Ing. Adrián Doboly bol online: Vírusy sa v tele hneď neprejavia, čakajú na oslabenie organizmu!

Ing. Adrián Doboly je odborníkom na imunitu.
Zdroj: red
2017-04-26 11:55:00

Ako podporiť obranyschopnosť organizmu? Čo posilňuje imunitu? Aj to ste sa pýtali odborníka na imunitu Ing. Adriána Dobolyho, ktorý bol online v stredu 26. apríla 2017 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.

Imunitu môžeme definovať ako schopnosť organizmu brániť sa proti čomukoľvek, čo by mohlo spôsobiť chorobu, poškodenie zdravia, dokonca i smrť. Je to obranný systém, ktorého orgány, tkanivá a bunky sú rozložené po celom tele. Pre zachovanie zdravia počas celého života je posilnenie imunity veľmi dôležité.

O odborníkovi

Ing. Adrián Doboly je odborníkom na imunitu. Problematike beta glucanu a skúmaniu jeho účinkov sa venuje v spoločnosti Natures už 13 rokov. Spolupracoval na výrobe niekoľkých výrobkov na podporu imunity s obsahom beta glucanu pre dospelých a tiež deti. Výrobky s obsahom beta glucanu z hlivy ustricovitej sú chránené ako úžitkové vzory Úradom priemyselného vlastníctva SR.

Online rozhovor

2017-04-26 11:00:59 - otázka od: Katka Dobrý deň, doplnky na podporu imunity s betaglucanom sú na trhu rôzne, môžu byť z jačmeňa, ovsa, hlivy... Ako spotrebiteľ sa v tom nevyznám. Ktoré betaglucany sú najúčinnejšie? Veľa pracujem a nemôžem si dovoliť byť chorá a chcela by som si podporiť imunitu hlavne v tomto prechodnom období. Dobrý deň, vidím, že máte prehľad. Naozaj, zdrojov beta glucanu je viacero, pričom zdroj beta glucanu zásadne ovplyvňuje jeho chemickú štruktúru a následne jeho účinky. Beta glucan z obilnín je beta-1,3/1,6-D-glucan. Jeho čistota je maximálne 20-30%. Jeho účinky sú najmä na znižovanie cholesterolu a upravovanie glykémie (cukru v krvi), na imunitný systém nemá ža také významné účinky. Beta glucan z kvasníc a húb je označovaný ako beta-1,3/1,6-D-glucan. Beta glucan z týchto zdrojov má výrazne lepšie účinky na imunitný systém a je možné ich získavať vo vyššej čistote. Beta glucan z kvasníc je obvykle v čistote 60-80%, beta glucan z húb je možné získať v čistote nad 80%, napr. na Slovensku sa vyrába beta glucan z Hlivy ustricovitej v čistote až 93%. Čistota je dôležitá z hľadiska účinnosti, keďže beta glucan pred imunitnými bunkami „nezakrývajú“ nepotrebné, neúčinné prímesi. Pre preventívne užívanie je vhodná dávka cca 2 mg vysokočistého beta glucanu na kg hmotnosti. Pre silnejšiu podporu, napr. počas rizikových období (veľa stresu, epidémie infekčných ochorení horných dýchacích ciest, napr. chrípka, oslabená imunita), je vhodné dvojnásobné množstvo beta glucanu.

2017-04-26 11:05:29 - otázka od: Jana Dobry den,chcela by som sa prosim opytat ako podporit imunitu u deti. Moja dvojrocna dcerka je stale chora. Len co ide medzi ostatne deti do jasiel hned ochorie-sopli, kasle. Citala som aj o betaglukanoch pre deti. Su bezpecne aj pre taketo male dieta? dakujem Najlepšia podpora imunity pre deti je pohyb na čerstvom vzduchu a pestrá strava bohatá na prírodné výživové zložky (vitamíny, minerály a pod.). Až keď toto nepostačuje treba siahať po výživových doplnkoch. Osvedčenou formou výživových doplnkov pre deti sú sirupy, napr. s beta glucanom, pre väčšie deti sú dostupné cmuľavé tablety. Pri týchto výrobkoch by som poradil, aby si mamičky prečítali zloženie výrobkov. Pri sirupoch by som pre deti volil cukrové (glukózové, fruktózové) sirupy, nie tie bez cukru. V tých bez cukru sú umelé sladidlá, emulgátory a zvýšený obsah konzervantov. Pri cmúľavých tabletách by som zase poradil tie, ktoré nie sú plné umelých farbív a príchutí. Vhodný obsah vysokočistého beta glucanu v denne dávke pre deti do cca 3-5 rokov je cca 30 mg, pre väčšie deti je vhodných 60mg/deň. Počas rizikových období je vhodné dávku prechodne zdvojnásobiť.

2017-04-26 11:06:45 - otázka od: dezider vasil Mám tzv.pomýlenu imunitu a dôsledkom toho ma trápi lischen ruber planus.takmer všetky potraviny mi zhoršuju stav,najviac v ustach.lekári hovoria,že jeto neliečiteľné.prosím o váš názor a radu.dakujem S týmto ochorením bohužiaľ nemám skúsenosti. Momentálne nie je známa ani príčina tohto ochorenia, ani spoľahlivá liečba, len utlmovanie príznakov. Avšak pri viacerých idiopatických a chronických ochoreniach pacienti hlásili zmiernenie až vymiznutie prejavov ochorení pri dlhodobom užívaní beta glucanu v nižších dávkach (cca 1-2 mg/kg telesnej hmotnosti/deň). U týchto pacientov sa osvedčilo prvotné užívanie beta glucanu nízkych dávkach počas prvých 1-2 mesiacov, počas ktorých sledovali reakciu tela na beta glucan. Keď bolo všetko v poriadku, postupne zvyšovali dávkovanie na cca 120 mg beta glucan denne. Držím palce.

2017-04-26 11:11:14 - otázka od: Jožo Dobrý deň Mám Crohnovu chorobu, t.j. diéta celý život, nemôžem jesť surové ovocie, zeleninu, strukoviny, červené mäso, syry, atď. chýbajú mi základné zložky potrebné na imunitu. Samozrejme, že sa cítim aj fyzicky slabší. Čo poradíte, ako nahradiť potrebné zložky pre organizmus? Samozrejme okrem prechemizovaných prípravkov ktoré ponúkajú reklamy a ľuďom masírujú mozgy. Ďakujem. Podľa toho, čo píšete, máte závažnejší stupeň Crohnovej choroby. Vzhľadom na to, že Vám ochorenie znemožňuje príjem potravy obsahujúcej dôležité živiny, bohužiaľ, asi sa výživovým doplnkom, prípadne liekom, ktoré ich obsahujú, nevyhnete. Možno by bola vhodná konzultácia s dietologickou poradňou špecializovanou pre pacientov so zápalovými ochoreniami traktu (ak ste to už neurobili). Čo sa týka beta glucanu, ktorý pomáha regulovať imunitný systém, jeho pôsobenie je diskutabilné, nakoľko niektoré výskumy pozorujú utlmenie zápalových procesov, niektoré výskumy zase pozorujú zvýšenie zápalovej aktivity beta glucanom. Ak by ste beta glucan chcel predsa len otestovat, odporučil by som začať s nízkymi dávkami (30-60 mg/deň) počas doby 2-3 mesiacov a pozorovať svoj zdravotný stav.

2017-04-26 11:16:09 - otázka od: Eva Bútorová Máme 4 ročnú dcérku. Od septembra 2016 /keď dostala zelené sople/dá sa povedať, že je v kuse chorá. Husté sople, kašeľ /v kuse berieme niečo na kašel/Máme už 2.termín na výber nosnej mandle, ale nikdy sa tam nevieme dostať, absolvovali sme už predoperačné vyšetr.kvi a moči, no na termín výberu nočnej mandle sme sa dostali do nemocnice so zápalom plúc a potom Rotavírus /od 9.3.17-14.3.17. / Teraz jej brali krv na pečen.testy, herpesy a iné 2-jaké vyšetrenie. Ďakujem za odpoved alebo radu. S pozdravom Bútorová Dobrý deň, podľa toho, čo píšete, sa najskôr jedná o bakteriálnu infekciu, ktorá sa usídlila v dýchacích cestách Vašej dcérky. Ak ste to už neabsolvovali, odporučil by som urobiť výtery z nosa a jazyka/krčných mandlí a zistiť, o akú infekciu sa jedná, plus na aké antibiotiká je citlivá. Tzn. najpravdepodobnejšie sa ATB liečbe nevyhnete. Vzhľadom na ďalšie infekcie (rotavírus, herpes), s ktorými sa trápite, má zrejme Vaša dcéra aj oslabenú imunitu, resp. celkovo môže byť oslabená dlhodobým bojom s infekciou/infekciami. V každom prípade by som odporučil začať užívať beta glucan vo forme sirupu alebo kapsúl (pokiaľ sa im Vaša dcérka nevyhýba), v dávke cca 120 mg/deň a to aspoň po dobu 1 mesiaca, resp. po vymiznutie príznakov. Prajem skoré uzdravenie.

2017-04-26 11:26:36 - otázka od: Beáta Pacáková Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať v súvislosti s imunitou. V poslednom období sa mi objavuje na ústach herpes, prechádza to už aj na líce. Od januára mám už tretí krát herpes. Mala by som ísť na vyšetrenie k imulogovi alebo môžete mi niečo odporučiť? Ďakujem za odpoveď. Beáta Pokiaľ sa k herpesom neptridružujú ďalšie zdravotné problémy, myslím, že k imunológovi zatiaľ nemusíte ísť. Ak však máte aj nejaké ďalšie zdravotné potiaže, ktoré ste predtým nepozorovali, čo i len drobné, ktoré Vás zatiaľ výraznejšie neobťažujú/neobmedzujú, k lekárovi by ste mali ísť. Herpes je vírus, ktorý často nosíme v sebe, bez toho, že by sa nejako prejavoval. Avšak, keď je organizmus oslabený – najčastejšie vplyvom stresov, únavy, prípadne vplyvom iného ochorenia – vtedy sa prejaví výronmi. Podľa našich skúseností, vyššia dávka beta glucanu (až do 500 mg/deň) v kombinácii s beta glucanovým gélom výrazne pomáhajú redukovať rozvoj herpesového výronu, zmierňujú jeho bolestivosť a skracujú jeho hojenie. Treba však konať okamžite, kedy pocítite „šimorenie“ na postihnutom mieste, ktoré je predzvesťou výronu. Podľa našich skúseností, každá minúta, kedy sa začne potierať miesto gélom a odkedy sa užíje kapsulka s beta glucanom, sa počíta. Resp. čím neskôr sa beta glucan použije, tým väčší výron sa môže vyvinúť. Okrem toho, pri oslabej imunite je vhodné ju podporiť aj dlhodobejším úživaním beta glucanu v dávke cca 120-240 mg/deň – podľa hmotnosti a zdravotných potiaží.

2017-04-26 11:35:38 - otázka od: Michal Dobrý deň prajem pán Doboly. Aký je váš názor na hubu reishi ak sa venujete problematike beta glucanu. Dakujem. My sme v minulosti robili pokus s extrakciu beta glucanu z reishi (po slovensku Lesklokôrovka obyčajná), podarilo sa nám ho získať v cca 80% čistote, čo sa nám zdalo oproti 93-95%, ktoré dosahujeme ak použijeme hlivu ustricovitú, ktorá je okrem iného lepšie dostupná. Ale inak, reishi považujem za dobrý zdroj beta glucanu, ako aj iných polysacharidov a triterpénov. Výskumy ukazujú viacerú účinky na imunitný systém a protirakovinové účinky. Miernym problémom pri reishi, resp. extraktoch z nej sú jej špecifické senzorické vlastnosti, najmä trpká až horká chuť. Z tohto dôvodu sa pridáva napr. do špeciálnych instantných káv, kde tieto vlastnosti splynú s chuťou kávy. Pri tomto podávaní do istej miery prebieha aj extrakcia beta glucanu pôsobením horúcej vody. Avšak vzhľadom na to, že sa špecializujeme najmä na získavanie beta glucanu v čo najvyššej čistote, s reishi sme sa potom ďalej nezaoberali.

2017-04-26 11:49:03 - otázka od: Ria Diagnostikovali mi rakovinu krcka maternice Vraj je to virusoveho povodu ze staci jedna prechodena chripka a znizi sa imunita a pride takato choroba Je to pravda? Rakovinu krčka maternice najčasnejšie spôsobuje HPV vírus, ktorý sa usídľuje v tkanivách krčka maternice. Dlhodobým pôsobením vírusu môže prísť k vzniku rakovinového ochorenia. Tak ako aj iné vírusy, často ich v sebe nosíme (v prípade HPV vírusu a jeho množstva kmeňov je to až 80% dospelej populácie), ale neprejavujú sa, čakajú až na oslabenie organizmu, resp. imunitého systému. Ak sa akékoľvek ochorenie „prechodí“ a riadne sa neprelieči môže spôsobiť ďalekosiahle škody na zdraví.

2017-04-26 11:54:18 - otázka od: Natália Ako často a ako dlho by som mala užívať betaglucan, ak potrebujem podporiť imunitu v chrípkovom období, aby som neochorela. Ak je obdobie chrípok stále ochoriem a stále sa na mňa nalepí nejaká choroba. Ďakujem za radu :) Najčastejšie sa beta glucan užíva počas tzv. zimného polroku, t.j. cca od septembra-októbra, do marca-apríla. Jedná sa o obdobie, kedy je nárast počtu infekčných ochorení horných dýchacích ciest, vplývajú na nás zmeny počasia a menej pobytu na dennom svetle. Vzhľadom na to, že každý sme jedineční a na každého pôsobia rôzne faktory oslabujúce imunitný systém, nič, ani beta glucan nie je 100% zárukou, že počas chrípkových období neochoriete. Avšak viaceré výskumy na mnohých stovkách pacientov dokázali, že užívanie beta glucanu výrazne znižuje riziko ochorenia, resp. znižuje sa počet týchto ochorení počas sledovaného obdobia (najčastešie 1 rok).

2017-04-26 11:58:36 - otázka od: Hena Dobrý deň, som tehotná a chcela by som sa opýtať, či je bezpečné užívať betaglucan v tehotenstve, aj v prvom trimestri, aby som predišla chorobám. Nepoškodí to bábätku? ďakujem za odoveď Užívanie beta glucanu v prvom trimestri sa neodporúča. Počas prvého trimestra by sa nemali vôbec užívať predtým nevyskúšané výživové doplnky, okrem tých, ktoré neodporučí lekár. Vo všeobecnosti sa užívanie beta glucanu u tehotných a dojčiacich matiek netestovali (najmä z etického hľadiska). Viaceré mamičky na fórach popisovali dobré skúsenosti s užívaním beta glucanu počas 2. polovice tehotenstva (napr. celá rodina ochorela na chrípku, jedine tehotná matka zostala zdravá a musela ťahať domácnosť, prípadne i firmu za ostatných :)), ale je to len na vlastnú zodpovednosť.

2017-04-26 12:00:07 - otázka od: Zuzana Trnková Dobrý deň, mám ľahkú formu cukrovky. Poradíte mi prosím, aký výživový doplnok by som mohla užívať na podporu imunity, prípade aj na znormalizovanie hladiny cukru v krvi? Ďakujem vopred za odpoveď. Na normalizovanie glykémie dobre poslúži ovsený beta-1,3/1,4-glucan, treba užívať aspoň 3g denne. Na podporu imunity je zas vhodný vysokočistý beta-1,3/1,6-glucan z hlivy ustriovitej.

2017-04-26 12:00:36 - otázka od: Roman Dobrý deň. Chcel by som získať "poslaneckú imunitu". Ako to docielim? Ďakuem Haha, nuž, treba len získať dostatočný počet preferenčných hlasov v parlamentných voľbách :)

2017-04-26 12:10:06 - otázka od: Maťo Pozdravujem, Do roka bývam pravidelne 3-4x chorý. Raz chripka,inokedy zapal priedušiek či angína. V imunologickej ambulancií mi robili krvné testy pričom všetky hodnoty boli v poriadku. Dovolím si povedať ,že jem celkom veľa zeleniny a ovocia v porovnání s inými ľudmi, čo poznám. Pravidelne a často športujem. Kde by ste hľadali pôvod či príčiny mojej častej chorobnosti.? Vďaka Bohužiaľ, niekedy je imunitný systém menej schopný vykonávať svoju funkciu obranyschopnosti z dôvodu genetiky. Rozhodne by som teda nemenil Váš životný štýl pestrej stravy a športovania. V modernej dobe je vážnym faktorom oslabovania imunity dlhodobý psychický stres. Aj nadmerná fyzická záťaž krátkodobo oslabuje imunitný systém, ale toto asi nebude vo Vašom prípade príčina častejšej chorobnosti. Skúste počas obdobia obdobia, kedy bývate chorý, užvívať beta glucan v dávke 120-240 mg/deň (podľa Vašej hmotnosti), dúfam, že Vám pomôže znížiť počet ochorení.

2017-04-26 12:15:27 - otázka od: Irena Dobry den, citala som o protirakovinotvornom ucinku beta glucanu. Je to pravda? Dakujem Je to pravda, bolo uskutočnených mnoho výskumoch na rakovinových bunkách u zvierat. U ľudí v súčasnosti sa viac pozornosť zameriava na kombináciu podávania beta glucanu v kombinácii s klasickou protirakovinovu liečbou - chemoterapiou, rádioterapiou, chirurgickými zákrokmi. Beta glucan totiž vo významnej mierne znižuje vedľajšie účinky týchto terapií, umožňuje sa tak možnosť poskytnúť viacero cyklov týchto terapií, čo zvyšuje účinnosť liečby. Častokrát sa totiž stáva, že z dôvodu vážnych nepriaznivých účinkov nie je možné pokračovať v liečbe, čo významne zhoršuje prognózu ochorenia.

2017-04-26 12:30:24 - otázka od: Zuzana Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či existuje nejaká odporúčaná denná dávka beta glucanu na to, aby bola moja imunita v poriadku a nebola som chorľavá. Vďaka za názor. Univerzálna dávka nejestvuje. Dávkovanie beta glucanu je závislé od potreby podpory imunity, ako aj od hmotnosti človeka. V priemere sa najčastejšie u dospelých používajú dávky 120-240 mg/deň. Vyššie dávky preventívne užívajú ľudia vo vysokom pracovnom, alebo športovom zaťažení, ale aj to je len na obmedzenú dobu. Výhodou vysokočistého beta glucanu je, že nie má nulovú toxicitu, nie je možné sa ním predávkovať. Ďakujem za všetky otázky, z časového dôvodu sa nedali všetky zodpovedať. Prajem čitateľom pekný deň a pevné zdravie.

2017-04-26 11:55:00  |  Text: Janka   |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia