MUDr. Peter Harbulák bol online: Fitness cvičenie plodnosť neohrozuje, pozor si treba dať na vek!

Trápi vás neplodnosť a neviete, na koho sa obrátiť? Vyskúšajte odborníka v našom online rozhovore - MUDr. Petra Harbuláka!
Zdroj: red
2016-12-14 10:58:00

Hovorí sa, že na deti musíme dozrieť. V dnešnej uponáhľanej dobe však stále viac žien materstvo odkladá, no pritom už môže byť neskoro. Kedy je správny čas na dieťa? Aj na túto otázku sa môžete pýtať MUDr. Petra Harbuláka, ktorý je online práve teraz od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk.


Štatistiky sú neúprosné. Vek rodičiek stúpa, prvorodičkami sa stávame okolo 30-teho roku nášho života. S pribúdajúcim vekom však šanca na otehotnenie klesá, pretože organizmus postupne starne.

Starnutie sa u žien podpisuje aj na reprodukčnom zdraví a preto mnoho párov počať nemôže, alebo len s pomocou lekárov z centra asistovanej reprodukcie.

Počet vajíčok u žien sa totiž v priebehu života mení, ich počet postupne klesá približne od 25.roku a po tridsiatke radikálne. Hovoríme, že dochádza k zníženiu ovariálnej rezervy.

Aké riziká so sebou nesie rozhodnutie otehotnieť neskôr? Prečo stále viac žien odkladá počatie a aké problémy s otehotnením potom majú? Môžem byť matkou aj po štyridsiatke a bude moje dieťa zdravé? 

O odborníkovi

MUDr. Peter Harbulák absolvoval Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, odbor všeobecné lekárstvo. Vzdelanie si doplnil atestáciou I. a II. stupňa v odbore gynekológia a pôrodníctvo a ďalšou atestáciou v odbore reprodukčná medicína.

Prakticky pôsobil ako lekár na II. Gynekologicko-pôrodnícka klinika LFUK a UNB a v jej centre pre humánnu reprodukciu. V roku 2010 ukončil externé doktorandské štúdium udelením titulu PhD. na LFUK Bratislava, zamerané na asistovanú reprodukciu. 

V súčasnej dobe sa odborne zameriava a participuje na projektoch venujúcich sa skúmaniu úlohy LH v protokoloch stimulácie ovulácie v IVF cykloch.

V roku 2004 založil v Bratislave GYN-FIV, a.s. - centrum pre gynekológiu, urológiu a asistovanú reprodukciu, kde pôsobí ako vedúci lekár a odborný garant. 

V súčasnosti spolupracuje ako odborný konzultant pre projekt Cesta k dieťaťu


Online rozhovor

2016-12-14 10:00:48 - otázka od: Tereza pán doktor, mám 36 rokov , 120kg.aké mám % úspešnosti prirodzeného oplodnenia? Obezita nie je priaznivým faktorom v snahe o otehotnenie, lebo blokuje ovuláciu. Jednoznačne doporučujeme redukovať hmotnosť. Už zníženie váhy o 10kg vo vašom prípade môže priaznivo ovplyvniť tento stav a s pomocou liekov na indukciu ovulácie dosiahnuť pozitívny výsledok. Preto vám odporúčam aspoň čiastočne redukovať hmotnosť a navštíviť centrum na liečbu neplodnosti.

2016-12-14 10:05:57 - otázka od: Katka Dobrý večer chcem sa spýtať mala som mimomaternicové tehotenstvo a zobrali mi pravý vajičkovod. Keby som podstúpila insemináciu je možnosť, že sa tá situácia zopakuje? Bolo by tam riziko, že mi zoberú aj ľavý vajíčkovod a už by som nemohla mať deti? mám 36r 2x som podstúpila umelé oplodnenie ale neúspešne Je ešte nejaká iná metóda ktorú by som mohla vyskúšať? a ešte mám otázku na kvapky Gynex aký máte na ne názor. Odporúčila mi ich jedna pani z lekárne Ďakujem Katka Mimomaternicové tehotenstvo je často následkom zápalu v malej panve, preto je zvýšená pravdepodobnosť, že ľavý vajcovod je rovnako postihnutý. Odporúčam vyšetrenie priechodnosti ľavého vajíčkovodu, nktoré v centre Gyn-Fiv vykonávame ambulante pomocou kontrastnej látky (HyFoSy), resp. v indikovaných prípadoch laparoskopicky. Metóda formou IVF je vo Vašom prípade jednoznačne najúspešnjším variantom, ale zhodnotenie nálezu na vnútornom genitáli pred jeho absolvovaním je taktiež veľmi dôležité. Gynex patrí medzi podporné preparáty, ktoré majú svoje miesto, ale samotný preparát principiálne situáciu rozhodne nerieši.

2016-12-14 10:07:38 - otázka od: ANIčKA DOBRY DEN SOM 33 ROčNA žEN AA CHCELA BY SOM SA VAS OPYTAT MAM TRI DETIčKY A S MANžELOM SKUSAME SA O DIETA KEDY JE NAJLEPšIE POčATIE DIETATA , MENZES MI MEšKAVA JAK NA HOJDAčKE NIKEDY AJ DVA TYžDNE POTOM LEN PAR DNI V rámci menštruačného cyklu môže dochádzať k odchýlkam dňa ovulácie, preto odporúčam sledovanie rastu folikulov u vášho gynekológa.

2016-12-14 10:13:48 - otázka od: Jana mám 25 a pravidelnú mensštruáciu, je možné že nemám ovuláciu?-lebo nemám žiadne príznaky Ovuláciu možno monitorovať ovulačnými testami zakúpenými v lekárni. V prípade nejasného výsledku je možné monitorovať rast folikulu ultrazvukovým, resp. hormonálnym monitoringom u svojho gynekológa. Na príčinách neúspechu sa môžu podieľať obaja členovia páru, preto odporúčame aj vyšetrenie spermiogramu u vášho partnera, na ktoré sa môže objednať v každom centre asistovanej reprodukcie.

2016-12-14 10:15:13 - otázka od: ANIčKA A EšTE JEDN AOTAZOčKA KTORY DE JE NAJPLODNEJšI DAKUJEM Najvyšsia šanca na otehotnenie je dva dni pred ovuláciou, v deň ovulácie a po ňom šanca na otehotnenie klesá.

2016-12-14 10:18:32 - otázka od: Jana kolko stoji v gyn five AMH a ako prebieha? AMH sa hodnotí v sére a odoberá sa ambulantne z venóznej krvi. Vykonáva sa v rámci komplexnej diagnostiky neplodnosti, v tomto prípade je hradené zdravotnou poisťovňou. V prípade záujmu len o samotné vyšetrenie u nás nezmluvných pacientok je cena tohto vyšetrenia vrátane doručenia výsledku 15 Eur.

2016-12-14 10:20:08 - otázka od: Ela Môžem otehotnieť ak už mám náznaky premenopauzy? Mala by som navštíviť centrum pre asistovanú reprodukciu? Občas mi menštruácia vynechá mám 38 rokov. Ďakujem. Rozhodne vám odporúčame čím skôr navštíviť centrum špecializované na liečbu neplodnosti na stanovenie hladiny ovariálnej rezervy a včasné zahájenie liečby.

2016-12-14 10:22:43 - otázka od: tereza môj muž má 37 a číre semeno, znamená to že nemá spermie?..obávam sa že ano Odporúčame vyšetrenie spermiogramu v centre pre liečbu neplodnosti na zhodnotenie nálezu. Ak váš partner nie je dosiaľ rozhodnutý toto vyšetrenie absolvovať, v Gyn-Fiv vykonávame postkoitálny test, ktorým sa vyšetrí pošvový hlien v období ovulácie a následne sa zhodnotí prítomnosť a pohyblivosť spermií.

2016-12-14 10:24:58 - otázka od: Zuzana Dobrý deň, s manželom máme tri deti, no chceli by sme mať aj štvrté. Ja mám 27, no on už má 38 rokov a čo je horšie - čím ďalej, tým častejšie má problém s erekciou. Myslíte, že sa to podpíše aj na kvalite jeho spermií a s počatím bábätka budeme mať problém? Ďakujem. Erekcia nesúvisí priamo s hodnotami spermiogramu. Pri dobrej erekcii môže byť spermiogram závažne narušený a naopak. Odporúčame vyšetrenie spermiogramu vášho partnera v centre asistovanej reprodukcie.

2016-12-14 10:29:02 - otázka od: kristina od akeho veku odporucate zmrazenie vajicok? Zmrazenie vajíčok je metóda dnes dostupná a vykonávaná buď zo zdravotnej indikácie (endometrióza, onkologické ochorenia), resp. na žiadosť pacientky z osobných dôvodov. Odporúčame, aby tieto vajíčka boli odoberané vo veku pod 35 rokov, kedy je väčšina vajíčok geneticky v poriadku. Ženám nad 35 rokov odporúčame nestrácať čas a vykonať odber ihneď.

2016-12-14 10:31:30 - otázka od: Katka Dobrý deň, rada by som sa opýtala - zistili mi zmeny na krcku maternice, pravdepodobne ma caka konizácia. Mám 35 rokov a rada by som otehotnela. Po akej dobe od konizácie je možné otehotnieť. A či je to možné, čítala som, že dá sa aj po tomto zákroku´+ aký je Váš názor na očkovanie proti HPV vírusom, čítala som, že je to marketingový ťah iba - VZP dokonca neodporúča očkovanie proti HPV: ttp://www.slobodavockovani.sk/news/vseobecna-zdravotna-poistovna-neodporuca-ockovanie-proti-hpv-ale-vakci-celebrita-prof-hudeckova-pozaduje-plnu-uhradu-za-cervarix/. ďakujem Záleží od rozsahu operačného výkonu a od odporúčania vášho peratéra. Štandardne odporúčame tehotnosť po 3 mesiacohc od operácie a rozhodne neodporúčame otehotnenie odkladať, nakoľko ochorenie môže po určitej dobre recidívovať. Ohľadom vakcinácie je nutné Váš stav posúdiť onkogynekológom.

2016-12-14 10:35:43 - otázka od: Vivien Koľko stojí metóda formou IVF a ako prebieha ? Ďakujem. IVF na Slovensku je hradené zo zdravotného poistenia u žien pod 39 rokov. Doplatok za lieky použité v stimulácii ja cca 250 - 400 Eur. Doplnkové laboratórne metodiky podľa nálezu a rozhodnutia sa páru sú čiastočne líšia v jednotlivých centrách.

2016-12-14 10:37:18 - otázka od: Kristína Ďakujeme Vám za našich chlapcov- 8 ročné dvojičky! Bolo nám potešením a sme radi, že budeme mať aj my v Gyn-Five spolu s Vami ďalšie krásne Vianoce :)

2016-12-14 10:38:53 - otázka od: wolferin6 Dobry den, mam 28rokov, 90kg a dlhodoby problem s nizkou hladinou kyseliny listovej a vitaminov skupiny B. Po gyn.stranke som v poriadku, ziadne cysty len mierne poklesnuta maternica. O babatko sme sa zatial nepokusali ale v novom roku by sme uz chceli. Chcela by som sa opytat, ci v mojom pripade bude problem s prirodzenym oplodnenim a nasledne s vynosenim zdraveho dietatka vzhladom na moj vyssie spominany deficit. Dakujem za odpoved. Želáme vám veľa úspechov v spontánnom otehotnení, v ktorom principiálne vzhľadom na Váš vek nevidím problém. V prípade 1 rok neúspešného sa snaženia odporúčam centrum špecializované na liečbu neplodnosti.

2016-12-14 10:40:30 - otázka od: Danka Dobrý deň. Mám 37 rokov a venujem sa fitness (cvičím s váhami) každý deň. Môže byť toto problém, prečo nemôžem otehotnieť? Cvičím už 7 rokov. Ďakujem. V cvičení problém nevidím, ale vzhľadom na Váš vek 37 rokov jednoznačne odporúčam neodkladať otehotnenie a navštíviť špecializované pracovisko na liečbu neplodnosti.

2016-12-14 10:42:34 - otázka od: JANA V rámci projektu cestakdietatu.sk som si všimla, že v ňom fungujú všetky slovenské CAR. Mám 35 a s partnerom sa o dieťa snažíme márne 2 roky. Kroré centrum mi odporúčate, prosím? jana Všetky centrá sú akreditované a majú dlhoročnú skúsenosť s liečbou neplodnosti. Rozhodnutie, ktoré z nich si vybrať, ponechávam plne na Vás, ale odporúčame Vám niektoré z nich navštíviť čo najskôr, aby ste sa v roku 2017 mohli tešiť z nového prírastku do rodiny.

2016-12-14 10:45:19 - otázka od: Zdenka DOBRY DEN.PAN DOKTOR PRECO NIE JE MOZNOST V RAMCI WEBU CESTAKDIETATU.SK PYTAT SA PRIAMO LEKAROV? ASPON RAZ ZA CAS? JA AKO PACIANTKA CAR BY SOM TO OCENILA.GYNEKOLOG V CAR KTORE NAVSTEVUJEM NIKDY NEMA TOLKO CASU VENOVAT SA MI. DAKUJEM ZA NAZOR. Ak napíšete do formuláru na webe cestakdietatu.sk svoju otázku, koordinátor Vám sprostredkuje odpoveď lekára - odborníka na liečbu neplodnosti.

2016-12-14 10:48:28 - otázka od: a pan doktor, rada by som sa vas opytala na uprimny nazor ci si myslite ze slovenske centra pre umele oplodnenie su naozaj na urovni tak ako inde v zahranici? mam osobnu skusenost a trapi ma, ze lakar nekomunikuje dostatocne, zenu vnima ako diagnozu, uz od recepcie zacina spravanie akoby slo o stroje, nie o ludi...lekar ma posle na zakrok a nemam pocit ze som pacien, ale iba cislo...teraz bez ohladu na uspesnost, hodnotim iba pristup...vdaka vam a vsetko dobre. Na Slovensku máte na výber z viacerých centier, osobné dojmy musíte posúdiť sama, o úrovni odbornosti sa môžete poradiť aj vo svojej zdravotnej poisťovni. Som presvedčený, že slovenské centrá dosahujú výsledky popredných európskych centier.

2016-12-14 10:52:58 - otázka od: Ivana Dobrý deň. Prosím Vás, aké sú šance na úspech pri KET expandovanej a hatchujúcej blastocyste? Ešte jedna otázka. Mám 28 rokov, dostávam sa do klimaktéria. Dá sa to nejako oddialiť hormonálnou liečbou? Ďakujem Morfologická kvalita embrya nie je jediné rozhodujúce kritérium na dosiahnutie úspechu, rozhodujúce je hlavne genetické zdravie embrya a kvalita endometria. Klimaktérium sa bohužiaľ hormonálnou liečbou oddialiť nedá, nakoľko je vyčerpaná ovariálna rezerva vaječníkov, ktorá je u každej ženy individuálna. Odporúčam Vám preto čím skôr navštíviť centrum asistovanej reprodukcie a zahájiť liečbu.

2016-12-14 10:58:24 - otázka od: Viera Dobrý deň, mám 40 rokov a snažím sa otehotnieť. Je pre mňa vhodná inseminácia? Je spoplatnená ? Ďakujem. Intrauterinná inseminácia je metóda, ktorá má svoje limity a je odporúčaná pre pacientky, u ktorých je potvrdená priechodnosť vajcovodov, dobrá kvalita spermií, prirodzená ovulácia. Vo Vašom veku by iné metódy (klasický IVF cyklus) mohli priniesť ďaleko vyššiu šancu na otehotnenie. Uričte doporučujem vzhľadom na Váš vek 40 rokov čím skôr navštíviť centrum na liečbu neplodnosti.

2016-12-14 11:00:33 - otázka od: hana, komarno Cestakdietatu je konecne jeden pekny projekt pre verejnost-pacienta. Dakujeme vam za neho pan doktor. Viem, ze je to vas projekt! Vdaka otazke ktora mi bola zodpovedana v dotaznikoch i informaciam na stranke som sa rozhodla svoju situaciu riesit este kym budem mat 40. Ďakujeme pekne za spätnú väzbu. Na tomto projekte sa podieľajú všetky centrá asistovanej reprodukcie na Slovensku a je mi cťou, že môžem byť jeho odborným garantom. Želáme Vám šťastbú cestu za Vašim vytúženým dieťatkom :)

2016-12-14 11:02:01 - otázka od: Heňa Prajem pekné ráno.Bola som na umelom prerušení tehotenstva.O dva roky na to sme sa s priateľom začali snažiť o dieťa. On má 58 a ja 39. Nedarilo sa. Boli sme na vyšetreniach v CAR. Následne sa zistilo, že manžel berie lieky od urológa, ktoré likvidujú spermie, mal ich teda vysadiť. Koľko môže trvať kým sa situácia u neho znormalizuje? Môže sa stať, že sa to nevráti do normálu? Ďakujem vám pekne. Spermiogenéza trvá zhruba 3 mesiace, po tejto dobe sa po vysadení liekov môže obdnoviť, avšak nemusí. Určite odporúčam kontrolu spermiogramu v centre asistovanej reprodukcie.

2016-12-14 11:04:21 - otázka od: katika Prosím, ako prebieha prvé vyšetrenie ženy keď sa rozhodne vás navštíviť. Je to štandardná gynekologická prehliadka? Čím sa líši váš prístup a prístup môjho gynekológa? Už 3 roky sa snažíme a nič. Môj gynekológ mi zatiaľ návštevu centra asis. repro. neodporúčal...Prečo? Kedy ísť k vám? Je možné ísť priamo k vám pán doktor? Vstupné vyšetrenia pri diagnostike neplodnosti zahŕňajú hormonálne, anatomické a ďalšie vyšeterenia, ktoré môžu odhaliť príčinu neplotnosti. Pri dobe neúspešného snaženia 3 roky rozhodne odporúčame navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.

2016-12-14 11:05:25 - otázka od: Peter Krissak Manzelka ma 41 rokov, mame 3 deti (12 rokov a 9 rocne dvojcata). Obidva porody boli cisarskym rezom. Ake je riziko spojene v pripade dalsieho tehotenstva s tretim cisarskym rezom? Pri druhom porode jej tretie tehotenstvo neodporucali. Dakujem Vam za odpoved. V súčasnosti u väčšiny pacientok je možné vykonať aj vyšší počet cisárskych rezov, ak vyhojenie rany na maternici je bez komplikácií. Ďalšiu možnú graviditu je nutné konzultovať s lekárom, ktorý vykonal operáciu, prípadne s tým, ktorý bude sledovať tehotnosť.

2016-12-14 11:05:45 - otázka od: Mária dobry den, mam problem, ze od urciteho veku som zacala zarastat - na brade. Teraz som rok vydata (mam 34 rokov) a snazime sa s manzelom o dieta. On je v poriadku, doktor nezistil ani u mna ziadnu chybu, aj tak neviem otehotniet. V com moze byt problem. Chceme ist do centra asistovanej reprodukcie - viete mi poradit, naco sa mam pripravit - co ma caka? Neviem ani co sa spytat. Poradte mi, prosim. Nadmerné ochlpenie je dôsledkom zvýšenej hladiny mužských pohlavných hormónov, ktoré sú prítomné pri syndróme polycystických ovárií. Tento syndróm je často spojený s anovuláciou (neprítomnosť ovulačných cyklov ) a nedozrievanie vajíčok vo vaječníku, čo limituje šancu otehotnieť. V GYN-FIVe po komplexnom vyhodnotení hormonálneho profilu plánujeme stimulačné protokoly s následným monitoringom ovulácie. Odporúčam Vám neodkladať návštevu centra.

2016-12-14 11:06:11 - otázka od: Andrej Je pravda, že zdravie dietata/plodu záleží od veku otca. ak ano tak do akej mieri. Na zdravie dieťaťa vplýva veľmi veľa faktorov, jedným z nich je aj vek otca. Záleží aj na zdravotnom stave otca, kvalite jeho spermii a ďalších parametroch.

2016-12-14 11:06:38 - otázka od: Mirka Dobry den pan doktor, mam 31 rokov a zacali sme sa s manzelom snazit o dietatko, chcem sa opytat dve otazky: 1. je mozne poziadat gynekologa o vysetrenie ovarialnej rezervy alebo su na to potrebne nejake indikacie? Mam strach z mozneho nedostatku vajicok a neviem ako to cim skor podchytit. 2. cyklus mam pravidelny, no dlhsi, 32-33 dni, moze to byt problemom pri otehotneni? Mam v telefone aplikaciu na evidovanie cyklu a ta mi vyratala ovulaciu na 20ty den cyklu, ovulacny test potvrdil, cize vyzera to, ze ovulacia by mala byt v poriadku (aj podla mojho doktora), no moja znama - gynekologicka mi povedala, ze pri dlhsom cykle mozem mat problem otehotniet. Dakujem velmi pekne za odpovede! Mirka Hodnoty ovariálnej rezervy sa dozvieme z vyšetrenia Anti Mullerovho Hormónu (AMH) z krvi nezávisle od menštruačného cyklu. Ovariálna rezerva vekom klesá, čo sa odráža na hladinách AMH v krvi. Sú to informácie potrebné pri terapeutickom plánovaní liečby pre neplodné páry, preto u nás v GYN-FIV robíme toto vyšetrenie štandardne v úvode diagnostiky. Strach zaženiete, ak sa zveríte do rúk lekárovi v centre asistovanej reprodukcie, pokojne sa objednajte k nám na úvodnú konzultáciu. Vyšetrenie ovariálnej rezervy môže urobiť aj lekár v gynekologickej ambulancii na Vaše požiadanie.

2016-12-14 11:07:44 - otázka od: Miriam Dobrý deň prajem,chcela by som sa opýtať na oplodnenie so zmrazenými spermiami. Aká je v takomto prípade úspešnosť počatia?Sú rovnako kvalitné a rovnako dobré ako čerstvé?Alebo je tam to riziko že po oživení sa nebudú môcť použiť. Ďakujem. Pri rozmrazovaní spermií nemusia prežiť všetky zamrazené spermie, ale ak je pred mrazením spermií dostatok (nie kriticky nízke hodnoty), ide o veľmi úspešnú metódu. Mrazenie a následné rozmrazovanie je bezpečné. Kvalita embryí vzniknutých oplodnením so zamrazenými spermiami je rovnaká ako pri použití čerstvých spermií.

2016-12-14 11:08:07 - otázka od: marcela Dobry den Vam prajem mam 38rokou volam sa Marcela zatial deticky nemam presli sme si IUI 2krat zial neuspech ani IVF ako pomahate mamicka napriklad moja otazocka su pari co finacne nemaju na IVF ako cetra vedia tatko pomoct parom ked iny ako IVF sa ku babätku nevedia dostat dakujem Liečba neplodnosti v rámci IVF cyklu je na Slovensku hradená zo zdravotného poistenia, pričom je limitujúcim vek ženy, hranica je do dosiahnutia 39 rokov. (38 + 364). Zdravotná poisťovňa prepláca 3 IVF cykly. V opačnom prípade sa klient stáva samoplatcom. Mojím odporučením je neodkladať návštevu centra asistovanej reprodukcie a problémy s otehotnením riešiť ihneď. V prípade limitovaných finančných možností môžeme zvoliť protokoly s nižšou dávkou hormonálnej stimulácie, tzv. SOFT protokol.

2016-12-14 10:58:00  |  Foto: red   |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia