MUDr. Zuzana Andrýsková Marcibálová bola online: Umelé mlieka nie je dobré striedať!

MUDr. Zuzana Andrýsková Marcibálová je od roku 2004 lekárkou detskej gastroenterológie.
Zdroj: red
2017-04-12 09:50:00

Zabezpečiť svojmu dieťaťu zdravie môžete len vtedy, ak budete pripravovať stravu adekvátnu jeho veku a zdravotnému stavu. Aká je odporúčaná doplnková výživa pre detičky od ukončeného 24. mesiaca? Aj na to sa môžete opýtať MUDr. Zuzany Andrýskovej Marcibálovej, ktorá bola online v stredu 12. apríla 2017 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk.


Dieťatko dozrieva každým dňom. Rovnako ako trávenie, dozrievajú aj jeho vnútorné orgány. Po určitom čase je schopné tráviť potravu a zužitkovať jej jednotlivé zložky oveľa lepšie, ako to bolo prvé mesiace pri zavádzaní príkrmov. Jeho mozog sa stále vyvíja a vo veku dvoch rokov dosahuje už 80 % veľkosti. Pre jeho správny vývoj je dôležitá výživa, ktorá sa postará tiež o celkový rast a bezproblémový chod malého organizmu.

O lekárke

Detská lekárka MUDr. Zuzana Adrýsková Marcibálová vyštudovala Jeseniovu lekársku fakultu v Martine. V roku 2004 zložila atestáciu z pediatrie. Od roku 2002 pracuje v Detskej nemocnici v Mladej Boleslave a od roku 2004 je lekárkou detskej gastroenterológie.

Čo chutí a čo nechutí detičkám od ukončeného 24. mesiaca? Čo je nevyhnutné pre správny vývoj mozgu dieťatka, aké vitamíny sú nevyhnutné pre jeho zdravý vývoj a aká mliečna výživa je najvhodnejšia? MUDr. Zuzana Andrýsková-Marcibálová bola online v stredu 12. apríla 2017 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk.


Online rozhovor

2017-04-12 10:08:42 - otázka od: Filip Ako stravu potrebujem aby som mal sliny v ustach Dobrý deň. Táto otázka sem nepatrí, ale sliny sa vylučujú automaticky pri žuvaní i mimo jedla, keď je problém, tak vyšetrenie u ORL lekára. Pekný deň.

2017-04-12 10:11:03 - otázka od: Lucia Je pravdou, že strava môže vyvolať u dieťaťa úzkostné stavy? Ak áno, ktorým potravinám sa treba vyhýbať? Dobrý deň. Nestretla som sa ešte s takýmto tvrdením, ani v literatúre, a ani vo svojej praxi. Pekný deň.

2017-04-12 10:15:34 - otázka od: Erika Dobry den . Pocula som, ze by deti nemali pit kozie mlieko? Je to pravda? preco? Kamaratka totiz svojmu malemu davala toto mlieko.. Dobrý deň. Neviem v akom veku dávala kamarátka svojmu synovi kozie mlieko. Keby to bolo vo veku do 12. až 18.mesiaca života, tak si treba uvedomiť, že kozie mlieko nie je obohatené a uspôsobené pre ľudské mláďa. Na to slúžia obohatené umelé výživy a hlavne materinské mlieko. Keby sa jednalo o staršie dieťatko, tak je potrebné kozie mlieko hlavne pasterizovat. Pekný deň.

2017-04-12 10:21:52 - otázka od: timea Dobrý deň, synovi (11r) diagnostikovali histamínovú intoleranciu, ktorá sa u neho prejavuje na koži (sústavné svrbenie a škrabanie v kombinácii s atopickým exémom). Pred diétou to boli aj nevoľnosť a bolesť hlavy. Diéta je dosť obmädzujúca a snažíme sa ju dodržiavať, ale strava je málo pestrá a je dosť možné, že vylúčením mohých potravín jeho telo nedostáva potrebnú výživu. Aj napriek našej snahe, snahe lekárov a dvojmesačnej diéte sa kožné príznaky zlepšili iba málo. Aký jedálniček by ste nám vedeli doporučiť? Ako zabezpečiť dostatočný prísum vitamínov a minerálov, ak majú mnohé potraviny vysoký obsah histamínu, Ďakujem Dobrý deň. Jedálniček pre vás by ste mohli mrknúť na tejto adrese, kde je to velmi pekne rozdelené a doporučujem to i pacientom https://www.proalergiky.cz/upload/obrazky/Povolene_potraviny_pri_HIT_tabulka.pdf Tabulka je podrobná a sú v nej i potraviny nevhodné pre hist. intolerantov a tie na skúšku. V období, keď bude syn potrebovať navýšiť množstvo prijatých vitamínov - napr. pri chorobe, v zimnom období...- by som doporučila syntetickú náhradu /multivitamin/ podľa tolerancie. Pekný deň.

2017-04-12 10:25:04 - otázka od: MARTINA Dobrý deň. Chcem sa spýtať, akú úlohu má tuk v detskej výžive? Je vobec prospešný? Má výhody i mlečny tuk? Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň. Tuky by mali v jedálničku zdravého človeka tvoriť cca 30–35 % odporúčaného denného príjmu energie. Pre deti je to podľa veku podiel 30–40 %, pričom čím sú deti mladšie, tým je potreba tukov vyššia. Jeden gram tuku dodá telu energiu vo výške cca 38 kJ (9 kcal). Tuky zaisťujú správne využitie vitamínov rozpustných v tukoch, sú potrebné pre tvorbu niektorých hormónov, mechanickú ochranu vnútorných orgánov alebo tepelnú rovnováhu tela. Deti sú väčšinou oveľa aktívnejšie a väčšie množstvo energie z tukov ľahšie využijú, napr. pri hre. Príjem tukov by sme teda deťom nemali zásadne obmedzovať. Mliečny tuk má veľký význam pri vstrebávanie vitamínov. Pekný deň.

2017-04-12 10:28:03 - otázka od: Zuzka Co by mala obsahovat umela dojcenska vyziva? Co je prve, co by som si mala vsimat? Dakujem vopred za odpoved Dobrý deň. Vraciame sa opať k tomu, čo príroda vyvinula. Materské mlieko obsahuje 3 – 5 % mliečneho tuku a táto podstatná zložka by mala tvoriť súčasť umelého mlieka. Mliečny tuk sa vyznačuje veľmi dobrou stráviteľnosťou vďaka vyššiemu obsahu mastných kyselín s krátkym a stredne dlhým uhlíkovým reťazcom. Okrem toho, že je významným zdrojom energie, je tiež dôležitý pre vstrebávanie vitamínov A, D, E a K rozpustných v tukoch. Pekný deň.

2017-04-12 10:32:36 - otázka od: Petra Moja dcérka bude mať 2 roky. Pol roka som ju dojčila, potom dostávala pol roka umelé mlieko a odvtedy pije kravské, denne asi pol litra. Nedávno som niekde čítala, že do 3 rokov by dieťa nemalo kravské mlieko v takom množstve piť. Malá je však zdravá, prosperuje a tak by ma zaujímalo, či jej ho už mám nechať alebo ešte zmeniť späť na umelé. Ďakujem. Dobrý deň. Umelé mlieko je usposobené pre ľudské mláďa, kravské mlieko je najvhodnejšie pre teliatko, preto sa upravuje kravské mlieko tak, aby čo najvernejšie kopírovalo obsah zložiek v materskom mlieku. To značí i obsah vitamínov, minerálov, pridáva sa železo. Do 3 rokov sa doporučuje umelé mlieko, potom prechod na plnotučné kravské mlieko. Vo veku vašej dcérky by dieťako malo vypiť 500 ml mlieka denne. Pekný deň.

2017-04-12 10:35:42 - otázka od: Bohdana Dobryy, mam problem..Moja mala (ma 7 mesiacov) casto grga a vracia. Mam pocit, akoby jej dobre netravilo, mava nafuknute brusko.. Je to normalne? Dobrý deň. Vzhľadom k veku a problémom u vašej dcérky je možnost predpokladu refluxu žalud. obsahu. Doporučujú sa režimové opatrenia, zahustenie potravy, pri pretvávajúcich problémoch je potreba konzultácie so svojím pediatrom. Pekný deň.

2017-04-12 10:44:53 - otázka od: zuzana Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na vegetariánstvo v období puberty. Syn má 14 rokov a úplne mi odmieta jesť mäso. Je športovec a trénuje 5 x do týždňa. Viem , že to nie je otázka o malých detičkách, ale možno by budete vedieť poradiť, či ho nútiť jesť mäso, alebo čím ho dostatočne nahradiť, aby mu nechýbalo nič pre zdravý vývoj. ĎAKUJEM za odpoveď. z. Dobrý deň. Vegetariánstvo nie je zrovna v období rastového šprintu dobrý nápad. Medzi potraviny obsahujúce železo patria hlavne vnútornosti, hovädzie a jahňacie mäso, morské plody, listová zelenina, sušené ovocie, strukoviny, orechy. Medzi potraviny, ktoré znižujú obsah železa patrí vláknina, nadmerná konzumácia kávy, čokolády a čierneho čaju /zelený, ovocné čaje može/ a potravín s vysokým obsahom štaveľanov. V období puberty sú vysoké nároky na príjem železa. Nedostatočný príjem železa z potravin sa dá nahradiť multiminerálnymi potravinovými doplňkami /musí byť prítomné železo v zložení/. Pekný deň.

2017-04-12 10:50:32 - otázka od: Adela Dobrý deň. Môžete mi poradiť, či je medzi umelými mliekami významný rozdiel alebo čo si v zložení treba všímať? Ja 4-mesačného synčeka dojčím aj prikrmujem, no nepreferujem žiadnu značku. Kúpim také mlieko, ktoré je práve v akcii. Občas mávame koliky, ale nie sú nejaké výrazné. Napadlo mi, že to možno spolu súvisí... Dobrý deň. Umelé mlieka nie je výhodné neustále striedať, keď nejaký druh sedí, tak je ho potrebné ponechať. Každá kojenecká výživa má špecifickú chuť a zloženie, pretože tráviaci trakt u malého dieťatka je citlivý, može sa neustála zmena umelých mliek prejavovať drobnými zažívacími problémami a plačom. U umelého mlieka je potrebné si všímať prítomnosť mliečneho tuku. Mliečny tuk sa vyznačuje veľmi dobrou stráviteľnosťou, je významným zdrojom energie, je tiež dôležitý pre vstrebávanie vitamínov A, D, E a K rozpustných v tukoch. Pekný deň.

2017-04-12 10:59:33 - otázka od: Matka P. Marcibalova, ste za klasicke vyzivy pre deticky? Myslim tie jablkove..mozno ich povazovat za prikrmy? Od kedy ? Dobrý deň. Jablkové výživy je možné pokladať za príkrmy. Dôležité je nezačínať ovocím pri zavádzaní nemliečnych príkrmov. Začína sa medzi 4.-6. mesiacom života najskor mrkvou, zemiakom, masom, potom lepok a až potom je v poradí ovocie. Novú potravinu zavádzajte vždy len jednu s odstupom 3-5 dní. U dieťaťa s rizikom aj výskytom alergie pridávajte nové potraviny najskôr tepelne spracované /varená zelenina, pyré z vareného ovocia/. Až keď sa nevyskytne alergická reakcia, pokračuje potravinovou v surovom stave. Ak podávate hotové jedlá, tak výhradne určená pre dojčatá a malé deti. Pred podaním hotových dojčenských ovocných a mäsovo-zeleninových príkrmov detailne preštudujte ich kompletné zloženie na obale, všetky zložky musia byť uvedené v zložení. Opakovane sa stretávam s tým, že pri zaradení ovocia ako prvého nemliečneho príkrmu, dojčiatka odmietajú iné druhy príkrmov. Sú zvyknuté na sladkú chuť, ktorú máme naprogramovanú už z čiste mliečneho obdobia, keď mlieko /materské, umelé / obsahuje mliečny cukor. Pekný deň.

2017-04-12 11:09:50 - otázka od: Eva Dobrý deň, je vhodné celozrnné pečivo pre deti, alebo radšej biele. Ak áno od akého veku. Môže celozrnné pečivo poškodiť črevo dieťaťa? Aký máte názor na konzumáciu pšenice z hľadiska vývoja mozgu? Ďakujem. Dobrý deň. Pre deti sa doporučuje biele pečivo . Vzhľadom k malému obsahu žalúdku u detičiek medzi 2 - 4 rokom a z toho vyplývajúce i menšie porcie jedla, sa vlákninou rýchlo zasýtia a kalorická hodnota pokrmu bude pre ne nedostatočná. Potraviny, ktoré sú bohaté na vlákninu ovlyvňujú vstrebávanie niektorých minerálov /napr. železa, vápniku/. Konzumácia pšenice a vývoj mozgu - od doby , čo človek zasadil a vypestoval obilie, tak si myslím, že sa neustále posúvame a vývoj človeka sa nezastavil. Pekný deň.

2017-04-12 11:12:51 - otázka od: Daniela Dobry den. Mam 2,5 rocneho syna, s ktorym sme si tuto zimu zazili dost neprijemne zdravotne problemy. Syncek navstevuje detske jasle a vzdy, ked ho po vylieceni do nich dame, tak automaticky po 2 dnoch dostava sopliky, ktore ale potom sposobia, ze sa mu pridruzia k tomu este nejake bakterie, ako to boli napr. moraxela alebo pneumokok a syncek konci s hroznym kaslom, laringitidami a bronchytidami na pohotovosti. Uz sme z toho unaveni, pretoze sa potom z toho dlho nevie dostat a v tych jasliach v podstate skoro vôbec nie je,lebo sa liecime aj 4-5 tyzdnov. Sme objednani na vysetrenie k alergologovi, tak uvidíme, ci nam tam budu nejako vediet pomoct. Rada by som si vypocula ja Vas nazor na podobne problemy a ci nepoznate nieco, nejaku terapiu, ktora by môjmu synovy vedela zlepsit tento stav. Dakujem vopred za odpoved. Kusa Dobrý deň. Tento zdravotný problém vás určite trápi a tak isto i vašeho synčeka. Vhodné a určite i prínosné bude vyšetrenie v alergologickej ambulancii. Pri častej nemocnosti sa doporučuje vziať dieťatko z kolektívu a skúsiť ho opať zaradiť do kolektívu až za pár mesiacov. Pekný deň.

2017-04-12 11:23:55 - otázka od: Andrej Dobrý deň p. MUDr. Andrýsková Marcibalová, síce to nie je otázka na rozvoj mozgu ale k tomu odpoveď určite nájdem v iných otázkach. Chcel som sa spýtať, ako aktívny športovec sa zaujímam aj s manželkou o zdravý životný štýl žial z teórie máme zvládnuté len také základy aj to pre dospelých. Keďže viem že základom stavby tela sú kvalitné bielkoviny, chcel by som a spýtať či by ste vedeli poradiť potraviny vhodné pre deti rastlinného aj živočísneho pôvodu s vysokým obsahom bielkovín. Dobrý deň. Bielkoviny sú dvojakého pôvodu: živočíšne a rastlinné. Pomer živočíšnych a rastlinných bielkovín by mal byť ideálne 1:2, u veľmi fyzicky aktívnych ľudí a u detí je doporučený pomer bielkovín 1:1. Bielkoviny plnohodnotné sú zastúpené v mlieku a vo výrobkoch z mlieka/mliečne výrobky/, v syrovátke, vo vajciach, v bravčovom, hovädzom, jahňacom, kuracom, rybom a dalších mäsách. Neplnohodnotné bielkoviny sú zastúpené v obilovinách, strukovinách , zelenine a zemiakoch. Pekný deň.

2017-04-12 09:50:00  |  Text: Janka   |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia