MUDr. Alžbeta Béderová bola online: Cholesterol nemusí byť strašiak!

MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. je popredná slovenská odborníčka na výživu s vyše 40-ročnými profesionálnymi skúsenosťami.
Zdroj: red
2017-05-03 10:51:00

Nie všetok cholesterol je rovnaký. Poznáte rozdiel medzi dobrým a zlým cholesterolom?. Viete, ako možno znížiť hladinu zlého cholesterolu? Pýtali ste sa odborníčky na výživu MUDr. Alžbety Béderovej, CSc., ktorá bola online v stredu 3. mája od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.


Existuje HDL cholesterol („dobrý“ cholesterol) a LDL cholesterol („zlý“ cholesterol).  HDL je pre Vaše telo prospešný, pretože pomáha odstrániť cho­lesterol z tepien a chráni pred ich nebezpečným upchávaním (tzv. pláty). V porovnaní s inými druhmi cholesterolu tiež HDL menej ox­iduje a vďaka tomu nezanecháva na stenách tepien lepkavé pláty.

Naproti tomu LDL cholesterol prenáša väčšinu cholesterolu Vaším krvným obehom a dodáva ho jednotlivým bunkám. Tepny sa up­chávajú, čo vedie ku kardiovaskulár­nym ochoreniam. Preto sa LDL nazýva „zlý“ cholesterol.

Ako mať cholesterol pod kontrolou?

Základom je zdravý životný štýl vrátane pestrej a vyváženej stravy. Do svojho jedálnička by ste mali zaradiť aj pravidelnú konzumáciu morských rýb, ako napríklad losos, makrela alebo sardinky. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú pre dobré zdravie nevyhnutné. Ľudské telo si ich ale nedokáže vytvárať samo a musí ich preto prijímať zo stravy. Jedným z pozitívnych účinkov omega-3 je ich schopno­sť znižovať cholesterol. Dokážu to okrem iného tak, že zvyšujú hladinu „dobrého“ cholesterolu.

Omega-3 znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu

Omega-3 mastné kyseliny znižujú cholesterol tým, že znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu. „Zlý“ cholesterol sa v nadmernej kon­centrácii usádza na stenách tepien a môže viesť až k srdcovým ochore­niam či infarktu. Ľudia, ktorí užívajú výživové doplnky s omega-3, majú znížené množstvo LDL cholesterolu a triglyceridov (alebo tučnej hmoty, ktorá prúdi v krvnom obehu).

„Tuky prítomné v  živočíšnych produktoch obsahujú prevažne nasýtené mastné kyseliny a cholesterol. Zvyšujú hladinu rizikového LDL cholesterolu v krvi, stúpa riziko ukladanie sklerotických plátov na stenu ciev,  čím sa zníži ich pružnosť a priechodnosť. Nadmerný príjem významne zvyšuje tvorbu voľných kyslíkových radikálov a tým urýchľuje vznik a vývoj voľnoradikálových ochorení – obezity, aterosklerózy, hypertenzie, cukrovky, onkologických  procesov. Naopak tuky rastlinného pôvodu a hlavne tuk z morských rýb obsahujú esenciálne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré uvedené procesy brzdia. Hladina rizikového cholesterolu v krvi klesá, hladina ochranného HDL cholesterolu stúpa a významný je aj pokles rizika tvorby krvných zrazenín,“ vysvetľuje doktorka Béderová.

Jete dostatok rýb?

Slovensko nie je prímorskou krajinou, a tak rybie pokrmy nemajú u nás silnú tradíciu. V posledných rokoch síce pozorujeme čiastočný nárast konzumácie rýb, ale na pokrytie dennej potreby omega-3 to zväčša nestačí. V takom prípade je vhodné siahnuť aj po kvalitných výživových doplnkoch.

Každé balenie OmegaMarine Forte+ od Naturamed Pharmaceuticals obsahuje kvalitné omega-3 z čerstvého nórskeho lososa. Už dve kapsuly denne vám postačia na zaistenie dennej potreby. Rozkladajú sa až v čreve, takže sa nemusíte obávať rybej pachuti. OmegaMarine Forte+ kúpite z pohodlia domova na bezplatnej linke 0800 444 204 alebo na www.omegamarineforte.sk.

ODBORNÍČKA NA VÝŽIVU

MUDr. Alžbeta Béderová, CSc. je popredná slovenská odborníčka na výživu s vyše 40-ročnými profesionálnymi skúsenosťami. Témam zdravej výživy či životného štýlu sa venuje v odborných článkoch, ako aj na vedeckých kongresoch doma i v zahraničí, a pravidelne ich popularizuje pre širokú verejnosť prostredníctvom vystupovania v médiách. Okrem výskumno-preventívnej činnosti vypracováva expertné posudky na nové potravinové výrobky, výživové doplnky a inú odbornú a posudkovú činnosť. Je zakladajúcim členom Združenia pre zdravie a výživu,  kde sa aktívne zapája do edukačných a preventívnych projektov. V preventívnej činnosti spolupracuje so zdravotnými poisťovňami,  farmaceutickými  aj potravinárskymi spoločnosťami.


Online rozhovor

2017-05-03 10:58:34 - otázka od: Katka Dobrý deň, Mám 65 rokov, výšku 164 cm, váhu 51 kg, BMI 18,6 , striedmo a zdravo sa stravujem, pestujem chôdzu a strečing, občas si zabehám, pracujem na záhrade, v dome. Už od r.2009 sa liečim na hypotyreózu a od toho času bojujem aj s cholesterolom.V tomto čase beriem Eutyrox 75 a krvné testy vykazujú nasledovné hodnoty: S-CHOL 6.60, S-TAG 0,77, S-HDL 1,95, S-LDL 4,15. Všetky ostatné hodnoty krvného testu, vrátane krvného obrazu, sú v norme. Aké lieky na zníženie cholesterolu môžem pri uvedených hodnotách a opakovanej intolerancii statínov užívať? Ďakujem. Zdravím, problémy so štítnou žlazou sú často sprevádzané aj poruchou lipidového metabolizmu. Vy máte zvýšený celkový cholesterol a LDL chol, ale pozitívne je, že hladina ochrannej frakcie HDL je dosť vysoká a tiež hladina TGC je nízka. Rizikoví indexy sú celkom uspokojivé celkový chol:HDL (muži 4, ženy 3) TGC:HDL (1) LDL:HDL (do 4) Úprava stravy a životosprávy je však napriek tomu vítaná - zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a hlavne ryby ktoré obsahujú ochranné omega 3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné)

2017-05-03 10:59:12 - otázka od: Eva Dobrý deň. Mám 67 rokov. Moji rodičia, hlavne maminka mala vysoký cholesterol, držala aj dietu ale nepomáhalo. Brala lieky od 40.rokov.Brala ich 32 rokov. Chcem sa opýtať, čije to dedičné, pretože ja mám cholesterol 4,8 až 5.5 a pani doktorka mi predpísala lieky. Stravou si to upravujem, lieky nejem pretože mi nerobili dobre na trávenie. Stále sa pohybujem v tomto rozmedzí, mám vyšší tlak na ktorý beriem liek Tarka. Ďakujem za odpovedˇa želám Vám všetko dobré. Eva Zdravím, hodnoty hladiny cholesterolu ktoré uvádzate sú v poriadku pravdepodobne ste našťastie po mamičke nezdedila tento zdravotný problém. Úprava stravy a životosprávy je však napriek tomu vítaná - zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a hlavne ryby ktoré obsahujú ochranné omega 3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné)

2017-05-03 10:59:42 - otázka od: Elena Dobry den bojujem s cholesterolom nechcem uzivat lieky. Skusam skor alternativnu liecbu ako citronova stava, kysla kapusta, zelenina v surovom stave alebo nad parou. Je to spravny postup? Dakujem Zdravím, neviem aká vysoká je hladina cholesterolu, uvedené upravy stravy sú vítané Pomôže aj úprava životosprávy - zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a hlavne ryby ktoré obsahujú ochranné omega 3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné)

2017-05-03 11:01:10 - otázka od: Janka Andrašiova Chcela by som sa čo by som mala napriek tomu že sa zdravo stravujem ( veľa zeleniny , chlieb ,tuky vynechávam ,cukor som vynechala , pravidelne cvičím a napriek tomu mám stále vysoký cholesterol okolo 10 mmol/l) statiny nechcem užívať , nakoľko mi spôsobovali problémy , nedávno mi diagnostikovali Gilbertov syndróm _ mohla by hladina súvisieť s týmto ochorením ? Zdravím, pri uvedenej hladine cholesterolu je medikamentózna liečba nevyhnutná, obrátte sa na svojho lekára a dôverujte mu.

2017-05-03 11:01:38 - otázka od: Peter Stiglitz Pred časom mi zistili choresterol 6,8.Lekár mi predpísal simvastatin.Po 6 mesiacov som mal 4,7. Pýtal som sa, či mám brať lieky naďalej. Odpoveď bola, že teraz už doživotne.Chcem vedieť pravdu, pretože som počul, že lieky na choresterol majú negatívne účinky, hlavne na pečeň a obličky. Ďakujem za odpoveď. Zdravím, každý liek má väčšie či menšie vedlajšie príznaky. Platí to aj pre statíny. Môžu spôsobovať svalové kŕče končatín a dobré je sledovať aj hepatálne testy. Treba však komplexne zhodnotiť Váš zdravotný stav, prítomnosť aj iných rizikových faktorov, rodinnú anamnézu, genetickú predispozíciu a tak posúdiť nevyhnutnosť užívania . Úprava stravy a životosprávy je však vítaná - zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a hlavne ryby ktoré obsahujú ochranné omega 3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné)

2017-05-03 11:02:14 - otázka od: Stefan Prosim o vas nazor mam cholesterol 6.2 mmol.Vek 65 Vyska 175 Vaha 77 sportujem jem ryby a rad , nepijem alkohol nefajcim som pomerne zdravy. Dakujem. Zdravím, uvádzate len hladinu celkového cholesterolu, dôležité sú však aj frakcie HDL a LDL a tiež hladina triglyceridov. Z týchto parametrov sa následne vypočítajú rizikové indexy a posúdi sa komplexne celkové riziko vrátane podielu osobnej a rodinnej anamnézy. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné)

2017-05-03 11:02:39 - otázka od: marta roky bojujem s cholesterom ,nejem maslo a margariny ,no aj napriek tomu sa mi nedari znižiť ho na povolenu hranicu Zdravím, nepoznám reálnu hladinu cholesterolu a jeho jednotlivých frakcií ale úprava stravy a životosprávy je vždy vítaná - zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a v strave obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a hlavne ryby ktoré obsahujú ochranné omega 3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné).

2017-05-03 11:03:17 - otázka od: Palo Dobrý deň,pani doktorka môže mať spôsob stravovania jediný a zásadný vplyv na zvýšený LDL cholesterol? Moja mama varila jedine na masti,výpekom z vyprážania sa polievali zemiaky, ryža.. Pri kontrole mala vždy LDL pod normu ešte aj vo veku 97 rokov. Ja sa snažím zdravšie stravovať no LDL mám 6,59. Liečba je jedine pomocou STATÍNOV? Ďakujem Zdravím, nepoznám hladinu celkového cholesterolu a hladinu ochranného HDL cholesterolu Ak však správne uvádzate zistenú hodnotu LDL frakcie (6,59- nie je to celkový cholesterol?) je liečba nevyhnutná Napriek tomu je úprava stravy a životosprávy vítaná - zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a hlavne ryby ktoré obsahujú ochranné omega 3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné).

2017-05-03 11:04:13 - otázka od: Gabika Dobrý deň, už zopár rokov bojujem so zvýšeným cholesterolom (hodnoty 6-8,6). Viem, že to je výsledok viacerých faktorov, ale som presvedčená, že najväčší podiel "viny" má na tom strava a s tým súviasiace moje nadbytočné kilá. Zaradila som preto do môjho jedálnička viac ovocia a zeleniny, vylucila som mastne a tazke jedla, obmedzila som mucne jedla a cukor, ale výsledok sa stale nedostavuje. Dokonca chodim cvicit. Existuje moznost zostavit na zaklade rozboru krvi presny jedalnicek, ktory by ma "doviedol" k znizeniu hodnot cholesterolu a aj hmotnosti? Dakujem, Gabika. Zdravím, vo Vašom prípade sa jedná pravdepodobne o genetickú predispozíciu, nepoznám detailne Vašu osobnú ani rodinnú anamnézu. Potrebné je analyzovať aj jednotlivé frakcie cholesterolu – dobrý HDL, zlý LDL a tiež triglyceridy. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné).

2017-05-03 11:04:31 - otázka od: Lýdia Repová Mám trojcievne koronárne postihnutie a cholesterol 6,8 musím užívať tabletky na zníženie cholesterolu aj keď užívam značné množstvo iných liekov hlavne na vysoký krvný tlak? Nedal by sa zlý cholesterol upraviť napr.obmedzením cukrov a zdravou životnou stravou? Zdravím, rizikových faktorov ktoré uvádzate je viac a preto dôverujte Vášmu doktorovi a užívajte odporúčané lieky. . Napriek tomu je úprava stravy a životosprávy vítaná - zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a hlavne ryby ktoré obsahujú ochranné omega 3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné).

2017-05-03 11:04:56 - otázka od: Mária Godová Prosím o radu ako sa dá znížiť cholesterol bez liekov mám 6.9 , čo je na príčine držím už roky dietu stravujem sa zdravo ďakujem Zdravím, nepoznám Váš zdravotný stav, vek, osobnú aj rodinnú anamnézu, to sú všetko faktory ktoré hladinu cholesterolu významne ovplyvňujú. Napriek tomu je úprava stravy a životosprávy vítaná - zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a hlavne ryby ktoré obsahujú ochranné omega 3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie. Dôležitý je tiež správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné).

2017-05-03 11:05:18 - otázka od: Vojtekova Valeria mam zvysene trigiceridy aldl neberiem lieky pretoze som sa zle citila. Uzivam Lypanthyl mam aj diabrt 2. typu a problemy s tlakom a s arytmiou.Mam 74 rokov.Moja otazka je ako sa liecit,po vysadeni statinov vysledky su horsie.DAkujem. Zdravím, rizikových faktorov ktoré uvádzate je viac a preto by som odporúčala užívať lieky podľa odporúčania Vášho lekára prípadnej sa s pánom doktorom poraďte o možnosti zmeny lieku ktorý by vám nerobil komplikácie. Každý liek má vedľajšie príznaky ide o to čo je väčší problém –komplikácie či dyslipidémia.

2017-05-03 11:05:32 - otázka od: Marta Šefčíková Mám 57 rokov, mám vysoký LDL cholesterol /6/, lekárka mi dala papier s dietou. Nie som obézna,nikdy som nefajčila, nikdy som nedržala diety, športovala som - teraz už menej, ale chodím na dlhé prechádzky. Po tzv diete, ktorú mi dala lekárka sa mi cholesterol neupravil, ale ešte zvýšil. Ešte mi vraví, že kupodivu ten HDL máte tiež vysoký. Môžete mi povedať svoj názor - pretože moja lekárka nemá na pacientov čas, má toho veľa a moc sa s nami nebaví a neradí. Mám zlý metabolizmus Ďakujem. Zdravím, neviem či správne uvádzate hodnotu 6 – je to celkový cholesterol či LDL frakcia, to je veľký rozdiel. Preto by bolo vhodné zopakovať analýzy a komplexne zhodnotiť aj iné rizikové faktory vek osobnú a rodinnú anamnézu, prípadnú genetickú predispozíciu. Okrem celkového cholesterolu je potrebné teda sledovať obe frakcie HDL, LDL a tiež hladinu triglyceridov a dôležité sú aj rizikové indexy teda pomer celkový chol:HDL (muži 4, ženy 3) TGC:HDL (1) LDL:HDL (do 4) Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné).

2017-05-03 11:06:07 - otázka od: Hox Dobrý deň pani doktorka , zaujímal by ma váš názor na vajíčka. Kedysi mi hovorili že za týždeň treba jesť max. 5 vajec lebo že z toho stúpa cholesterol. Minule som zase čítal článok že žĺtok obsahuje ten zlý cholesterol. A posledne som zase čítal že žĺtok obsahuje aj nejaké zložky ktoré ten zlý cholesterol neutralizujú... kde je teda pravda ? Mnoho športovcov konzumuje vajca na raňajky takmer každý deň a pýšia sa zdravím (aspoň tým vonkajším). Ale zase som počul o prípade športovca ktorý nejedol žĺtok a nič mastné, vyhýbal sa cukrom a pri odbere krvi mu zistili zvýšený zlý cholesterol . Zdravím, vajcia sú „rehabilitované! obsah cholesterolu je nižší ako sa v minulosti uvádzalo a hlavne nie je to rizikový cholesterol. Navyše žĺtok obsahuje fosfolipid lecitín ktorý je antagonista cholesterolu a má viaceré pozitívne účinky. Preto sa dnes 3-4 vajcia týždenne akceptujú.

2017-05-03 11:06:31 - otázka od: Lydia Mam 46 rokov a asi rok mam mierne zvyseny cholesterol.Mam sed.zamestnanie 3xtyzdenne.Ale rada chodim peso,vyprazane veci jem 2x mesacne.Mam rada dusene maso,kolace,jogurty,syry,kava max.2xdenne, obycajne maslo na ranajky.Kde robim chybu?Dakujem Zdravím, mierne zvýšenie môže súvisieť s viacerými faktami napr. aj s užívaním hormonálnej antikoncepcie, alebo s predklimakterickým obdobím ale aj inými . nepoznám detailne Váš zdravotný stav, prípadnú genetickú predispozíciu. Úprava stravy a životosprávy však určite prispeje k zlepšeniu - zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a ryby. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie. Dôležitý je tiež správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, celozrnné výrobky.

2017-05-03 11:07:04 - otázka od: MVDr. Oľga Lašáková Dobrý deň, pani doktorka, možno si ma pamätáte, robila som poradňu zdravia vo Vojenskej nemocnici a v Ružinove v PZS - Sante Momentálne som učiteľkou v Holíči na Strednej odbornej škole a Hotelovej akadémii, chcela by som Vás poprosiť, či by ste boli ochotná prísť urobiť prednášku na našu školu, pravdepodobne v októbri 2017, z príležitosti Svetového dňa výživy. Ak by to bolo možné,napíšte mi na uvedený mail,za akých podmienok by ste mohli prísť. Veľmi pekne ďakujem a teším sa na Vašu odpoveď Oľga Lašáková Zavolajte 0917 426 091 alebo bederovaa@gmail.com

2017-05-03 11:07:23 - otázka od: Ľudmila Dobrý deň. Poprosím o radu. Už niekoľko rokov mám hodnotu cholesterolu 5,8, teraz po dvoch rokoch po preventívnej prehliadke 5,5. Lekárka povedala, že je to mierne zvýšený cholesterol. Kolega má nižšie hodnoty a už má ordinované lieky. Nie že by som chcela silou-mocou lieky, ale podľa čoho sa zvažuje, či už lieky áno alebo nie? Čo sa týka mojej životosprávy - mám rada sladkosti, ale ináč sa stravujem zdravo (veľa zeleniny, ovocie, málo mäsa, vôbec žiadne údeniny Zdravím, Vaše hladiny cholesterolu sú v poriadku a nevyžadujú medikamentoznu liečbu. Váš kolega má pravdepodobne viac rizikových ukazovateľov, možno aj genetickú predispozíciu, je to vždy individuálne posúdenie.

2017-05-03 11:07:39 - otázka od: EVA Pred mesiacom som mala cievnu príhodu a na zvýšený cholesterol mi predpísali ITORIS 80.Odvtedy mám popraskané ruky aj nepríjemný ekzéma a tzv. ťažké nohy s pocitom, ako by som mala stiahnuté nohy s gumičkami, hlavne na chodidlách, ale sa to ťahá až nad kolená.Keďže tie isté sprievodné znaky mala aj moja matka aj brat, nie je nejaká iná náhrada, resp, ho mám prestať užívať? Teraz som, začala pokonzultácii užívať len pol tabletky. Som dôchodkyňa a pravidelne cvičím, bicyklujem sa, veľa chodím pešo. Naposledy so mala cholesterol 6,98, predtým 7,69 a HDL cholesterol 1,92, predtým 2,13. Zdravím, vedlajšie príznaky užívania uvedených liekov sú časté, prediskutujte s Vašim lekárom prípadnú zmenu, je to však na jeho posúdení pretože najlepšie pozná Váš komplexný zdravotný stav. Úprava stravy a životosprávy je vítaná – okrem pohybovej aktivity, vyhýbať sa stresom a v strave obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a ryby. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie, správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky.

2017-05-03 11:07:56 - otázka od: vitalošová daniela V roku som mala malú príhodu ale neviem či srdcovú alebo mozgovu, lebo lekári nevedeli presne určiť. Pri vyšetrení mi však zistili, že som mala rozšírenú jednu chlopňu, ktorú mi po pol roku operačne zmenšili - zlepšením. Moja kardiologička mi potom predpísala ANOPIRIN a SORTIS, na zníženie cholesterolu, ktorý mám teraz okolo 5. Nakoľko mi tento liek nerobil dobre na trávenie a mala som z neho žalúdočné potiaže, vymenili mi ho za INEGY. Keď mi ho predpisovala obvodná lekárka povedala, že je to dvojitý liek čiže na cholesterol a vysoký tlak. Ten však mávam dolný 75 až 80 a horný max. do 120. Neviem prečo mi ho dala a neupozornila ma na to, že je to aj na krvný tlak - ten som mala v ten deň lebo som od skorého rána sedela v ordinácii a dostala som sa na radu až okolo 11. Pýtala sa ma to, ale odpovedala som jej, že taký vysoký tlak /140/ nemávam. Hlavne ma zaujíma koľko má byť aktuálny stav cholesterolu lebo moja suseda má cholesterol okolo 8 a jej doktor povedal, že na jej vek 69 je to v norme. Okrem toho by som chcela vedieť či budem INEGY stále užívať alebo či nie sú iné možnosti. Ďakujem za Vašu ochotu a informáciu - Vitálošová Zdravím, pri hodnotení lipidových parametrov a liečbou postupujeme individuálne. Treba brať do úvahy všetky rizikové faktory – osobnú anamnézu u Vás to bola MP a navyše insuficiencia srdcovej chlopne a tiež rodinnú predispozíciu. Takže dôverujte Vašej pani doktorke kardiologičke a neporovnávajte sa so susedkou , je to vec individuálna. Môžete však čiastočne prispieť k zlepšeniu úpravou stravy a životosprávy - zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a ryby. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky.

2017-05-03 11:08:28 - otázka od: Igor Pullman Dobrý den,mám 54 rokov športujem(bicykel cca.5000km ročne).Pri preventávnej prehliadke mi zistili cholesterol8.Ostatne vyšetrenia boli v poriadku.Je to važna diagnoza?Čo bi som mal jest abi som to upravil,alebo ake lieky bi som mal užívat?Ďakujem pekný den. Zdravím, je potrebné urobiť komplexnú analýzu všetkých frakcií – HDL, LDL cholesterolu a tiež hladinu TGC a zhodnotiť taktiež rodinnú anamnézu a prípadnú genetickú predispozíciu. Čiastočne pomôže aj úprava stravy a životosprávy pohybová aktivita, vyhýbať sa stresom, v strave obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a hlavne ryby. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál . Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné).

2017-05-03 11:09:03 - otázka od: Janka Dobrý deň, chcem sa opýtať na nejaké prírodné liečivá proti vysokému cholesterolu a tiež na odstránenie plátov z tepien, ktoré sa mi za celý doterajší život vytvorili, nakoľko nechcem užívať chemické preparáty. Mám 64 rokov, výška 169cm a váhu 63kg.Pôsobím síce štíhlo, ale môj cholesterol je od mlada t.j.asi od 15 rokov stále vysoký.Teraz sa pohybujem: HDL 1,8-2, LDL 7-8. Bola som a ešte stále som aktívna (joga, turistika,cykloturistika, plávanie, práca na záhrade a i....), ale cholesterol sa mi znížil len keď som brala lieky predpísané od lekára. Čo sa týka stravy, uprednostňujem veľa zeleniny, obiloviny, ryby v každej podobe, ale mám rada aj mäso (nie mäsové výrobky), hlavne hov.,jahňacie,divinu,zajace, občas hydinu a bravčové. Zatiaľ dlhodobo neužívam žiadne lieky,cítim sa dobre, väčšinu svojich "neduhov" riešim čajmi. Ďakujem Jana Zdravím, Vaša životospráva a stravovanie sú príkladné, a preto nevidím už možnosti na nefarmakologickú úpravu lipidového spektra. Držím palce!

2017-05-03 11:15:40 - otázka od: Semanek Jozef mam cholesterol od 5,5 do 6,0 môžem ho dostať pod hodnotu 5,0 bez liekov resp. s liekmi na baze prírodných liečiv ak áno čo mam preto urobiť.ďakujem. Zdravím, úprava stravy a životosprávy je vítaná - zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a ryby ktoré obsahujú pozitívne omega3 MK . Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné).

2017-05-03 11:16:06 - otázka od: ľubica dobrý deň. Chcem sa opýtať na dlhodobý problém u môjho manžela. Je štíhly, nefajčiar, abstinent, aktívny 48 ročný. Má od mladosti problém s vysokou hladinou triglycerolov v krvi. vyskúšali sme všetky kúry, kombinácie , rady, diéty, prírodnú medicínu,dokonca ho vyradili z darcovstva pre vysoké lipemické sérum. Teraz je už na statínoch ktoré mu predpísal diabetolog, ale kedže jeho otec bol mladý už po IM a NCMP obávam sa aj u neho dispozície. Jeho TK je v norme,cholesteroly v norme , gastrofibro v norme, USG ciev bpn,USG brucha bpn. Sama som zdravotníčka a neviem si s tým rady.Tuky v krvi má stále vysoké / od 4,0 až 12,0/.Podadte mi aj Vy niečo, čo sme ešte neskúsili. Ďakujem s pozdravom LG Zdravím, jedná sa zjavne o genetickú predispozíciu. Je to porucha lipidového metabolizmu ktorá vyžaduje pravidelnú kontrolu. Možno by čiastočne pomohla úprava stravy – hlavne konzum rýb ktoré obsahujú omega 3 MK a tie hladinu TGC upravujú. Držím palce!

2017-05-03 11:16:42 - otázka od: Janka Bošnáková Dobrý deň p. doktorka, zaujíma ma Váš odborný pohľad na užívanie liekov pre zníženie hladiny cholesterolu a tiež na zmenu hodnôt "hraničného" celkového cholesterolu, keďže mám cholesterol 6,4, (vek 53 rokov, výška 166 cm, váha 57 kg)som aktívna športovkyňa, snažím sa pestovať zdravý životný štýl, mám dostatok pohybu, neužívam žiadne lieky a odmietam užívať aj lieky na zníženie hladiny cholesterolu (pred pár rokmi boli hraničné hodnoty vyššie a zrazu sa "niečo" zmenilo a už máme mať 5,20 a menej). Zdravím, máte pravdu že v minulosti boli normálne hodnoty celkového chol. podstane vyššie až posledné roky v rámci prevencie srdcovocievnych ochorení , aterosklerózy boli odporúčané hodnoty znížené. Pri Vašej životospráve akú uvádzate by som lieky zatiaľ neužívala ale napriek tomu treba preventívne cholesterol a jeho frakcie – dobrý HDL a rizikový LDL sledovať. Úprava stravy a životosprávy je však napriek tomu vítaná - zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a hlavne ryby ktoré obsahujú ochranné omega 3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné).

2017-05-03 11:18:17 - otázka od: Zita Dobrý deň, mám 55 rokov a v posledný pol rok sa mi výrazne zvýšil krvný tlak až tak, že musím brať 1x denne tabletku. Samozrejme s tým ide ruka v ruke aj vysoká hladina zlého cholesterolu, brala som na to lieky (momentálne už neberiem), lebo som mala pocit, že mi viac škodia ako pomáhajú. Chcela by som vedieť či exituje prirodzený spôsob na odbúranie zlého cholesterolu. Nemám nadváhu, som aktívna (chodím pešo, bicyklujem) aj keď mám sedavé zamestnanie. Ďakujem za odpoveď. Zdravím, Váš problém možno súvisí s klimaktériom, kedy sa tieto zdravotné problémy manifestujú. Určite čiastočne pomôže úprava stravy a životosprávy pohybová aktivita, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a ryby ktoré obsahujú ochranné omega3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky.

2017-05-03 11:21:32 - otázka od: Kuviková je možné zvládnuť zvýšenú hladinu cholesterolu len stravou- dietou, bez liekov? Zdravím, záleží na fakte do akej mieri je hladina celkového cholesterolu zvýšená a či sú prítomné aj ďalšie rizikové ukazovatele a fakty - pozitívna rodinná anamnéza, celková životospráva ale hlavne chýba analýza jednotlivých frakcií cholesterolu teda hladina dobrého HDL a rizikového LDL cholesterolu Až komplexná analýza všetkých ukazovateľov dá odpoveď či sa problém dá zvládnuť len úpravou stravy a životosprávy.

2017-05-03 11:22:14 - otázka od: Schmidtova Nemám štítnej žľazu, som na substitucnej liečbe uz 11 rokov. Som pod kontrolou endokrinologa. Vysokú hladinu cholesterolu som mala po operacii štítnej žľazy a teraz mám hodnotu 7. Nie je na príčine znížená dávka eutyroxu? Zdravím, dávka euthyroxu je určite pravidelne kontrolovaná Vašim endokrinologom. Pri poruchách štítnej žľazy bývajú zvýšené hodnoty časté ale môžu byť aj iné dôvody. Dôležité je analyzovať aj jednotlivé frakcie cholesterolu – pozitívny HDL a rizikový LDL, ale aj triglyceridy teda komplexné lipidové spektrum , doplniť udaje z osobnej a rodinnej anamnézy a tak komlexne zhodnotiť problém . Úprava stravy a životosprávy je však napriek tomu vítaná - zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a hlavne ryby ktoré obsahujú ochranné omega 3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné).

2017-05-03 11:22:52 - otázka od: Gabriel Varga Dúfam,že to napíšem správne,hladinu HDL mám 6,35 a LDL 4,25, ako mám postupovať v stravovaní, nerád by som užíval nejaké lieky,radšej by som to riešil úpravou stravy.Vopred ďakujem za radu. Zdravím, pravdepodobne ste nesprávne odpísali výsledky a hodnota 6,35 je celkový cholesterol a v tom prípade mi chýba údaj o pozitívnom HDL cholesterole Taktiež nepoznám Vašu osobnú a rodinnú anamnézu čo je pri posudzovaní celkového rizika nevyhnutné Úprava stravy a životosprávy je však napriek tomu vítaná - zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a hlavne ryby ktoré obsahujú ochranné omega 3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné).

2017-05-03 11:28:45 - otázka od: Magdaléna Pélyová dobrý deň, budúci týždeň idem na operáciu bedrového kĺbu a mám predoperačné výsledky:S-cholesterol 6,21 a LDL 3,97 - obidva sú hrubo vytlačené - čiže nie dobré? ďakujem p. doktorka za odpoveď. pélyová Zdravím, tieto hodnoty sú zvýšené, ale nie je to dramatické a nie je to prekážka na operáciu. Podstatné je aby ste po úspešnej operácii upravili svoje stravovanie a tak pozitívne upravila tieto parametre. Je potrebné obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a ryby ktoré obsahujú ochranné omega 3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál.. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné).

2017-05-03 11:30:05 - otázka od: Peter Dobrý deň. chcem sa vás spýtať, či jestvuje nejaký prístroj, ktorím sa dá zistiť hladina ldl čiže zlého cholesterolu. som z rodiny, ktorá prevažne má problémy z vysokým cholesterolom, musí to mať vplyv aj na moje zdravie? prenáša sa to geneticky? ďakujem za odpovede. spozdravom Peter s Košíc. Zdravím, genetika zohráva významnú úlohu, sú známe tzv. familiárne dyslipidémie. LDL cholesterol meriame v Poradni zdravia štandardne . Ak pochádzate z Košíc vyhľadajte Poradňu zdravia pri Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Košiciach. V prípade výrazne negatívnych nálezov je potrebné navštíviť špecialistov.

2017-05-03 11:30:37 - otázka od: Danka Pekný deň, chcela by som sa opýtať,mám 53 rokov a LDL cholesterol cez 7,ako sa stravovať a či stres neprispieva k zvýšeniu toho cholesterolu.Veľmi pekne ďakujem.Danka Úprava stravy a životosprávy je dôležitá- zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a hlavne ryby ktoré obsahujú ochranné omega 3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné).

2017-05-03 11:31:49 - otázka od: Angela Síkorská Dobrý deň pani doktroka, chcela by som sa opýtať bolo mi odporúčané užívať na cholesterol oleje ľanové, kmínové, tekvicové a pod. Do roku 2010 som mala hodnoty 3,93 od tohto roka som začala brať lieky na tlak a v roku 2014 som už mala hodnoty 5,65. V roku 2016 5,58 z toho HDL 1,87 a LDL 3,71, preto by som chcela vedieť čím by som udržala chol. pod kontrolou, alebo znížila. Nefajčím, nepijem, mastné nejem, snažím sa zdravo stravovať, mám 58 rokov, 56 kg. Mám síce sedavé zamestnanie, ale o pohyb sa starám - bicykel, prechádzka, lahké cvičenia, záhradka. Vopred srdečná vďaka. Úprava stravy a životosprávy je vždy vítaná - vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a hlavne ryby ktoré obsahujú ochranné omega 3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy zavolajte 0917 426 091 a prídite do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné).

2017-05-03 11:32:39 - otázka od: VERONIKA Dobrý deň, zo širokej rodiny iba ja mám vysoký cholesterol. Manžel každý deň je slaninu a klobásu a cholesterol má v norme. Ja jem same vitamíny, ovocie, jogurty proste zdravá strava bez tukov a masa a cholesterol mám skoro 10 . No lieky nemožem brať akonáhle beriem lieky na zníženie cholesterolu mám pocit bolesti svalov, brucha proste pocit choroby ako pri chrípke. Čo mi môžte poradiť na zníženie??? )Dakujem za radu. Zdravím, nepoznám Váš komplexný zdravotný stav, ďalšie rizikové faktory, rodinnú anamnézu, genetickú predispozíciu, ale užívať lieky pri hodnote 10 je nevyhnutné. Statíny majú žiaľ aj vedľajšie príznaky a práve svalové kŕče sú typické. Úprava stravy a životosprávy je však napriek tomu vítaná - zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a hlavne ryby ktoré obsahujú ochranné omega 3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné).

2017-05-03 11:32:56 - otázka od: eva pristachová dobrý deň , dlhé roky mám vysoký cholesterol od 7,9 do už som mala aj 10, nemyslím že jem mastné ani strava nie je na cholesterol , čo je pravda mám málo pohybu pretože cestujem do práce auto a v práci sedí 8,5 hod spolu 10,5 sedím . pijem a jem všetko čo počujem o znížení chol. ale nič . ´Dakujem Zdravím, uvedené hladiny cholesterolu sú pravdepodobne z dôvodu poruchy lipidového metabolizmu a budú vyžadovať medikamentóznu terapiu. Úprava stravy a životosprávy je však napriek tomu vítaná - zvýšiť pohybovú aktivitu, vyhýbať sa stresom a čo sa stravovania týka musíte obmedziť živočíšne tuky, údeniny, tučné syry , plnotučné mliečne výrobky, preferujte chudšie hydinové mäso a hlavne ryby ktoré obsahujú ochranné omega 3 MK. Rovnako dôležitá je aj kuchynská úprava mäsa kde odporúčame varenie a dusenie a správny výber rastlinných olejov pri kuchynskej príprave jedál. Konzumujte dostatok zeleniny ktorá obsahuje ochranné živiny, vlákninu, preferujte celozrnné výrobky. Ak ste z Bratislavy, zavolajte 0917 426 091 a príďte do Poradne zdravia na vyšetrenie a konzultáciu (je to bezplatné).

2017-05-03 11:35:43 - otázka od: Marta Dobrý deň, mám opakovane vysoký chlesterol s hodnotami 7,4-8,5. Pre pozitívny test na myasteniu gravis nemôžem užívať statíny. Stravujem sa racionálne. Mám kardiologické problémy. Čo môžem užívať na zníženie cholesterolu? Podáva sa u nás biologická liečba, v ktorých nemocniciach? Aké sú podmienky?Ďakujem Marta Prekonzultujte Váš problém v metabolickej ambulancii kde môžu urobiť aj hlbšie analýzy a poradte sa aj s vašim kardiologom

2017-05-03 11:37:09 - otázka od: Milan Habenicht Dobry den. Poculi ste aj o inom pristupe znizovania cholesterolu? Mám na mysli Dr. Istvána Horvátha z Budapesti. Vraj cholesterol sa da regulovat aj zaockovanim urcitou protilátkou. Viete sa k tomu vyjadrit? Za opoved Vám vopred dakujem. MILAN HABENICHT O tomto riešení problému som ešte nepočula

2017-05-03 12:05:06 - otázka od: Lukáš Dobrý deň, pani doktorka. Pred cca 2 rokmi som mal na preventívnom vyšetrení vyššiu hladinu cholesterolu a keďže som odmietol užívať lieky na znižovanie cholesterolu, tak som ako alternatívu začal sporadicky jesť surový cesnak a domácu údenú slaninu a cholesterol mi po cca 2 mesiacoch klesol na strednú hodnotu a drží sa na tej hodnote stále! Gratulujem, pridajte ešte dostatok zeleniny a hlavne ryby ktoré obsahujú dôležité omega3 MK. Význam má aj pohybová aktivita a odbúranie stresu.

Fotogaléria

2017-05-03 10:51:00  |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia