Snažíte sa dodržiavať pitný režim, no neustále beháte na toaletu? Tu je príčina!

Chodievate často na záchod kvôli pitnému režimu?
Zdroj: Profimedia
2016-05-13 14:05:00

Z každej strany sa na nás valí motto – dodržiavanie pitného režimu je dôležité, preto nezabúdajte piť. A vy sa to samozrejme snažíte dodržiavať. Stáva sa vám ale, že chodíte potom každú chvíľu na toaletu? Dá sa tomu zabrániť?

Čím viac tekutín budeme prijímať, tým viac budeme na wc chodiť. To je logické a pochopiteľné. Ale viete, že to nemusí byť každú chvíľu? Stačí dodržiavať pár jednoduchých pravidiel.

Môže zato dehydrátcia 

Na druhej strane ak nie sme dostatočne hydratovaní, dochádza k tomu, že močový mechúr je ako suchá špongia. Veľmi zjednodušene - čo sa stane, ak cez suchú špongiu prelejete vodu?  Väčšina z nej pretečie bez ňu bez toho, aby sa zachytila vo vnútri. Podobne je to aj s mechúrom. Voda ním akoby prejde bez väčších problémov, čo pre nás znamená, že ideme okamžite na záchod.

Pravidelným pitím ale dokáže náš mechúr hydratovať, takže sa v ňom voda udrží dlhšie. Presné množstvo vypitej vody záleží od mnohých faktorov – veku, stravy, ktorú sme prijali, ako často a ako intenzívne cvičíme.

Piť by sme mali, aj keď práve nemáme smäd. Počúvajte svoje telo a budete vedieť, kedy potrebuje vodu, kedy jej má nedostatok. Ak budeme správne hydratovaní, aj náš močový mechúr bude mať pocit „spokojnosti“ a frekvencia chodenia na toaletu sa vráti do normálu

O káve sa hovorí, že je močopudná. To je ale aj voda, džús či čaj. Niekedy sa nedokážeme vzdať svojich obľúbených nápojov, no musíme si uvedomiť, že hocičo vypijeme, na toaletu pôjdeme.

Ako to napraviť? 

Je viacero spôsobov, ako svoje močové ústrojenstvo "vycvičiť". 

  • Cvičenie je základ 

Nehovoríme, že jedno či dve cvičenia zocelia váš močový mechúr, no niektoré cviky, najmä pre spodné brušné svaly či zadné a vnútorné časti stehien pomáhajú. Nebudete sa po pohári vody cítiť takí plní a nebudete musieť utekať hneď na záchod.

  • Naučiť sa pravidelnosti sa vypláca

Koľko vody vypijete za hodinu? Počítate si to, alebo sa spoliehate na pohár vedľa klávesnice, že ho vypijete? Spraviť z pitného režimu zvyk sa v tomto prípade vypláca. Ostávate hydratovaní počas celého dňa, bez veľkých výkyvov a zvykne sa na to aj váš močový mechúr.

  • Výhovorky sú neopodstatnené 

Neexistuje nič ako malý močový mechúr. Tento orgán je variabilný – to znamená, že si môžeme predstaviť ako balón, ktorý sa rozpína a opäť zmršťuje. Takže akokoľvek malý si myslíme že je, dokáže poňať väčšie množstvo moču.

Čítajte tiež: Zaspali ste pri pozeraní televízie? Očakávajte tieto zmeny

2016-05-13 14:05:00  |  Text: Katka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red, spoonuniversity.com, egoscue.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia