MUDr. Dagmar Prokešová bola online: Porucha funkcie štítnej žľazy môže zvýrazniť iné ťažkosti!

Endokrinologička MUDr. Dagmar Prokešová bude online v stredu 24. mája 2017 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.
Zdroj: red
2017-05-24 12:00:00

Ako funguje štítna žľaza? Aký má vplyv na ľudský organizmus? Endokrinologička MUDr. Dagmar Prokešová bola online v stredu 24. mája 2017 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Medzinárodný týždeň povedomia o štítnej žľaze

Viete, za čo všetko je zodpovedná štítna žľaza? Nie je to tak dávno, keď aj na Slovensku v niektorých lokalitách trpelo na poruchy štítnej žľazy 70 až 80 % obyvateľstva. Posledný májový medzinárodný týždeň je na celom svete venovaný povedomiu o štítnej žľaze. Endokrinológovia v rámci neho vysvetľujú nielen to, ako jedna z najväčších žľiaz človeka s vnútorným vylučovaním funguje, ale aj to, že jej poruchy sa môžu prejavovať ako úplne iné, niekedy nevýrazné, niekedy vážnejšie zdravotné problémy.
 
Tento rok je zvlášť venovaný informovaniu o možnom zamenení príznakov ochorenia štítnej žľazy za iné príčiny ako napríklad stres, či vyčerpanie z práce, alebo nezdravého životného štýlu.
 

O odborníčke

Po ukončení štúdia na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského pôsobila MUDr. Dagmar Prokešová na internej klinike v Bratislave. Po absolvovaní atestácie z interného lekárstva a následne z endokrinológie založila a doteraz vedie neštátnu endokrinologickú ambulanciu s akreditáciou špecializačného študijného programu. V rámci ďalšieho vzdelávania pravidelne absolvuje postgraduálne odborné inovačné kurzy, konferencie a workshopy, vykazuje aj aktívnu prednáškovú činnosť a príspevky do odborných časopisov. Je členom slovenských aj zahraničných odborných spoločností.

Online rozhovor

2017-05-24 11:08:27 - otázka od: Renata Aké ochorenie štítnej žľazy sa môže prejavovať veľmi silnými migrénami (1-2x za mesiac) súviasiacimi s hormonálnymi výkyvmi? Akými vyšetreniami sa dá táto príčina potvrdiť resp. vyvrátiť a aká liečba môže v prípade potvrdenia tejto príčiny pomôcť? Za odpoveď veľmi pekne ďakujem. Keďže štítna žľaza vplýva na chod celého organizmu, môže porucha jej funkcie zvýrazniť iné ťažkosti. Vo vašom prípade by bolo vhodné ako prvé urobiť laboratórne vyšetrenia na funkciu štítnej žľazy. Ďalší postup bude závisieť o výsledku.

2017-05-24 11:11:07 - otázka od: Alžbeta Dobrý deň, už niekoľko rokov beriem L-Thyroxín, minimálnu dávku,moje výsledky sú teraz stabilizované. Je šanca, že budem môcť niekedy prestať užívať lieky? Mám 50 rokov, liečim sa cca 6 rokov. Ďakujem pekne za odpoveď. Dôležité je, z akého dôvodu beriete L-Thyroxín. V prípade stabilizácie stavu to znamená normalizácie funkcie a vyhovujúceho USG nálezu je po čase možné uvažovať o vysadení a následnej kontrole stavu.

2017-05-24 11:16:03 - otázka od: Monika Mám vysoký cholesterol, moja p. doktorka ma nastavila na INEGy a Eutyrox. Je nutné Eutyrox užívať keď sono a krvné vyšetrenia nepotvrdili žiadne odchýlky? Ďakujem! Predpokladám, že liečba bola začatá pre zníženú funkciu a práve vďaka Euthyroxu sú dosiahnuté a udržiavané normálne hodnoty. Aby sa táto situácia udržala, je potrebné v liečbe pokračovať. Vysadením Euthyroxu a následné zniženie funckie by sa odrazilo v zhoršených výsledkoch cholesterolu.

2017-05-24 11:20:31 - otázka od: Ortutayová Margita 1. Existuje plnohodnotná náhrada pri zníženej fcii štítnej žľazy ? 2. Je v súčasnosti vhodnejší liek ako Euthyrox ? Postačuje Euthyrox ako substitúcia ? 3. Čo prispieva k výraznému kolísaniu funkcie št. žľazy ? Plnohodnotná substitúcia zníženej funkcie štítnej žľazy je liečba Euthyroxom, kde sú dôležité kontroly-pri zmene funkčnosti štítnej žľazy sa následne vie presne prispôsobiť dávka tak, aby sa stále udržiavala situácia ako by mal človek zdravú štítnu žľazu. Zmeny v jej fungovaní môžu byť podmienené najčastejšie autoimúnnym procesom, inými ochoreniami a celkovou záťažou. K zmene funkcie štítnej žľazy môže dôjsť aj počas gravidity.

2017-05-24 11:25:39 - otázka od: Mária Puskásová Krásny deň prajem pani doktorka. Mala by som jednú otázku. Mám funkčnú strumu krvné testy sú v norme. Moja p.doktorka ma tlačí na operáciu asi 3r. Ja nemám žiadne symptomy,nič mi nerobí,nie som unavená,držím si váhu,nemám vypukle oči,nerobí mi problém pri prehltaní,iba niekedy voľným okom vidno,ale nie vždy to závisí od situácie. Neviem ale mne to robí stres. beriem euthyrox 25,ale nič moc. Chcem sa spýtať,či v každom prípade musí sa operovať,aj keď mi nič nerobí a či nie je iná možnosť. Operácie sa veľmi bojím veď to nie je jednoduchá operácia.Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Mária. U štítne žľazy sledujeme funkciu a morfológiu,tj. jej veľkosť a štruktúru. Môže nastať situácia, že funkcia sa liečbou normalizuje, ale napriek tomu pri určitých typoch morfologických zmien, pre ich rizikovosť sa lekár rozhodne pre operačné riešenie. Zmeny pacient nemusí cítiť subjektívne.

2017-05-24 11:38:20 - otázka od: Závodska Dobrý deň, pani doktorka mne zistili horúci uzol, je to nebezpečné? Vďaka za odpoveď B.Z. Je potrebné vedieť aký charakter má daný uzol na USG vyšetrení. Či bolo robené cytologické vyšetrenie (punkcia), aká je východzia funkcia štítnej žľazy a aké boli výsledky týchto vyšetrení. Podľa toho sa ďalej rozhoduje, či je potrebné len sledovanie, medikamentózna liečba alebo operačné riešenie. Pri akomkoľvek náleze štítnej žľazy je pochopiteľné, že človek je znepokojený, aj keď nakoniec nemusí ísť o vážnu záležitosť, preto sa snažíme poskytnúť čo najviac informácii v rámci Medzinárodného týždňa povedomia o štítnej žľaze, ktorý prebieha vždy v posledný májový týždeň. Viac informácii pomôže na jednej strane znížiť pocit stresu zo zisteného nálezu. Na druhej strane informácie môžu pomôcť ostatným ľuďom, ktorí sa ešte neliečia na štítnu žľazu, uvedomiť si, že ťažkosti, ktoré majú, sa môžu týkať štítnej žľazy a následne ich priviedli čo najskôr k cielenému vyšetreniu a liečbe.

2017-05-24 11:44:19 - otázka od: Ivana Dobrý deň, liečim sa na hypertyreózu už siedmy rok. Dá sa vôbec vyliečiť liekmi. Moja Dr. mi navrhla už aj operáciu, ale veľmi sa mi do toho nechce. Ďakujem za odpoveď Ako konkrétny organizmus zareaguje na liečbu je veľmi individuálne a pokiaľ sa nedá dosiahnuť normalizácia funkcie štítnej žľazy liekmi, riešením je operácia s následnou náhradou hormónov štítnej žľazy tak, aby sa dosiahla situácia ako by mal človek normálnu funkčnú štítnu žľazu, čím môže fungovať v živote bez akýchkoľvek obmedzení. Rozhodnutie pre operáciu závisí okrem odpovede na medikamentóznu liečbu aj od morfológie štítnej žľazy, tj. veľkosti a štruktúry, veku a pridružených ochorení.

2017-05-24 11:50:24 - otázka od: Anna Dobrý deň, niekoľko rokov beriem Eutyrox 50, funkcia štítnej žľazy je podľa vyjadrenia mojej lekárky zatiaľ v poriadku. Niekedy však cítim v hrdle bolesť. Je to normálne? Bolesti v hrdle väčšinou vyplývajú skôr z infektu v horných dýchacích cestách, niekedy vyplývajú aj z problémov lokalizovaných v pažeráku. Môžu byť svalového pôvodu. Na odlíšenie aj ďalších príčin je vhodné sa dostaviť aj na kontrolu práve v čase, keď pociťujete ťažkosti.

2017-05-24 11:55:17 - otázka od: zuzana Dobrý deň, liečim sa na autoimunitné ochorenie štítnej žľazy,zároveň sa mi objavili na tvári náznaky exzému - veľmi suchej pokožky, nemám potvrdenú žiadne alergiu. Môže tento kožný prejav súviseť s ochorením štítnej žľazy? ďakujem vopred za Vašu odpoveď Suchosť pokožky sa zvýrazňuje pri zníženej funkcii štítnej žľazy, aj preto sú dôležité pravidelné kontroly, aby sa pri prípadnej zmene funkčnosti štítnej žľazy následne hneď prispôsobila dávka liečby tak, aby bola stále udržiavaná normálna funkcia.

2017-05-24 12:05:55 - otázka od: Sonka Môže mať štítna žľaza vplyv aj na psychiku a náladovosť ? Štítna žľaza môže mať vplyv na psychiku a náladu pri zmene jej funkcie. Pri zníženej funkcii býva depresívne ladenie, apatia, strata motivácie až letargia, otupenosť a zhoršenie pamäte. Pri zvýšenej funkcii pocit nervozity, podráždenosti, až konfliktnosti. Býva sťažená sústredenosť. Ja vám ale pre dnes prajem pekný deň s dobrou náladou. Aby ste mali istotu, že vaša štítna žľaza je v poriadku, alebo naopak, že by bolo lepšie sa ňou začať zaoberať, sledujte tieto dni ďalšie informácie v rámci Medzinárodného týždňa povedomia o štítnej žľaze. Týmto sa s vami lúčim a zároveň ďakujem za záujem a podnetné otázky. MUDr. Dagmar Prokešová

2017-05-24 12:00:00  |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia