Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Keď sa obyčajné skúšanie oblečenia premení na boj o život: Toto vás presvedčí ihneď ich hodiť do práčky!

Premýšľali ste niekedy nad tým, koľko ľudí pred vami si tú istú vec skúšalo a aké všetky baktérie sa na oblečení nachádzajú?
Premýšľali ste niekedy nad tým, koľko ľudí pred vami si tú istú vec skúšalo a aké všetky baktérie sa na oblečení nachádzajú? (Zdroj: thinkstock.com)

Pri niektorých kusoch oblečenia je normálne, že sa pred používaním vyperú. Ide najmä o spodnú bielizeň. Vedeli ste však, že aj ostatné kusy oblečenia by sme po kúpe mali niekoľkokrát oprať, kým si ich oblečieme.

Uznávame, prať tričko dvakrát, aby sme si ho konečne obliekli znie síce ako nonsens, ale má to svoje opodstatnenie. Cyklus výroby trička totiž zahŕňa niekoľko procesov a v niektorých prípadoch sa každý robí v inej krajine. Niekde sa ušije, poputuje do inej krajiny na farbenie či potlač a kým sa dostane k nám, prejde mnohými rukami. V každej krajine platí iný zákon na používanie chemikálií pri práci a najmä nikdy neviete, koľkokrát už pred vami bolo oblečené v rámci skúšania.

Potrápia nás farbivá a formaldehydové živice

Niektoré farbivá, používané  pri zafarbovaní odevov môžu vyvolať alergické reakcie, našťastie je to iba pri malej populácii ľudí. Horšie už je len svrbenie, suchá pokožka či lokálne zapálené miesta.

Niekedy sa však môže stať, čo je zarážajúce, že aj napriek tomu, že oblečenie vyperieme dvakrát či viac, na koži sa môže prejaviť reakcia. Je to na miestach, kde sa koža o odev trie a kde sa najviac potíme. Je preto logické, že odev proste musíme odložiť a už nikdy si ho neobliecť.  

Ďalším dôvodom, prečo prať bielizeň ihneď po zakúpení je fakt, že pri preprave sa používajú prostriedky na zvlhčenie, ktoré môžu byť potenciálnym zdrojom plesní či húb.

Šokujúci bol experiment istej americkej relácie spred niekoľkých rokov. Štáb nakúpil niekoľko kusov oblečenia z bežného reťazca, na ktorom potom doktor Philip Tierno, vedúci mikrobiológie a imunológie na New York University vykonal niekoľko pokusov. Na niekoľkých kusoch oblečenia našli kožné epitely, respiračné sekréty ale aj vysoké počty baktérií.

Nebezpečné skúšanie oblečenia

Tiež si nekúpite blúzku či nohavice, kým si ich nevyskúšate? Je to logické, oblečenie vám musí sedieť, inak je to zbytočná investícia. Viete však, koľko baktérií je na oblečení, ktoré si pred vami už niekto skúšal?

Videl som prípady, kedy sa skúšaním oblečenia prenášali vši a iné infekčné ochorenia,“  povedal Donald Belsito, profesor dermatológie na Columbia University Medical Center v New Yorku. 

Vši nedokážu byť dlho bez tela hostiteľa, takže prirodzene prejdú z odevu na prvého človeka, ktorý si tričko či gate oblečnie. Doktor Belsito odporúča vždy nové oblečenie vyprať, najlepšie s dvojitým plákaním a je jedno, či ide o oblečenie pre dospelých alebo pre deti. Práve pri deťoch by sme mali byť ešte opatrnejší.

Čítajte tiež: Najčastejšie zlozvyky v sprche, ktorými zbytočne zabíjate svoje zdravie: Skoncujte s nimi!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9