kvôli vylučovaniu kyseliny mliečnej, ktorá sa pri cvičení tvorí v tele. Potom sa dostáva na pokožku. Ak ste v dosahu komára, ste ich prvým terčom.


Všetci si myslia, že je zdravá: Šokujúca pravda o zelenine, ktorá zmení váš pohľad na ňu!


Dôvod č. 3 – Pijete pivo

Menšia štúdia vyskúmala, že ľudia pijúci pivo sú pre komáre atraktívnejší ako tí, ktorí abstinujú. To zrejme veľa vysvetľuje. Čo by to ale bolo za opekačku bez zlatého moku?

Dôvod č. 4 – Krvná skupina

Ak máte krvnú skupinu 0, asi vás táto správa nepoteší. Ľudia s touto vzácnou krvnou skupinou sú pre komáre atraktívnejší ako ostatní s inými skupinami.

Dôvod č. 5 – Nepreskúmané zlúčeniny

Organizmus niektorých ľudí vylučuje chemické zlúčeniny, ktoré sú pre rôzny hmyz a teda aj pre komáre atraktívne. Nedá sa však s určitosťou povedať, prečo pokožka niekoho vylučuje tieto zlúčeniny a u niektorých to tak nie je. Hoci tento proces ani nevieme ovplyvniť, isté je, že si niekedy červené svrbiace pupáky asi „zaslúžime“.

Dôvod č. 6 – tehotenstvo

Pre všetky tehotné ženy zlá správa. Najmä komáre prenášajúce maláriu sú pre budúce mamičky veľkou hrozbou, pretože ohrozujú nielen život plodu, ale aj matky. Len nedávno sme tu mali život ohrozujúcu Ziku, ktorá spôsobuje mikrocefáliu. Bohužiaľ, tehotné ženy sú pre komáre lákadlom.

Čítajte tiež: Zmena bežnej veci vedie k vysnívanej postave: Stačí jedna vec a kilogramy sú fuč!

2016-07-23 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, webmd.com, uk.businessinsider.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia