Kto by ich nemal rád! Muffiny patria medzi najobľúbenejšie a najčastejšie konzumované koláče. Výborne sa hodia napríklad k rannej káve, pretože zasýtia zmysly aj žalúdok. Odborníci však dvíhajú varovný prst. Majú skryté riziká, o ktorých by ste mali vedieť.
Čučoriedkové muffiny, ktoré predávajú v kaviarňach a potravinách, často obsahujú viac cukru, než je limit odporúčaného denného príjmu pre dospelých. Na ilustráciu, jeden muffin môže obsahovať až osem lyžičiek cukru!
Čítajte viac: TEST instantných smotán do kávy mnohých prekvapí: Toto všetko obsahuje „bielidlo“
Na vysoký obsah cukru v týchto koláčoch upozornila americká aliancia Obesity Health Alliance, ktorá vykonala nezávislú analýzu obsahu cukru náhodne zakúpených muffinov v obchodoch s potravinami alebo na vlakových staniciach. Až 61 percent z nich obsahovalo minimálne šesť čajových lyžičiek cukru.
„Môžeme si myslieť, že čučoriedkový muffin je zdravšou voľbou občerstvenia v porovnaní s inými koláčikmi alebo čokoládovou tyčinkou, ale zistenia naznačujú niečo iné,“ uviedla Caroline Cernyová z Obesity Health Alliance podľa BBC. Doplnila však, že medzi muffinmi existujú rozdiely, vo veľkosti aj v obsahu cukru. Keď však spotrebitelia nepoznajú zloženie nutričných hodnôt muffinov, riziko, že skonzumujú priveľa cukru v jedinej dávke, je veľké.
Deti vo veku štyri až šesť rokov môžu skonzumovať najmenej päť čajových lyžičiek cukru a deti od sedem do desať rokov šesť. Dospelí by denne nemali prijať viac než sedem čajových lyžičiek cukru.