Spoznávate sa v týchto prejavoch stresu? Predísť sa im pritom dá veľmi jednoducho!

Máte niekedy chuť sa skryť pred všetkým stresom, o ktorom viete, že vás čaká? Pozrite sa, ako zvládať tie najčastejšie prejavy!
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-01 06:00:00

Ovláda vás stres natoľko, že sa vám ruky nepríjemne trasú, preskakuje vám hlas? Červenáte sa vždy, keď na vás niekto cudzí prehovorí alebo keď sa vám je niečo nekomfortné? Tieto situácie poznáme všetci. Čo pre seba vieme v tomto smere spraviť?

Rumenec v tvári

Je síce príjemné „mať v tvári farbu“, ak je však spôsobená stresom, strachom, úzkosťou, nie je to nič príjemné.  Za tento stav môže uvoľňovanie hormónov do krvného obehu, čo zvyšuje prietok krvi a to aj v tvári. Tým, že v tejto oblasti máme viacero drobných cievok, je tento prietok viditeľnejší a preto sa aj červenáme.

Vieme červenanie nejako zastaviť? Ako prvé by mohli pomôcť studené obklady, ktoré by zmiernili prietok krvi, to však počas dôležitej prednášky či rokovania nie je možné. Pozitívna správa, hoci červenanie neodstránia, je fakt, že ľudia, ktorí sa červenajú sú dôveryhodnejší ako ostatní. Výsledok iného experimentu je, že ak sa začnete rýchlejšie červenať, ste štedrejší a altruistickejší. Aspoň aká taká útecha!

Ttt-rasie sa vám hlas?

Aj trasúci sa hlas je reakcia nášho tela na stres, ako v každom podobnom prípade.

„Je to všetko o vašich hlasivkách, ktoré v tomto prípade ovplyvňuje blúdivý nerv,“ povedal Andrew Ordon.

Blúdivý nerv je v našom tele jedným z najdlhších nervov, pretože nesie signály z rôznych častí tela. Vystupuje z vonkajšej sivej kôry mozgu, prechádza pozdĺž krčnice do hrudníka, popri pažeráku cez bránicu do brušnej dutiny. Vracia sa späť do mozgu, kde poskytuje informácie o tom, čo všetko sa deje v tele. Hlavové nervy všeobecne sú zodpovedné za sériu inštinktívnych reakcií.

„Blúdivý nerv má spojenie s mozgom, vrátane amygdaly, ktorá je zodpovedná za reakcie na emócie a rôzne situácie. Nerv dostane informácie, že hlasivky a svaly v hrdle sú napäté a výsledkom je obmedzená kontrola nad vlastným hlasom,“ dodal Ordon.

Ako tomu predísť? Hoci to nebude také jednoduché, ide to. Tréningom. Naučte sa zhlboka dýchať. Zadržte na chvíľu dych na niekoľko sekúnd, potom vydýchnite. Urobte to niekoľkokrát po sebe, je to skvelý spôsobom ako znížiť stres a zmierniť napätie v hlase.

Dojme vás aj tá posledná maličkosť

Plač pri romantickom filme je oproti plaču z ničoho nič úplne odlišný.

„Plačlivosť môže mať fyzickú príčinu, ukazuje tiež, že sme si vybudovali mnoho podvedomých emócií a nespracovali sme ich,“ povedala psychologička Yvonne Thomas z Los Angeles.

Plaču sa síce niekedy neubránime, môžeme ale vyskúšať nasledovné. Ak cítime, že to na nás „príde“, skúste si zatlačiť miesto medzi palcom a ukazovákom. Malá fyzická bolesť odvráti pozornosť od emocionálneho rozpoloženia.

Pre dlhodobejšiu úľavu je potrebné si uvedomiť, prečo máme takéto pocity, či by nám plač neprospel, či nie je potrebné „triediť“ problémy a pocity, či niektorými sami seba nezaťažujeme viac ako je potrebné. Vytvoriť si plán, ktorý pokryje všetky aktivity a zefektívny náš čas, takže nebudeme pod stresom.

Nepokojné ruky sú známkou stresu

Jedným z prejavou nervozity sú nepochybne trasúce sa ruky. Je to ale opäť výsledok neskorších reakcií v mozgu. Ak sme pod stresom, časť mozgu, ktorá reguluje úzkosť vie, že sa niečo deje. Tento signál znižuje schopnosť ovládať ruky, čo vedie k chveniu.

Nie vždy však trasúce sa ruky môžeme pripisovať stresu. Ak sa chvenie opakuje aj vtedy, keď nie ste pod stresom, môže ísť o príznak Parkinsonovej choroby.

Ako tomu predísť? Skúste si ruky zložiť do lona alebo ich zopnúť pred sebou.

Čítajte tiež: Vložte si ceruzku do ústa a počkajte: Najkurióznejší trik, ako sa zbaviť bolesti hlavy!

2016-05-01 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, rd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia