Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozí vám nebezpečný skrat? Rýchly 20-sekundový cvik prezradí problém!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Chcete vedieť, v akom stave máte mozog? Na aké zdravotné problémy by ste sa mali pripraviť a či nie ste vystavení zvýšenému riziku demencie alebo mŕtvice? Všetko prezradí jednoduchý test, ktorý odhalí váš zdravotný stav!

Riziko mŕtvice i demencie

Otestovať sa môžete v pohodlí domova vo svojej obývačke! Postavte sa na jednu nohu a skúste na nej udržať balans po dobu 20-tich sekúnd. Podľa japonských vedcov z centra genómovej medicíny na univerzite Kyoto prezradí tento cvik o našom zdravotnom stave aj to, čo by sme nechceli, uvádza prevention.com.

Čítajte tiež: Tvrdá rana pre mužské sebavedomie: Toto je najväčší rozdiel medzi otcami a synmi

Potvrdili to na základe vlastného výskumu, ktorý zrealizovali na 1 400 dobrovoľníkoch (vo veku okolo 67 rokov). Každý účastník sa mal postaviť na jednu nohu dvakrát a potom vedci pomocou magnetickej rezonancie naskenovali ich mozog. Po vyhodnotení výsledkov zistili, že tí, ktorí mali problém s balansom na nohe po dobu 20-tich sekúnd, respektíve to nedokázali vôbec, trpeli chorobou malých ciev v počiatočnom štádiu, keď ešte nepociťovali žiadne príznaky. Ide o zdravotný stav, keď sú malé tepny v srdci zúžené. Cievy sú narušené a majú súvis s mŕtvicou, demenciou i Parkinsonovou chorobou. Tí, ktorí dokázali stáť na jednej nohe kratšie než 20 sekúnd, mali najnižšie skóre duševného výkonu.

Ako to funguje?

Ako je možné, že tento jednoduchý cvik napovie veľa o našom zdravotnom stave?

„Dosiahnuť a udržať balans majú za úlohu tri hlavné zmyslové okruhy: systém koordinácie nášho tela, systém nášho videnia a systém priestorovej orientácie,“ vysvetľuje José Biller.

Mozog, ktorý je v dobrom stave, riadi všetky tieto obvody. Akákoľvek strata motorickej koordinácie, ako je neschopnosť udržať sa na jednej nohe, by mohla naznačovať poškodenie mozgu.

Test vám napovie, či sa máte pripraviť na zdravotné problémy. Ak cvik nezvládnete, môžete byť v budúcnosti vystavení zvýšenému riziku ochorenia mozgu a úbytku kognitívnych funkcií (vnímanie, učenie, sústredenie, pamäť, inteligencia).

 

Viac o téme: Test CvikDemenciaMŕtvica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9