Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Neskutočné: Takto vyzerá tínedžerka, ktorá celé roky je len hranolčeky a syr!

Jennifer Radiganová má fóbiu z potravín. Do úst dá len hranolky alebo syr. Zobraziť galériu (2)
Jennifer Radiganová má fóbiu z potravín. Do úst dá len hranolky alebo syr. (Zdroj: profimedia.sk)

Sedemnásťročná Jennifer Radiganová zo Škótska vyzerá na prvý pohľad ako normálna tínedžerka. V skutočnosti však čelí fóbii, ktorá jej nedovolí zjesť žiadne poriadne jedlo. Už päť rokov má na tanieri len dva pokrmy - hranolčeky a syr!

Fóbia z jedla

Tínedžerka odmietala jedlo už od útleho detstva. Za svoju fóbiu sa hanbila. Do školskej jedálne nechodievala a svojim rodičom musela klamať, že v škole obedovala. Jej zdravie sa postupne zhoršovalo, začala chudnúť a bola podvyživená. Stačil jej len jediný pohľad na mäso a zeleninu a hneď jej začalo byť zle a trpela dýchavičnosťou. Bolo jej takmer na omdletie! Dnes zje len hranolky a syr, pričom sa občas rozšíri jej jedálniček o misku cestovín či varených zemiakov.

Jennifer trpí podvýživou.
Zobraziť galériu (2)
Jennifer trpí podvýživou.  (Zdroj: profimedia.sk)

Jej zlé stravovacie návyky sú jedným z hlavných dôvodov, prečo často omdlieva na verejnosti, keďže nemá dostatok vitamínov a minerálov. Jej BMI je 18,4, čo je veľmi nízke číslo a znamená podváhu, ktorú je potrebné riešiť s lekárom. Niet sa čomu čudovať, že stále chudne, keď raňajky zvyčajne vynecháva a na obed si pochutnáva na tanieri hranoliek a syru.

Jej matka neskrýva obavy o svoju dcéru. Stravovacie návyky Jennifer ju naozaj desia. Ako povedala, jej fóbia sa vraj začala na základnej škole, kde začala vynechávať najprv červené mäso. Postupne však odmietala čoraz viac jedál, až jedného dňa nezjedla takmer nič.

 

 

 

Čo zistili lekári?

U Jennifer lekári diagnostikovali selektívnu poruchu príjmu potravy. Pri jej diagnóze je riziko extrémneho chudnutia a podvýživy veľmi vysoké, keďže nemá dostatok živín a jej strava je nevyvážená. Aj preto ju každý deň sprevádza neustála únava a vyčerpanosť. Testy u lekára navyše ukázali, že trpí nedostatkom železa a vitamínu B12. Dnes už je pod dozorom lekára a lieči sa.

Bojí sa odchodu na vysokú školu

Jennifer však v najbližšej dobe čaká odchod na vysokú školu ďaleko od rodiny. A to ju momentálne najviac desí.

"Bojím sa ísť na vysokú školu, keďže moja rodina a najbližší sú zvyknutí na to, čo jem a aké mám stravovacie návyky. Tí vedia o mojej fóbii. Bojím sa však reakcie cudzích ľudí. Zrejme im budem musieť vysvetliť, čím trpím, keď náhodou pred nimi omdliem alebo sa budem chcieť jednoducho najesť," povedala Jennifer o svojich obavách.

Forcapil je prípravok s komplexným zložením aminokyselín, vitamínov a minerálnych látok. Okrem iných obsahuje zinok, ktorý prispieva k správnej syntéze bielkovín a k udržaniu zdravých vlasov a nechtov, biotín, ktorý prispieva k udržaniu zdravých vlasov a keratín, ktorý zabezpečuje vlasom pružnosť, pevnosť a lesk.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9