Dermatovenerológ MUDr. Peter Kozub bol online: Psoriázu bez liekov liečiť len ťažko!

Kožný lekár MUDr. Peter Kozub sa venuje psoriáze, nie je to však jeho jediný záujem.
Zdroj: red
2016-10-20 10:57:00

Život psoriatika sprevádza svrbenie, bolesť a nepríjemné šupiny. Ako s chorobou bojovať a aké sú možnosti liečby? Na tieto otázky vám odpovedal kožný lekár MUDr. Peter Kozub,PhD. od 10:00-11:00 na magazíne Vysetrenie.sk

Psoriáza je autoimunitným ochorením, ktorou trpí približne sto miliónov ľudí na celom svete. Takmer 200 tisíc z nich žije na Slovensku. Objavuje sa medzi 15 - 35 rokom života a nerobí rozdiel v pohlaví. 

Typické prejavy psoriázy každý pozná. Zapálené a šupinaté ložiská sa objavujú na vonkajšej strane lakťov, kolien, na hlave. Až 62 % pacietov udáva, že šupinaté ložiská má aj vo vlasatej časti hlavy. 

Aké sú možnosti liečby psoriázy? Je choroba vyliečiteľná alebo iba liečiteľná? Okrem fyzického zdravia ovplyvňuje život so psoriázou aj psychiku pacienta. Ako sa s chorobou vyrovnať a na koho sa obrátiť v prípade, že si nevieme dať rady? 

MUDr. Kozub je primárom Dermatovenerologického oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch.

Problematike kožných ochorení sa venuje už viac ako 10 rokov. Vo svojej ambulancii sa zaoberá diagnostikou, liečbou, dispenzarizáciou a prevenciou širokého spektra kožných ochorení. 

Medzi jeho špeciálne profesionálne záujmy patria autoimunitné a systémové ochorenia, kam patrí psoriáza, alopécie, lupus, sklerodermie alebo vaskulitídy.

V súvislosti s psoriázou sa zaujíma najmä o jej etiopatogenézu a nové liečebné metódy, ktoré dokážu pacientom zlepšiť ich kvalitu života. MUDr. Peter Kozub,PhD. je členom Slovenskej Dermatovenerologickej Spoločnosti.

Dňa 26. októbra sa uskutoční Deň otvorených dverí v špecializovaných centrách po celom Slovensku. V prípade záujmu si môžete rezervovať aj konkrétny termín konzultácie vo všetkých 9 centrách, kde môžte zotrieť svoju psoriázu.

Čo Vás ohľadom psoriázy zaujalo najviac? Prečítajte si v online rozhovore s MUDr. Petrom Kozubom, PhD. 


Online rozhovor

2016-10-20 09:57:56 - otázka od: Alena Chcem sa opytat, mam diagnostikovanu psoriazu na nechtoch. Chcem sa opytat aku lieecbu by ste mi odporucili pri kojeni. Nechcem si to natierat kortikoidmi. Je nieco ine mozne? Existuje aj taka lievba ze sa da dole cely nechet? Lebo 2 na nohach mi zacali rast krivo nakolko sa robia pod nimi supiny a neda sa to uz nijak napravit? Dakujem Dobrý deň, pokiaľ kojíte, tak sú možnosti liečby značne obmedzené. Obzvlášť ak máte skutočne potvrdenú psoriázu na nechtoch a nejedná sa o onychomykózu. Nič iné ako čisté alebo kombinované lokálne kortikoidy Vám žiaľ neviem doporučiť. Necht by som nestrhával. Keď prestanete kojiť, možností je už oveľa viacej.

2016-10-20 09:58:44 - otázka od: Peter Dobry den. Mam psoriazu na viacerych miestach na tele - celkovo je to 5 lozisk. Podla PASI skore asi patrim k stredne tazkemu pripadu. Mozem si rezervovat termin vysetrenia na www.derma.sk alebo je DOD urceny len pre tazke pripady? Dobrý deň, DOD je určený pre všetkých pacientov so psoriázou, takže určite aj pre Vás.

2016-10-20 10:01:01 - otázka od: Elena Lakatošová Ako sa diagnostikuje psoriáza nechtov bez prejavov na tele. Ďakujem Dobrý deň, ak nie sú prítomné typické prejavy - teda olejové škvrny a drobné jamky na nechtoch, tak niekedy naozaj ťažko. Ak sú spomínané prejavy prítomné, prípadne máte niekde aspoň 1 typické ložisko či súčasne sa vyskytujúce bolesti kĺbov, tak je diagnóza jednoduchá.

2016-10-20 10:03:01 - otázka od: Ing.Pavel Gojdič Dobrý deň, mám 58 rokov a celý život mám problémy s chorobami kože, doktori mi určili diagnózu psoriáza. Užíval som Equoral niekoľko rokov, ale keď mi prestával účinkovať a mal som aj vedľajšie účinky tak som s tým prestal. Môj stav sa prudko zhoršil, tak som zo zúfalstva začal držať vegánsku diétu, teda žiadne živočíšne bielkoviny. Asi po 2-3 mesiacoch sa môj stav zlepšil a teraz po 9 mesiacoch nemám žiadne problémy. Moja otázka znie: prečo mi žiadny doktor neporadil tento spôsob liečby, skôr ma od toho odrádzajú a radšej mi predpisovali množstvo liekov a mastí? Dobrý deň, Váš príbeh znie až neuveriteľne. Mali ste pravdepodobne obrovské šťastie. Vo väčšine prípadov samotná strava nepomôže. Držím však palce nech to čo najdlhšie vydrží.

2016-10-20 10:05:23 - otázka od: Marek Dobry den pan doktor...chcem sa spytat na chulostivu otazku...moze fajcenie zhorsit psoriazu? Robil som si prieskum a marihuana ma terapeuticke ucinky..je to pravda? Dobrý deň, neviem o tom, že by marihuana zlepšovala psoriázu :) Fajčenie cigariet či cigár ju však určite zhoršuje. A to nehovorím len o aktívnom, ale aj o pasívnom fajčení (ak sa zdržujete v zafajčenom priestore).

2016-10-20 10:08:03 - otázka od: Lenka Dobry den pan doktor, ak by som chcela podstupit biologicku liecbu - musim mat nejaky papier od lekara? Dakujem! Dobrý deň, podmienkou na schválenie biologickej liečby je stredne ťažká alebo ťažká psoriáza a súčasne minuté možnosti tabletkovej liečby (cyklosporín, acitretin, MTX). Ak OBE podmienky spĺňate, ste kandidátom na biologickú liečbu a môžete sa prísť poradiť o ďalšom postupe do ktoréhokoľvek centra biologickej liečby aj bez papiera od Vášho lekára. Ak Vás však sám odošle, tým lepšie.

2016-10-20 10:09:55 - otázka od: Katarína Dobrý deň, mám psoriazu stabilizovanú, po tele som takmer bez príznakov. Ale bolí ma strašne chrbtica, kolená a prsty na rukách. Svojej lekárke obvodnej aj špecialistke som o tom hovorila, ale nič sa neudialo... Ako mám ďalej postupovať? mám podozrenie na dermatoidú artritídu. Vopred Vám ďakujem za odpoveď. Dobrý deň, ak máte podozrenie na psoriatickú artritídu, musí Vás vyšetriť reumatológ. Tam Vás môže doporučiť obvodný lekár alebo Váš dermatológ. Ak sa tak nestalo, obráťte sa na niektoré z centier biologickej liečby, tam sa všetko potrebné zariadi.

2016-10-20 10:11:16 - otázka od: Mário Tušinovský Dobrý deň, prosím vás ak ma trápi občasné svrbenie pokožky, najmä pred spaním čo mi na to odporúčate. Inak sprchujem sa pravidelne, akurát teraz máme prerušenú dodávku TÚV, takže sa sprchovať nebudem. Čo by ste mi odporučili proti tomuto občasnému nepríjemnému svrbeniu ? Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň, asi nepôjde o psoriázu. Určite najskôr navštívte Vášho dermatológa. Ten určí ďalší postup.

2016-10-20 10:14:00 - otázka od: Anna Dobrý deň, keď som si chcela minulý rok rezervovať termín v jednom v špecializovanom centre na deň otvorených dverí 26. októbra, tak mi odpovedali, že o ničom takom nevedia (Košice). Môžete mi dať najbližší kontakt v okolí mesta Humenné? Ďakujem Dobrý deň, som prekvapený tým čo píšete. Ako minulý rok tak aj tento rok bude DOD pre pacientov so psoriázou vo VŠETKÝCH centrách biologickej liečby, teda aj v Košiciach v Univerzitnej nemocnici. Potom je najbližšie už len Prešov.

2016-10-20 10:18:23 - otázka od: Martina Dobry den ,chcela by som sa opytat ako sa psoriaza diagnostikuje ,ci nejake vysetrenie krvi .........po pol roku ehania po dr. a striedaoa roznych masti (vycsinou kortikoidnych )mi lekarka v rakusku diagnostikovala Psoriazu ,mam loziska na chodidlach a dlaniach ,dala mi mast Psorcutan ,na moju velku radost sa zdalo ze uz po dvoch dnoch zacala zaberat ,lenze ked sa zdalo ze uz bude stale lepsie a lepsie ,priblizne 10 dni ,prizli zas nove pluygieriky a som tam kde som bola ,napriek masteniu. Mam 44 rokov ,uz asi rok prechadzam problemami s menstruaciou ,lekar povedal prichadza klimakterium ,moze psoriaza suvisiet s tym?mam tie loziska len od januara ,nikdy som ziadne kozne problemy nemala ,v obdobi menstruacie sa mi zda ze sa to prudko horsi ...dakujem Dobrý deň, jediné 100% vyšetrenie je histologické vyšetrenie. Teda vyrezať kúsok ložiska a mikroskopicky ho vyšetriť. To čo opisujete môže byť jeden z druhov psoriázy, ale kľudne aj tzv. dyshidrotický ekzém. Určite sa obráťte na niektoré z centier biologickej liečby, tam Váš stav doriešia. S menštruáciou to zhoršovanie môže (ale aj nemusí) súvisieť.

2016-10-20 10:22:22 - otázka od: Tomas Dobry den. Uz treti rok bojujem so psoriazou nechtov. V prvom rade sa chcem opytat: Da sa tato choroba uplne vyliecit? Mam hnede nechty s narusenym nechtovym loziskom. Vyskytuje sa na rukach aj na nohach. Raz je to lepsie a raz horsie. Uzivam na to lieky diprosalic a umyvam s mydlom ichtanolom, nechty si pilnikujem a vnutorne uzivam zinok a benfogammu. Zda sa vam moja liecba spravna? Vedeli by ste mi odporucit nieco lepsie popripade dat mi nejake tipy?..Dakujem Dobrý deň, psoriázu kože zvládame takmer na 100 %. Nechty a kĺby žiaľ takú vysokú úspešnosť nemajú. Ak nezaberá lokálna liečba, stojí za zváženie vyskúšať tabletkovú liečbu (MTX, cyklosporín, acitretín). Ak by ani jeden z týchto liekov dostatočne nezabral máme od septembra k dispozícii nový účinný liek na psoriázu nechtov (apremilast), ktorý však schvaľuje poisťovňa.

2016-10-20 10:24:55 - otázka od: Božena Badová Dobrý deň, od svojej mladosti trpím na psoriázu vo vlastej časti hlavy. Mala som dlhodobý útlm, ale sa mi to vrátilo naspeť. Veľmi mi to znepríjemňuje život. Mám nepríjemný pocit vo vlasatej časti, kde sa mi vytvárajú ložiská.Mám 71 rokov a používam belosalic masť a kvapalinu v spreji.Tiež moj 41 ročný syn zdedil túto chorobu , on ju má ešte okrem hlavy na lakťoch, na tvári a v ušiach.Používa tie isté lieky ako ja.Dá sa tento priebeh choroby vylepšiť, prípadne pozastaviť? Teším sa na odpoveď a vopred ďakujem. Dobrý deň, pri súčasných možnostiach liečby a dodržiavaní správnej životosprávy môže byť takmer akýkoľvek pacient úplne bez prejavov. Bez liekov to však ide len veľmi ťažko.

2016-10-20 10:27:18 - otázka od: Iveta Od 8 rokov mám diagnostikovanú psoriazu. V puberte som mala pomerne veľa ložísk na tele aj na hlave. Po pôrodoch sa mi to zmiernilo a po 50-tke sa mi ložiská objavujú málo a keď tak len na nohách. Mám však čoraz väščie problémy s kĺbami na nohách a výsledky krvi stále vykazujú zápalový proces v tele. Čítala som, že je aj reumatoidná psoriáza. Aké sú prejavy a ako sa to zisťuje? Dobrý deň, prejavujú sa bolesťami najmä drobných kĺbov rúk či nôh alebo chrbtice a môžu byť spojené s opuchom alebo začervenaním. Určite navštívte reumatológa. Okrem krvi urobí aj RTG.

2016-10-20 10:31:12 - otázka od: Mária Šišková Dobrý deň, mne sa psoriáza objavila až v 50-tke. Začalo to na temene hlavy a pokračovalo malými ložiskami na stehnách, lýtkach a chrbte. Kožná lekárka mi na to predpísala masť ale postupne mi pribúdajú ďalšie malé ložiská a pôvodné nemiznú. Poprosím Vás o odpoveď či by sa mohlo ochorenie zmierniť úpravou stravy. Ďakujem Šišková Dobrý deň, môžete to vyskúšať, ale pravdepodobnosť že budete takmer úplne bez prejavov je len malá. Všeobecne doporučujeme nemastnú stravu s dostatkom zeleniny a ovocia, nefajčiť, nepiť alkohol a mať dostatok pohybu.

2016-10-20 10:33:13 - otázka od: Peter Suvisi psoriaza s ochorenim pecene? Ak ano da sa nejakym sposobom pozitivne ovplyvnivat funkcia pecene aby sa zmiernili priznaky psoriazy? Dobrý deň, neviem o aké ochorenie ide, ale priamy súvis by tam nemal byť. U pacientov so psoriázou však býva pečeň stukovatená (tzv. steatóza pečene).

2016-10-20 10:35:20 - otázka od: Andrej Holingyák Chcel by som sa spýtať, či je normálne , že do mojich 42 rokov som nemal psiorazu a náhle sa mi objavila. Potom som mal rok bez príznakov a následne toho roku zas sa mi objavila. Ako mám liečiť túto chorobu hlavne na hlave vo vlasatej časti? ďakujem za odpoveď Dobrý deň, psoriáza sa môže objaviť v ktoromkoľvek veku, najmä v dospelosti. Ak ju máte len vo vlasoch, začína sa lokálnymi prípravkami (kortikoidy, kalcipotriol, salicylová kyselina) vo forme vodičiek, šampónov alebo gélov. Liečbu však musí riadiť dermatológ.

2016-10-20 10:38:04 - otázka od: Dana Muráňová Ja mám psoriázu na spodnej časti chodidiel. Mäkké tkanivo na chodildlách, mať na vzduchu a stále udržiavať mastné resp. nemalo by byť suché, aby nedošlo k praskaniu kože, nie je možné. Z mojich skúseností nie je vždy rovnaký efekt, keď si nohy dlhšie máčam(pri sprchovaní som dlhšie v sprche, kedy mám zastavenú vodu a do nej si dávam roztok, ktorý mi predpísala p. doktorka),niekedy je to Ok, inokedy sa mi pokožka akoby napučí a na chodidlách sa mi vytvoria pľuzgieriky, ktoré neskutočne svrbia. Neprestane to ani pri namastení. Inokedy to vôbec nie je problém, nohy sú vymáčané a príjemne hebké. Stačí namastiť a ísť do postele. Niekedy sú nohy suché a nesvrbia. Nevie prečo ale nie vždy je to rovnaké. V práci nie je možné si nohy pravidelne natierať, alebo mať na vzduchu. Nohy nás nosia a bolesť musím znášať, pretože nie je možné v práci si sadnúť vyzuť sa, nohy natrieť a nechať na vzduchu, aby sa nesparili. Je stresujúce a bolestivé vydržať 8 hodín v práci. Pracujem ako predavačka a som stále na nohách.Majú nárok pacienti s takouto diagnózou na čiastočný invalidný dôchodok?(Aspoň v mojom prípade ma to neskutočne bolí, obmedzuje a má vplyv aj na môj pracovný výkon.) Dobrý deň, podľa toho čo opisujete by to mohol byť dyshidrotický ekzém a nie psoriáza. Či máte alebo nemáte nárok na invalidný dôchodok, to už posudzuje posudkový lekár na UPSVaR.

2016-10-20 10:42:57 - otázka od: Jakub Aký je Váš názor na prípravok PsoriFix ktorý je na internete ponúkaný ako BOMBA proti psoriáze. Ďakujem. Dobrý deň, bodaj by to bola pravda :) Ale taký prípravok, ktorý by: - na 95% ÚPLNE ODSTRÁNIL psoriázu (mimochodom psoriáza je stále nevyliečiteľné ochorenie) - OKAMŽITE minimalizoval príznaky psoriázy (to žiaľ ani kortikoidy nedokážu a tie sú riadne silné) - bol účinnejší než ktorýkoľvek iný prípravok voči psoriáze (pravdepodobne myslia vrátane biologickej liečby...) doteraz neexistuje. To je môj názor, teda názor lekára, ktorý sa liečbou a výskumom psoriázy zaoberá už dlhé roky. To čo nedokáže chémia, nedokáže žiaľ žiaden prírodný produkt.

2016-10-20 10:44:54 - otázka od: Darina Hybenová Dobry den, mala by som zaujem o konzultaciu mojej psoriazy v spec. centre, som z Popradu. dakujem Dobrý deň, môžete prísť na DOD v stredu 26.10.2016 kedykoľvek od 08:00 do 15:00 do centra v Košiciach alebo Prešove alebo sa objednať na termín na www.derma.sk

2016-10-20 10:47:16 - otázka od: miroslav st MAM PSORIAZU DLHE ROKY...,naviac na rukach,,moja psych.,je narusena.viete poradit,...DAUJEM Dobrý deň, pri dnešných možnostiach liečby môže byť takmer každý psoriatik úplne alebo takmer úplne bez prejavov. Obráťte sa na Vášho dermatológa alebo navštívte niektoré z centier biologickej liečby.

2016-10-20 10:49:02 - otázka od: Ivana Mám psoriázu už 22rokou,od mojich 12,pocas tehotenstva my zmizla a potom vyšla ale totálne na mojom tele a teraz mi nič nezabera,ziadne maste,ako sa mám teraz liečiť?akoby som bola odolná voči vsetkemu Dobrý deň, ak nezaberá lokálna liečba, treba skúsiť fototerapiu alebo celkovú (tabletkovú) liečbu. Psoriázu síce stále nedokážeme úplne vyliečiť, ale vieme ju veľmi dobre liečiť.

2016-10-20 10:51:32 - otázka od: Michal Majerčák Dobrý deň, Chcel by som sa informovať, že či môžu so psoriázi vypadávať vlasy a urobiť sa kúty na hlave. Je niečo na podporu rast nových vlasov na tých miestach. Používam výrobky od ENERGY. Konzultoval som tom to aj s mojím byvalim dermatológom. Bolo mi povedané, že psoriáza sa môže urobiť úplne všade. Ďakujem . Dobrý deň, ak sú psoriatické ložiská na hlave veľmi zapálené a šupinaté, tak v daných miestach môžu aj vypadávať vlasy. Ak sa psoriáza lieči, ložiská sa stiahnu, zápal ustúpi a vlasy dorastú. Na podporu rastu vlasov je v lekárňach veľa šampónov, toník a aktivátorov či tabliet, poraďte sa s lekárnikom o vhodnom produkte pre Vás.

2016-10-20 10:53:26 - otázka od: Ivana Počula som že psoriáza prospieva čistý žalúdok,pomoze mi ak bude užívať probiotiká?vraj to pomáha tak chcem počuť váš nazor Dobrý deň, ak nemáte v čreve premnožené kvasinky alebo neužívate antibiotiká, tak by som ich špeciálne kvôli psoriáze nedoporučoval. Vyskúšať však môžete.

2016-10-20 10:55:28 - otázka od: Peter Dobry den. Musim sa na DOD zaregistrovat na www.derma.sk alebo staci len prist? Ako prebieha vysetrenie a ako dlho trva? Dakujem Vam za odpoved. Dobrý deň, môžete sa zaregistrovať a objednať si presný termín alebo len tak kedykoľvek prísť. Vyšetrenie trvá tak dlho ako je potrebné. Závisí od toho, čo sa chce pacient spýtať. Ale väčšinou do 10 minút.

2016-10-20 10:57:18 - otázka od: Kama S psoriázou som sa stretla v detstve, objavila sa u brata ked mal 15 rokov. V 18 rokoch dostal aj modru knižku. Vraj je to choroba dedicna. Teraz sa objavila u manzela, ktorý ma 68 rokov a dost vela lozísk. On sa nepamata, na niekoho z rodiny. Otazka,je psoriaza dedicna a dostane ju clovek, ktorý ma rovnaku krvnu skupiny ako otec, ktorý psoriazu ma? Napríklad? Ak je dedicna ako sa vlastne dedí? Dobrý deň, budem teraz trochu učebnicový: Ak má psoriázu len jeden z rodičov, pravdepodobnosť vzniku psoriázy u detí bude 14 %. Ak majú psoriázu obaja rodičia, pravdepodobnosť sa zvyšuje na 41 %. Ak psoriázu nemá ani jeden z rodičov, ale má ju súrodenec, pravdepodobnosť vzniku bude 6 %. Ak nie je nikto z rodiny postihnutý psoriázou, bude pravdepodobnosť vzniku tohto ochorenia len 2 %.

2016-10-20 10:58:51 - otázka od: Katarína Dobrý deň , je špecializované centrum aj v Nitre ?Ďakujem Dobrý deň, áno, aj napriek tomu, že FNsP Nitra nemá Kožné oddelenie je tam špecializované centrum pre biologickú liečbu.

2016-10-20 11:04:09 - otázka od: Rasto Dobry den, mam psoriazu na nechtoch a na hlave. Mal som loziska aj na tele ale pouzival som pripravky Dr.Michaels a tieto loziska som uplne vyliecil a uz sa znovu neobjavili. Moja otazka je: Ake mate skusenosti s pripravkami Dr. Michaels? A preco kozni lekari tieto pripravky neponukaju ako jeden zo sposobov liecby? Namiesto toho daju pacientom kortikoidy, ktore sice zaberu ale len na nejaky cas a navyse maju vedlajsie ucinky. Dakujem za odpoved. Dobrý deň, ak máte len zopár ložísk, tak niekedy aj tieto voľnopredajné produkty zaberú. Ale to naozaj len v prípade, že tých ložísk je málo a sú malé. A prečo ich neponúkame..? Lebo nie sme obchodníci, ale lekári. Ak sa však pacient opýta na iné (alternatívne, nechemické) spôsoby liečby, tak mu ich spomenieme. Dostatočný efekt pri nich však nevieme zaručiť.

2016-10-20 11:07:24 - otázka od: Katka Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať,či potláčanie kožných prejavov psoriázy napr.Belosalicom, nemôže vyvolať psoriatickú artritídu. A ešte by som sa chcela spýtať, či je potrebné dať si pri psoriáze vybrať mandle, hoci krčiar zistil že sú v poriadku. Dobrý deň, Belosalic nemôže vyvolať psoriatickú artritídu. Mandle sa vyberajú na doporučenie krčiara v prípade, že v nich zistil zdroj infekcie, ktorá môže spúšťať psoriázu. Ak sú mandle z pohľadu krčiara "čisté" tak by som ich doporučil vybrať len v prípade, že pretrváva vysoká hodnota ASLO a nikde inde v tele sa zdroj infekcie nenájde.

2016-10-20 11:11:39 - otázka od: Juraj Dobrý deň prajem. Mám 62 rokov a prvé príznaky psoriazy mi boli diagnostikované ored piatimi rokmi. Celá doterajšia liečba spočíva len v aplikácii cortizonovych mastí. Je zaujímavé, že nie ošetrujúcim dermatológom, ale lekárnikom som bol upozornený, že cortizonové prípravky sa nesmú dlhodobo používať. Túto skutočnosť som oznámil môkmu dermatológovi, ale povedal, že to nieje pravda a tieto maste používam naďalej. (jedná sa o prípravok DIPRODERM) Počul som o možnosti liečby rybičkami, ktoré požierajú odumreté časti pokožky. Bola by táto liečba v mojom prípade vhodná? Ďakujem, s pozdravom Juraj. Dobrý deň, nakoľko Vás nevidím, nedokážem posúdiť rozsah Vášho ochorenia a teda ani doporučiť liečbu. Ale 5 rokov trvalého užívania kortikoidných mastí je naozaj dosť. Čo sa týka rybičiek, je to jedna z alternatívnych možností. Pomáhal som pred rokmi rozbiehať jedno takéto centrum, preto som videl efekt na vlastné oči. Ale okrem odšupenia prejavov sa od toho nedá veľa očakávať. A to najmä v prípade, že máte viacero ložísk na tele.

2016-10-20 11:13:11 - otázka od: Jana Dobrý deň, dcéra má 14 rokov. Občas sa jej objavia červené bodky po celých dlaniach. Po určitom čase zmiznu. Na týchto miestach sa je pokožka odlupuje.Potom dlhší čas nič. Kžna lekrárka ktoru raz za čas navštevujeme jej predpíše masť s obsahom kortikoidov. Nič nám bližšie nepovie a viac sa o stav nezaujíma. Ide o psoriazu? Ako máme postupovať v liečbe? Ďakujem za radu. Jana Dobrý deň, ani Vám nedokážem na diaľku a len z opisu podariť. Kožný lekár musí prejavy vidieť. Môže, ale aj nemusí ísť o psoriázu. V prípade pochybností rozhoduje histologické vyšetrenie.

2016-10-20 11:16:08 - otázka od: Erika Dobrý den,Je chybou ak si v lete ked svieti slnko psoriazu ukrývam pod dlhým tričkom? Vdaka... Dobrý deň, ak Vám slnko prejavy nezhoršuje, tak je to chybou :) Slnko totiž zvyčajne psoriázu zlepšuje. Samozrejme, treba dodržiavať zásady bezpečného opaľovania, lebo napríklad spálenie kože môže prejavy psoriázy ešte zhoršiť.

2016-10-20 11:18:03 - otázka od: Julo Prajem pekný deň Mám len jednú otázku. Počul som, že výborne lieči psoriázu aj pestrec marianský a to konktétne jeho drvené semená. Ja som ho začal užívať, s tým že pokiaľ nepmôže psoriáze rozhodne mi vyčisí pečeň. Chcem Vás požiadať o Váš názor. Ďakujem Dobrý deň, netuším ani čo to je, ale dajte potom vedieť či to pomohlo :)

2016-10-20 11:20:27 - otázka od: Eva Ivanová Pýtam sa za seba aj dcéru, obidve máme psoriázu.Ja mám už svoj vek(63), ale dcéra je mladá (32). Čo je najúčinnejšie na psoriázu? Viem,okrem "mastičiek" (napr. Daivobet), duševná pohoda má vplyv, ale niekedy sa to nedá. Dcére sa prejavila až keď ako lekárka nastúpila do praxe ( zodpovednosť, oprácie). Kamarádky, kožné lekárky, sa jej snažili poradiť, ale nejako výrazne sa to nezlepšilo. Najhoršie je, že to má na tvári, ja viac menej len vo vlasovej časti hlavy. Ďakujem za odpoveď, s pozdravom Ivanová Dobrý deň, ak už nezaberá lokálna liečba treba skúsiť buď fototerapiu alebo v prípade že sú prejavy naozaj výrazné, tak možno aj celkovú liečbu.

2016-10-20 11:24:56 - otázka od: Kristina Dobry den, mam 'psorku' vo vlasoch, co mi odporucate? Aky sampon alebo masticku? Xamiol mi uz nezabera, a treba upravit aj stravu? Existuje nejaka knizka o strave pre psoriatikov? Dakujem. Dobrý deň, čo sa týka stravy, tak stačí vyvážená strava bohatá na zeleninu a ovocie a vyhýbanie sa mastným jedlám, alkoholu a fajčeniu. Okrem toho však treba dostatok pohybu. O špeciálnej knihe neviem. Čo sa týka psoriázy vo vlasoch, ďalšiu liečbu musí určiť len ten lekár, ktorý Vás vidí. Existuje ešte jeden šampón či pena, ktorý obsahuje silný kortikoid - klobetazol propionát.

2016-10-20 11:26:16 - otázka od: Alexander Dobry den. Kde sa viem registrovat na DOD prosim? Dobrý deň, na stránke www.derma.sk

2016-10-20 11:27:35 - otázka od: boga Dobrý deň Mám psorku na celom tele už cca 20 rokov vyskúšal so všeličo nič nezaberá stále sa to zhoršuje kam to až môže dospieť??? V okolí Trnavy je takéto centrum? Ďakujem Dobrý deň, v okolí Trnavy doporučujem primárku Psotovú - tá je priamo v trnavskej nemocnici na Kožnom oddelení. Určite Vám doporučí ďalší postup a budete nadmieru spokojný.

2016-10-20 11:32:30 - otázka od: Duri nemam ziadnu specialnu otazku. zijem s psoriazou, zatial nie tak zavaznou. najviac co prospieva je nepouzivat ziaden spampon obycajny. a dazdova voda. vsetko co normalnym ludom sposobuje mastnotu vlasou je pre mna mienou ulavou. Dobrý deň, zaujímavá skúsenosť :)

2016-10-20 10:57:00  |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia