Chystáte sa na výlet? Hrozí vám záhadná choroba, o ktorej málokto vie!

Fakultatívne výlety po pamiatkach v niektorých prípadoch môžu ohroziť vaše zdravie.
Zdroj: thinkstock.com
2014-07-29 06:00:00

Leto nie je len o leňošení na pláži. Obdivovanie kultúrnych krás a pamiatok v historických mestách si tiež mnohí užívajú. S fakultatívnymi výletmi by to však nemali preháňať. Hrozí im záhadná choroba, ktorá môže vážne ohroziť ľudské zdravie!

Človeka doslova porazí z tej krásy

Predstavte si, že si užívate kultúru zahraničného mesta, keď v tom zbadáte prekrásny kostol, postavený ešte v renesančnom období. Nemôžete sa naň vynadívať, až vám príde zle z pohľadu na tú krásu. A to doslova. Začne vám búšiť srdce, pociťujete závraty a zmätenosť, žalúdočné ťažkosti, či dokonca aj záchvaty paniky, halucinácie, či iné psychické stavy.

Práve sa u vás objavili príznaky bizarnej psychosomatickej poruchy s názvom Stendhalov či inak povedané Florentský syndróm. Spúšťa ho umenie, keď sa určitá osoba dostane do kontaktu napr. s umeleckými dielami starých majstrov, ktoré ju očarili. Človek ich so zatajeným dychom sleduje, až sa pri toľkej kráse tak rozruší, že sa mu zrýchli tep srdca a je mu nevoľno. Tieto stavy hrozia hlavne v letnom období, kedy mnohí využívajú pekné počasie na rôzne fakultatívne výlety. Ak sú teda turisti vystavení vrcholovým umeleckým dielam, s niektorými z nich to poriadne zamáva!

Kto jej ľahko môže prepadnúť?

Podľa psychiatričky Grazielly Margheriniovej môže syndróm postihnúť predovšetkým intelektuálne nezrelých ľudí, ktorí ľahko podliehajú pocitom. Ohrození sú turisti vo veku 26 až 40 rokov, ktorí len málokedy chodia na výlety a opúšťajú svoj domov. Zaujímavý je fakt, že Taliani sú voči tejto chorobe imúnni. Zrejme preto, že Florenciu poznajú veľmi dobre a sú unavení jej krásou. Otázkou je, či s nimi nezamáva návšteva iného mesta, bohatého na históriu a pamiatky... Dokonca v roku 1996 bol natočení o tejto chorobe taliansky psychologický triler The Stendhal Syndrome.

Slávny spisovateľ zoči-voči chorobe

Touto chorobou trpel v 19. storočí slávny francúzsky autor Stendhal, ktorý pôsobil pod pseudonymom Henri-Marie Beley. Ako prvý opísal skúsenosť s týmto fenoménom počas návštevy vo Florencii v roku 1817 v jednej zo svojich kníh. Až natoľko ho očaril kostol Santa Core, že sa cítil veľmi zle a mal veľké závrate. Po prvýkrát bol diagnostikovaný v roku 1982. Aj keď sa Stendhalov syndróm vzťahuje prevažne k Florencii, keďže dostal názov – Florentský, môže sa prejaviť u človeka pri návšteve akéhokoľvek mesta.

Kde hrozia záchvaty?

Stendhallov syndróm  sa môže ľahko prejaviť pri návšteve týchto pamiatok:

  • Florentský kostol Santa Croce.
  • Capella Niccolini v Santa Croce, s Giottovým freskami.
  • Botticelli: Zrodenie Venuše.
  • Pablo Picasso: Guernica.
  • Sála Luca Giordana v Palazzo Medici Ricciardi atď.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-07-29 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia