Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Úžasné medicínske objavy z roku 2014, ktoré znejú ako sci-fi: Tieto novinky pohli svetom!

V medicíne vznikli v tomto roku viaceré objavy, ktoré zmenia budúcnosť.
V medicíne vznikli v tomto roku viaceré objavy, ktoré zmenia budúcnosť. (Zdroj: thinkstock.com)

Medicína je úžasný odbor, kde sa vždy niečo deje a často krát to znamená niečo prevratného. Aj tento rok sme boli svedkami správ a rôznych štúdií, ktoré informujú o výsledkoch výskumov, nových možnostiach liečby a objavoch, od ktorých sa očakáva výrazne zlepšenie zdravotnej starostlivosti a záchrana ľudských životov.


GPS v našom mozgu

Švédska akadémia vied vyhlásila tento rok nositeľov cien za medicínu. Veľký úspech v medicíne tento rok dosiahli vedci, ktorí objasnili ako mozog vie, kde je. Zistili, ako vyzerá mapa jeho bezprostredného okolia. Pri tomto objave je tiež výnimočné, že možno dobre sledovať, ako funkcie jednotlivých buniek súvisia so správaním celého organizmu.

Jed zo škorpióna

Doktor Jim Olson, onkológ z Americkej univerzity v Seattli dlho rozmýšľal nad problémami, ktoré sprevádzajú liečbu nádorov mozgov. Prišiel s revolučnou technikou, ktorá by mala operácie mozgu výrazne uľahčiť. Pomocou jedu zo škorpióna Besa (Leiurus quinquestriatus) objavil farbu, ktorú priťahujú nádorové bunky. Táto špeciálna farba sa aplikuje na postihnuté miesto, pomaly sa roznesie do všetkých častí nádoru. Tie sú potom viditeľné ako svetielkujúce plochy.

Táto technika pomôže lekárom odlíšiť choré bunky od zdravých a ukáže všetky časti nádoru, ktoré je potrebné odstrániť.

Chcete zlepšiť kvalitu vašej pokožky, či vlasov? Beauty vlasy, koža, nechty je komplex vitamínov a minerálov pre krásne vlasy, kožu a nechty. Obsahuje extrakt z Prasličky Roľnej, ktorý pomáha zlepšovať kvalitu pokožky, vlasov a nechtov a napomáha rastu vlasov a ich zosilneniu.

Neviditeľná myš

Vedcom vo Washingtone sa pomocou novej technológie podarilo vytvoriť priehľadnú myš. Na jej tele tak bolo možné voľným okom pozorovať vnútorné orgány a ich prepojenie. Ide o prelom, ktorý by v budúcnosti mohol pomôcť pri diagnostike a liečbe ľudských ochorení ako je autizmus, či chronická bolesť. Ďalšie uplatnenie by mohol mať tento vynález napríklad pri výskume nervových ochorení alebo demencie.

Kmeňové bunky

V USA a Japonsku zaznamenali prevratný objav, kedy sa tímu odborníkov a vedcov podarilo objaviť nové možnosti využitia kmeňových buniek. Podľa štúdie sa podarilo „preprogramovať“ dospelé bunky a zmeniť ich na kmeňové. Význam kmeňových buniek je v tom, že sa môžu zmeniť na iné bunky v ľudskom tele. Využitie by tento nález mohol mať v regeneratívnej medicíne alebo liečbe rakoviny.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9