Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Tomuto neuveríte: Mladá žena jedla 15 rokov len hranolčeky!

Hanna jedla celých 15 rokov len hranolčeky! Zobraziť galériu (2)
Hanna jedla celých 15 rokov len hranolčeky! (Zdroj: profimedia.sk)

Dvadsaťročná Angličanka Hanna Littleová vyzerala na prvý pohľad ako normálna žena. V skutočnosti však bojovala s veľkým panickým strachom! Pätnásť rokov kvôli nemu jedla len smažené hranolčeky.

Viete si predstaviť, že by ste celé roky mali na tanieri len jedno a to isté jedlo? O tom by vedelo rozprávať mladé dievča z Anglicka.

Trauma z detstva

Všetko sa to začalo, keď mala Hanna 5 rokov. Vtedy mala nepríjemné črevné problémy, po ktorých začala postupne odmietať jedlo. Nakoniec do seba dokázala dať len hranolčeky a občas suchý toast na raňajky.

"Mohla som na raňajky zjesť plátok suchého toastu, ale na obedy a večere som vždy musela mať hranolčeky,“ priznala sa Hanna.

Z ostatného jedla sa jej totiž zdvíhal žalúdok. Mala doslova fóbiu z jedla, trpela vážnou selektívnou poruchou príjmu potravy. Akonáhle pomyslela na to, že by zjedla niečo iné, pociťovala obrovskú úzkosť a panický strach.

Ako to ovplyvnilo jej život?

Jej zvláštne stravovanie malo dopad na spoločenský život. Nemohla sa normálne stretávať s priateľmi na oslavách, v reštauráciách, či na iných akciách.

"Chcela som chodiť na párty, piknik a grilovanie s priateľmi, ale nebola som schopná nič zjesť,“ povedala Hanna smutne.

Čo ju najviac na tom mrzelo bol fakt, že klamala svojich priateľov a známych. Keď išla na večeru k svojmu priateľovi domov, jeho mama spravila cestoviny s paradajkovou omáčkou. Keďže sa hanbila za svoju chorobu, povedala jej, že je alergická na omáčku, len aby ich nemusela zjesť.

"Nemohla som si dať ani jedno sústo cestovín. A tak som predstierala, že som alergická na paradajkovú omáčku. Bolo to tak trápne,“ hanbí sa Hanna.

Každý, kto o chorobe ani len nepočul, si myslel, že je Hanna divná, čo ju veľmi trápilo. Preto trvalo istý čas, než sa ostatným zdôverila, čo jej v skutočnosti je.

To je však to najmenšie, ako ju fóbia obmedzovala. Stravovanie malo výrazný vplyv na to, čo je najcennejšie – na vlastné zdravie. Konzumácia smažených hranolčekov nie je práve najzdravším jedlom. Hanna neprijímala výživné látky, ktoré jej organizmus potreboval pre každodenné fungovanie. Jej jedálniček si tak čoskoro vyžiadal svoju daň. Hanna musela dať v práci výpoveď, keďže často odpadávala. Bola malátna a oslabená.

Hanna mohla o iných potravinách len snívať. Dnes zje takmer čokoľvek! (Foto: Profimedia.sk)
Zobraziť galériu (2)
Hanna mohla o iných potravinách len snívať. Dnes zje takmer čokoľvek! (Foto: Profimedia.sk)  (Zdroj: profimedia.sk)

Pomohla jej hypnóza

Našťastie sa spamätala a rozhodla sa, že už takto nebude svoje telo ničiť. Vyskúšala hypnózu, ktorá mala na ňu pozitívny dopad. Už po prvom sedení dokázala poraziť svojich démonov a po dlhých 15 rokoch zjedla niečo iné ako hranolčeky – pizzu! Hanna sa môže poďakovať svojmu psychológovi Felixovi Economakisovi, ktorý ju vyliečil.

„Selektívna porucha príjmu potravy je obvykle spôsobená traumou, ktorú daná osoba zažila ešte ako dieťa,  a ktorá sa spájala s jednom. Strach z jedenia vychádza z tejto traumy a s ňou spojenou úzkosťou. Tým, že sa odomkne podvedomie, môže pacient spracovať svoju minulosť a prestať sa báť. Proces hypnózy trvá menej ako hodinu a na jej konci už bola Hanna schopná vyskúšať niekoľko nových potravín bez toho, aby pociťovala úzkosť,“ povedal Felix Economakis.

V súčasnosti je strach z jedla pre ňu len minulosťou a zároveň nepríjemnou spomienkou. Veľmi si obľúbila pizzu a sladké mango, ktorým neodolá!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9