Obyčajná príloha ako postrach: Varíme si doma plastovú ryžu?

Ryža je zdravá potravina, no aj tú treba konzumovať s mierou.
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-24 17:40:00

Bežná príloha sa môže zmeniť na nepriateľa! Nehovoríme pri o tom o žiadnej exotickej zelenine. Ale o obyčajnej ryži. Máme sa báť plastovej náhrady za túto potravinu alebo sa nás poplašné správy netýkajú?

V Číne pred pár rokmi zarezonovala správa, že niektoré veľké fabriky miešajú medzi konzumovateľnú ryžu jej plastovú náhradu. Tá sa vyrába zo zmesi zemiakov, sladkých zemiakov a umelej hmoty.

Rozdiel spoznať len ťažko 

Jediný spôsob, akoby ste ju mohli rozoznať od bežnej je v tom, že po uvarení ostáva tvrdá. Syntetické látky, ktoré sa požívaním dostávajú do tela sú škodlivé a nebezpečné.  Okolo tejto kauzy bolo chvíľu ticho, pred pár mesiacmi sa objavili opäť správy, že trh v Indii zaplavil podobný výrobok.

Z Číny sa zrejme ilegálnym spôsobom takáto ryža dostala aj do iných krajín. Na pozore sa mali obyvatelia Indonézie, Vietnamu a Indie.

Čo plastová ryža spôsobuje?

Okrem toho, že nie je chutná a vlastne to ani nie je ryža, môže spôsobiť choroby súvisiace so žalúdkom – najčastejšie sú to zápaly. Trápiť sa môže aj tráviaci systém, kde môže takáto ryža spôsobiť zásadné škody. Skúsení kuchári tvrdia, že zjesť niekoľko misiek plastovej ryže sa rovná konzumácii plastového vrecúška.

Malajzijské ministerstvo poľnohospodárstva však žiadne sťažnosti na umelú ryžu nedostalo.

Najvyšší súd v New Delhi začal konanie práve v tejto veci. V rámci krajiny sa budú odoberať vzorky tak, aby sa chránil bežný spotrebiteľ.

 „S ohľadom na globalizáciu, ryža sa môže vo veľkom množstve vyvážať z Číny, dokonca aj privážať  do iných krajín, pričom sa nevykonávajú žiadne testy kvality,“ povedal Sugriva Dube, advokát, ktorý žiadosť na prešetrenie prípadu dal na najvyšší súd.

Ak by sa preukázali zlé výsledky, znamená to seriózny problém. 

Na internete koluje video, ktoré údajne zachytáva výrobu plastovej ryže. 

Môžeme ostať pokojní 

Zaujímalo nás, či sa aj slovenský spotrebiteľ má báť o zdravie. Spýtali sme sa Ing. Juraja Vranku zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. 

"Pravdepodobnosť predaja ,,plastovej ryže“ je u nás minimálna, nakoľko väčšina ryže na našom trhu je z Talianska. Vylúčiť sa to ale nedá," vyjadril sa Ing. Vranka

Čítajte tiež: Takto s vami lomcuje stres: Prekvapivé fyzické prejavy toho, že ste preťažení!

2015-09-24 17:40:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: timesofindia.indiatimes.com, healthyfoodstar.com, healthandhomeremedies.com, thestrategist.media

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia