TEST bežne predávaných čajov sklamal: Nálezy, kvôli ktorým dáte radšej prednosť čistej vode

2018-02-16 14:00:00 | Diskusia

Čaje sú neodmysliteľnou súčasťou liečby prechladnutia a väčšina z nás nepochybuje o ich zdravotnom prínose. Výsledky testovania bežne predávaných čajov vás ale presvedčia, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Bylinné zmesi môžu obsahovať nebezpečné látky a výnimkou nie sú ani čaje pre deti.

Odborníci z českého magazínu dTest analyzovali 12 vzoriek čajov, z ktorých až tretina prepadla kvôli obsahu nežiaducich látok. „Do nášho testu sme vyberali také, ktoré priamo nesľubovali uzdraviť ani telo, ani ducha, ich obaly však špecifikovali, že ide o zmesi bylín. Do laboratória sme nakoniec vyslali 12 zmesných bylinných čajov, z toho tri boli určené malým deťom. Jeden čaj bol sypaný, zvyšok sa potom nachádzal v nálevových vrecúškach,“ spresnili na stránke.

Čítajte viac: TEST morských solí vyvoláva zdesenie: Neuveríte, čo našli aj v tých najdrahších!

Laborantov zaujímalo, do akej miery sú bylinky kvalitné, ako boli spracované, či neobsahujú aj iné rastlinné zložky (napríklad z jedovatých rastlín) a či sa v nich nenachádzajú chemikálie, napríklad stopy po pesticídoch, alkaloidoch, dusičnanoch, ale aj plesniach.

Pozor na detské čaje!

Nadlimitné množstvo pesticídov odborníci odhalili v čajoch Mix of Herbs značky Tesco (herbicíd linuron) a Zdravínek pro děti značky Dr. Popov (čaj obsahoval fungicíd tetrakonazol). Stopy po 12 rôznych pesticídoch niesol detský čaj Naše byliny Dětský čaj od firmy Oxalis a viac ako päť rezíduí pesticídov našli aj v čajoch Dětský bylinný čaj pro běžné pití od Apotheke a Zdravínek pro děti od Dr. Popov, informuje Idnes.cz.

S nelichotivým hodnotením skončili aj čaje pre dospelých, napríklad čaj Sedmikvítek značky Valdemar Grešík obsahoval osem pesticídov a Sedmero bylin od Babičky Růženky päť. V troch čajoch od značiek Loyd, Jančův čaj a Valdemar Grešík našli aj zakázaný pesticíd DDT.

Nebezpečné alkaloidy

Znepokojivým nálezom bola prítomnosť pyrrolizidinových alkaloidov (PA), ktoré môžu poškodzovať pečeň a viesť k jej zlyhaniu. Hoci zákon limit pre PA nestanovuje, za bezpečný sa považuje ich obsah pod 6 mikrogramov. Najvyššie množstvo PA bolo nájdené v čaji Babička Růženka Sedmero bylin (13,4 mikrogramov v jednom nálevovom vrecúšku).

V nesposlednom rade sa špecialisti zamerali aj na obsah toxických látok, ako sú tropánové alkaloidy (TA), atropín a skopolamín. „Spotrebiteľom odporúčame vyhnúť sa čaju Tesco Mix of Herbs, v ktorom laboratórium zistilo množstvo atropínu 190 mikrogramov/kg a skopolamínu 98 mikrogramov/kg. Kvôli tomuto prehrešku sme podali podnet Štátnu poľnohospodársku a potravinársku inšpekciu,“ uviedla Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

S veľmi dobrým hodnotením v laboratóriu uspeli len štyri čaje - Herbal Infusion Alps Breeze značky Lipton, Mountain Herbs značky Teekanne, Bylinný čaj Ďakujem značky Sonnentor a Jančův čaj Bylinná směs.

Fotogaléria

2018-02-16 14:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík