Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V teste prepadli aj najznámejšie značky: Každý druhý balzam na pery môže byť rizikový

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Mnohí z nás nedajú na balzam na pery dopustiť – a to najmä v chladných mesiacoch. Suché pery sprevádzajú nepríjemné pocity a z ich natierania sa stal každodenný zvyk. Odborníci však varujú, že každý druhý balzam na pery obsahuje kontroverzné látky.

 

Podľa odhadov skonzumuje priemerný používateľ štyri tyčinky balzamu na pery ročne. Balzam totiž z pier zlížeme a látky v ňom obsiahnuté tak dokážu putovať ďalej do útrob nášho tela. To však môže predstavovať potenciálne riziko.

Čítajte viac: Dajte zbohom popraskaným perám: Na tento trik postačí vec, ktorú máte bežne doma!

Nezávislá nemecká spotrebiteľská organizácia Stiftung Warentest analyzovala obsah látok v 35 výrobkoch určených na starostlivosť o pery, z ktorých väčšina sa predáva aj v našich drogériách. V 18 z nich našli problematické látky, a to aj vo výrobkoch známych značiek. Dobrou správou je iba to, že bez pozitívneho nálezu prešlo testom 15 produktov, teda zhruba polovica z nich.

V teste prepadli aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Kontroverzné látky, medzi ktoré odborníci zaraďujú nasýtené uhľovodíky z minerálnych olejov (MOSH) a aromatické uhľovodíky z minerálnych olejov (MOAH) , boli objavené aj v produktoch, ktoré bežne kúpite v lekárňach. Za problematické testeri označili aj syntetické uhľovodíky (POSH). Spomenuté látky sú rizikové najmä preto, že sa môžu hromadiť v organizme – napríklad v tukovom tkanive, slezine a pečeni.

Potenciálne karcinogénne

Pravidelní používatelia balzamov na pery v priemere „prehltnú“ 20 gramov tyčiniek ročne, odhaduje európsky Vedecký výbor pre bezpečnosť spotrebiteľov (VVBS). Zdravotné dôsledky problematických látok obsiahnutých v tyčinkách, ktoré prenikajú do organizmu, doposiaľ neboli dostatočne preskúmané, niektoré z látok sú však označené ako „potenciálne karcinogénne“.

V teste prepadli aj
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Východiskom môžu byť prírodné produkty

Určitým východiskom pre spotrebiteľov môže byť používanie balzamov, ktoré sú vyrábané na čisto prírodnej báze a neobsahujú syntetické prísady. Medzi 15 výrobkami, ktoré testom prešli s najlepším hodnotením, sa nachádzala takmer polovica s označením certifikovaných prírodných kozmetických produktov. Ako dodali odborníci, obsah nežiaducich látok v nich bol nízky a balzamy nimi boli pravdepodobne kontaminované počas výrobného procesu.

Viac o téme: Balzam na peryKarcinogénne látky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9