Veľký test kofeínových limonád: Z výsledkov sa vám zakrúti hlava aj žalúdok!

2018-01-10 05:55:00 | Diskusia

Máte slabosť na ochutené a hlavné lacnejšie kofeínové limonády z obchodu? Možno robíte chybu. Z ich testovania totiž vyplynulo, že sú zmesou prísad, ktoré rozhodne nepatria do portfólia produktov zdravej výživy.

Z testu MF Dnes budú sklamaní mnohí konzumenti kofeínových limonád s označením „light cola“. Odborníci zistili, že obsahujú len minimum kofeínu. To však nie je ich najväčším nedostatkom. Zdravotný problém predstavuje hlavne zvýšený obsah kyseliny fosforečnej poškodzujúcej zubnú sklovinu. Okrem nej sú tieto nápoje aj koktailom sladidiel a konzervantov.

Čítajte viac: Odborníci testovali kvalitu olivových olejov: Pozrite sa, ktoré pohoreli!

Do testu bolo zaradených 11 výrobkov vrátane produktov od najznámejších značiek, ako Coca Cola, Pepsi Cola či Kofola. Ukázalo sa, že najhoršie dopadli ich lacnejšie „odvary“, napríklad kofeínové limonády, ktoré predávajú veľké potravinové reťazce pod vlastnými značkami. Niektoré z nich obsahovali len 11 miligramov kofeínu na liter (jedno espresso obsahuje asi 80 miligramov kofeínu), kým drahšie limonády prekonávali svoje cenovo dostupnejšie „sestry“ až desaťnásobne. Zákazníci však tento rozdiel odhalia len ťažko – výrobcovia totiž nie sú povinní uvádzať množstvo kofeínu na obale.

Problematické konzervanty

Odborníci si tiež všimli, že lacnejšie limonády majú oproti drahším dvojnásobne dlhú dobu trvanlivosti. Podľa Aleša Rajchla z Vysokej školy chemicko-technologickej za to môžu konzervanty, ktoré drahšie značky nepoužívajú. Nie je výnimkou, keď nájdete v lacnejších variantoch aj sorban draselný či benzoan sodný.

Nebezpečnou je najmä kyselina fosforečná, ktorú okrem Kofoly obsahujú všetky „light coly“. Vďaka tejto chemickej prísade získava nápoj ostrejšiu chuť. Hoci jej obsah v limonádach nebol prekročený, bol relatívne vysoký aj vzhľadom na to, že kyselinu fosforečnú možno nájsť tiež v údeninách alebo tavených syroch. Konzumácia viacerých potravín s jej obsahom môže znamenať zdravotné riziko – látka ničí zubnú sklovinu a odvápňuje kosti. Ďalším problémom sladených nápojov je ich vysoký obsah cukru, ktorý je v „light colách“ nahradený umelými sladidlami, najmä tie lacnejšie sú zmesou viacerých z nich, aj preto sú sladené limonády považované za jeden z najhorších spôsobov, ako zahnať smäd. 

Fotogaléria

2018-01-10 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík