TEST tvarohových dezertov potvrdil neblahé tušenie: Na tomto si pochutnávajú aj deti

2018-02-28 08:55:00 | Diskusia

Pre niektorých stelesnenie pochúťky, pre iných stravovací prehrešok. Napriek tomu má na ne väčšina z nás z času na čas slabosť. Reč je o tvarohových dezertoch, ktorých kvalitu testovali českí odborníci. Výsledok testu časť spotrebiteľov nepoteší.

Redakcia MF DNES v spolupráci s nezávislou českou iniciatívou Vím, co jím a piju analyzovala podiel ložiek v jahodových tvarohových dezertoch, ktoré obľubujú nielen deti. Práve týmto pochúťkam neraz dávajú plusové body výživoví odborníci, podľa ktorých je ich výhodou vysoký obsah bielkovín a vápnika. Keď však vezmú do úvahy podiel cukru a ovocia, dobrú reputáciu strácajú.

Čítajte viac: TEST instantných smotán do kávy mnohých prekvapí: Toto všetko obsahuje „bielidlo“

Do testu odborníci zahrnuli 12 bežne predávaných tvarohových dezertov a krémov s jahodami z českých potravín. Verdikt expertov znie jasne: „Hlavným nedostatkom celej skupiny týchto výrobkov je relatívne vyšší obsah cukru.“ Jeho priemerný obsah bol 10 až 21 gramov na 100 gramov tvarohového dezertu. Paradoxne, najvyšší obsah cukru mali práve pochúťky pre deti – Pribináčik Piškótik, Cábík a Lipánek, pričom najviac cukru obsahoval Pribináčik Piškótik (21 gramov cukru na 100 gramov). Ako podotkla Karolína Hlavatá, odborná garantka iniciatívy Vím, co jím a piju, „keď zje dieťa na desiatu celý Piškótik, dostane do seba zhruba polovicu doporučenej dennej dávky pridaných cukrov.“

S najlepším výsledkom v teste skončili dva jogurty – na prvom mieste kvality sa umiestnil Jihočeský tvaroh s jogurtom od Madety a na druhom Naše bio Tvarohový dezert s jogurtom. Oba produkty vynikali najmä zložením a výživovými hodnotami. Prídavok jogurtu dodal tvarohovému dezertu probiotické kultúry.

Jahodový trik

V teste prepadol Termix od značky Milko, ktorý vyrábajú Polabské mliekarne. Obsahoval aditíva a minimálny podiel jahodovej ovocnej zložky. Najhoršie však dopadol Cábík. Podľa slov výživovej poradkyne Václavy Kunovej obsahoval palmový olej, fosforečnany, farbivo a nevhodné konzervanty.

Nedostatok vidia odborníci aj v ružovej farbe tvarohových jogurtov – tú získavajú vďaka pridaným farbivám. Našťastie, väčšina farbív pochádza napríklad z rastlinných extraktov a štiav, sú teda prírodného pôvodu. Jediným tvarohom bez farbiva bol v teste Selský Bio tvaroh z Farmy Struhy.

Čo tiež spotrebiteľov nepoteší, to je obsah ovocnej zložky v tvarohoch. Napríklad Lipánek či Termix obsahoval len pol jahody na jeden kelímok. Jahodovú chuť a vôňu teda tvarohové jogurty získavajú najmä vďaka umelej aróme

Fotogaléria

2018-02-28 08:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík