Gynekológ MUDr. Peter Harbulák bol online: Fajčenie negatívne ovplyvňuje kvalitu spermií!

Trápi vás neplodnosť a neviete, na koho sa obrátiť? Vyskúšajte odborníka v našom online rozhovore - MUDr. Petra Harbuláka!
Zdroj: red
2016-09-27 09:50:00

Deti sú radosťou pre všetky páry, ktoré sa oň snažia a usilujú. Čo ak sa stane, že počatie neprichádza? Kde hľadať problém? Na vaše otázky odpovedal gynekológ MUDr. Peter Harbulák, PhD. v utorok 27. septembra 2016 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk

Kde je problém? 

Na túto otázku sa pokúša odpovedať si nejeden pár, ktorý túži po dieťatku. Je problém vo mne alebo v partnerovi? Na koho sa obrátiť, keď si spoločne nevieme dať rady? Ako partnerovi povedať, aby šiel na testy? Čo nás na testoch čaká a čo budeme robiť, ak sme neplodní? Máme vôbec šancu mať vlastné dieťa? Na mnohé z týchto otázok nepoznáme odpovede, sú tu ale odborníci, ktorí s podobnými ťažkosťami vedia pomôcť. 

Počet neplodných párov u nás narastá. Nie vždy je však problém iba u ženy. Takmer rovnaký podiel na neplodnosti páru mávajú muži. A štatistiky tomu zodpovedajú. Jeden zo šiestich párov je neplodný, pričom 17% párov trpí závažnými poruchami plodnosti. Kým jedným sa podarí spoločne prekonať prekážku, takmer v 30% neplodnosť páru nevedia diagnostikovať ani špičkoví odborníci. 

O odborníkovi 

MUDr. Peter Harbulák absolvoval Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, odbor všeobecné lekárstvo. Vzdelanie si doplnil atestáciou I. a II. stupňa v odbore gynekológia a pôrodníctvo a ďalšou atestáciou v odbore reprodukčná medicína. Prakticky pôsobil ako lekár na II. Gynekologicko-pôrodníckej klinike LFUK a UNB a v jej centre pre humánnu reprodukciu.

V súčasnej dobe sa odborne zameriava a participuje na projektoch venujúcich sa skúmaniu úlohy LH v protokoloch stimulácie ovulácie v IVF cykloch. V roku 2004 založil v Bratislave GYN-FIV, a.s. - centrum pre gynekológiu, urológiu a asistovanú reprodukciu, kde pôsobí ako vedúci lekár a odborný garant. V súčasnosti spolupracuje ako odborný konzultant pre projekt Cesta k dieťaťu

MUDr. Peter Harbulák odpovedal na vaše otázky ohľadom mužskej neplodnosti v utorok 27. septembra 2016 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk.


Online rozhovor

2016-09-27 10:01:48 - otázka od: Dado Dobry den prajem, chcem sa opytat kde vsade v Bratislave je mozne absolvovat vysetrenie na Chlamydie trachomatis (u muza). Dakujem Dado Vyšetrenie chlamýdií možno si dať urobiť na urologickej ambulancii, najlepšie u urologov, ktorí sa špecializujú na liečbu neplodnosti.

2016-09-27 10:05:41 - otázka od: Soňa Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa spýtať, mám nového partnera a jeho ejakulát je zakaždým úplne číry (bez zápachu)..znamená to že v ejakuláte nie sú prítomné spermie?-je neplodný?..máme prísť do centra pre neplodnosť? Ďakujem, Soňa Tietro údaje nehovoria o kvalite spermiogramu. Rozhodne je potrebné navštíviť špecializované zariadenie na liečbu neplodnosti a vyšetriť spermiogram, čo patrí medzi základné vyšetrenia mužskej plodnosti.

2016-09-27 10:07:40 - otázka od: Andrej Dobrý deň, mám 53 rokov. v 15 r. som prekonal mumps, vtedy mi primárka na infekčnom povedala že budem neplodný. Bolo povedané že mám málo živých spermií ale že aj z toho sa dá niečo urobiť.S priateľkou sme boli na umelom oplodnení, ono to už vypadalo že by niečo mohlo byť ale po 2 týždňoch nebolo nič. Je ešte nádej žeby sme mohli splodiť dieťa spoločne aj keď s lekárskou pomocou? Ďakujem za odpoveď. Pokiaľ sú v ejakuláte prítomné spermie, šanca na dosiahnutie gravidity pomocou techník asistovanej reprodukcie je reálna. Bližšie údaje možno poskytnúť len po detailnom vyšetrení spermiogramu.

2016-09-27 10:08:35 - otázka od: Zdenka Dobry den pan doktor, viete na klinike pomoct obom partnerom alebo iba muzom? Dakujem! Liečba neplodnosti je liečbou párov, preto diagnostika pred zahájením liečby má byť vykonaná u oboch partnerov.

2016-09-27 10:11:03 - otázka od: Ela Dobrý deň, prosím, koľko v Gyn fiv stojí spermiogram?..môj muž mal pred rokom 97% patogén v spg..vraj sa v tom názory lekárov rôznia, vy čo si myslíte? Ďakujem Základné vyšetrenie stojí 15 Eur, vo vašom prípade by bolo vhodné absolvovať rozšírené vyšetrenie spermií - vyšetrenie framentácie DNA v spermiách, hladiny oxidačného stresu, prípadne prítomnosť protilátok proti spermiám v ejakuláte. Bližšie informácie nájdete na našej web stránke www.gyn-fiv.sk

2016-09-27 10:13:42 - otázka od: Jano Dobrý deň pán doktor, s partnerkou máme problém splodiť dieťa, pokúšame sa o to už niekoľko mesiacov. Zatiaľ sme žiadne testy nepodstúpili, nakoľko ja nemám rád lekárov. Viete mi aspoň zhruba povedať, ako testy prebiehajú? Musím ísť predtým za mojím obvodným lekárom alebo stačí prísť priamo k vám? Ďakujem veľmi pekne! Môžete sa objednať priamo k nám na úvodnú konzultáciu, po ktorej budú u vašej partnerky realizované hormonálne, kultivačné a ultrazvukové vyšetrenia. U muža je základným vyšetrením spermiogram, ktorý možno realizovať v centre asistovanej reprodukcie. Po zhodnotení týchto výsledkov možno navrhnúť individuálny liečebný plán.

2016-09-27 10:17:24 - otázka od: Erika Dobrý deň, všeci vieme, že demografická krivka sveta klesá a Slovensko nie je výnimkou. Na Slovensku je možnosť financne si vypomoct 3x umelym oplodnením (vypomoct=par to vyjde na 1000 E/1 IVF).Robi v tejto oblasti do buducna Slovensko viac? napr. by to nebolo obmedzene na 3 pokusy ale napr. 4 pokusy (ako ma napr. CZR) alebo by to mohlo byt na neobmedzene skusanie, samozrejme ak ma na to par zdravotne indikacie. Slovensko by malo byt v tejto oblasti ustretovesie, aby uz nebolo neskoro. S vašim názorom možno jednoznačne súhlasiť. Dúfam, že v budúcnosti sa k tejto závažnej situácii ústretovo postavia aj kompetentné inštitúcie - vláda, poisťovne... Ja osobne túto aktivitu veľmi rád podporím.

2016-09-27 10:18:33 - otázka od: Jana Dobry den, chcem sa spytat ci na vysetrenie objednavate iba na zaklade odporucania mojho gynekologa alebo staci prist a objednat sa? treba vymenny listok...dakujem! Na objednanie na vyšetrenie sa možno objednať priamo na recepcii, výmenný lístok nie je nutný. Ak máte dokumentáciu z predchádzajúcej liečby, je vhodné priniesť ju so sebou.

2016-09-27 10:20:00 - otázka od: Erika Dobry den, mam priatela, ktory je tuhy fajciar. Vyfajci aj jednu krabicku cigariet denne. Myslite, ze by to mohlo ohrozit jeho plodnost? V buducnosti totiz planujeme deti. Dakujem Fajčenie negatívne ovplyvňuje kvalitu spermií, ale kvalita spermiogramu je u každého jedinca individuálna a ovplyvnená rôznymi faktormi.

2016-09-27 10:23:11 - otázka od: Eva Dobry den, problem s muzskymi spermiami je coraz vacsim problemom ako sa zda, podla mojho nazoru je vacsi problem u muzov ako u zien, len sa to v tejto spolocnosti skor traduje z minulosti, ze problemom pri otehotnení je zena a nie muz. Preco sa nekladie vacsi doraz na to, aby boli muzi upozornení vo svojom vyssom veku (cca po 25-tom roku zivota), ze ak prekonali nejaku zavaznu chorobu v detstve napr. mums, tak su zaradení do rizikovej skupiny a preco takymto muzom nie je automaticky poskytnuta moznost zadarmo absolvovat spermiogram. Preco je tato vec v nasom zdravotnictve a aj spolocensky tak podcenovana. Este stale ma Slovensko cas ? Preco raz nemozme byt chytrejsi a mudrejsi? S vašim názorom možno len súhlasiť. Určite podporíme všetky aktivity, ktoré budú šíriť Vami spomínaný názor, že neplodnosť je dnes súčasťou páru a mužský faktor neplodnosti je dnes príčinou u polovice párov a kontinuálne stúpa.

2016-09-27 10:24:35 - otázka od: Tomas Dobry, mozu pomoct pri liecbe neplodnosti aj bylinky? Ak ano, ktore? Výživové doplnky a liečba môže pozitívne ovplyvniť kvalitu spermiogramu, ale zásadným spôsobom ho nemení.

2016-09-27 10:25:20 - otázka od: Zuza Dobry den p. doktor, niekde som citala, ze pocet neplodnych muzov stale pribuda. Myslite ze za to moze hekticky zivotny styl: stres, fajcenie, nezdrava strava..? Rozhodne sú to faktory, ktoré sa na tom podieľajú.

2016-09-27 10:27:12 - otázka od: Petra Dobry den, s priatelom velmi tuzime po babatku, no nedari sa nam. Hlavne partner ho velmi chce, myslite, ze by za tym mohol byt prilis velky stres a napätie? Kamaratka mi hovorila, ze prave vtedy, ked obaja velmi chceme, nepodari sa to.. Stres vplýva negatívne, preto doporučujeme, aby ste situáciu netabuizovali a navštívili špeciálne zariadenie na liečbu neplodnosti, kde Vám pevne verím poskytnú adekvátnu diagnostiku a liečbu.

2016-09-27 10:31:42 - otázka od: Edit Kedy by ste zene/paru doporucili oplodnenie darcovskymi spermiami? Uvedte konkretnejsiu odpoved t.j. vek partnerov, kvalita spermiogramu a ine. Darcovský program je doporučovaný pri azoospermii - neprítomnosti spermií v ejakuláte, alebo veľmi závažných poruchách spermiogramu. Tieto nemusia byť vždy objasnené pri základnom vyšetrení spermiogramu, ale je potrebné na ich zistenie vykonať rozšírené vyšetrenie spermií, ktoré môžu odhaliť genetické príčiny aj pri normálnom počte spermií v ejakuláte.

2016-09-27 10:37:22 - otázka od: Rasťo Richter Dobrý deň pán Doktor, už dva roky sa s partnerkou snažíme o dieťa a zatiaľ nič. Partnerkina lekárka nám odporúčala centrá asistovanej reprodukcie v Brne - lepšie vybavenie, personál, liečba... Ľudia okolo nám však tvrdia, že to tak nie je. Podľa čoho si má konkrétny pacient vybrať kliniku? Aké parametre sledovať? Hradí poisťovňa zákroky v Česku? Vďaka. Rozhodnúť sa musíte sami. Vybavenie slovenských centier je rovnako kvalitné ako v ostatných krajinách Európskej únie a taktiež výsledky slovenských centier v liečbe neplodnosti rozhodne nezaostávajú. Bližšie informácie ohľadom výsledkov aj ohľladom preplácania liečby vám poskytne vaša zdravotná poisťovňa. V prípade, ze sa rozhodnete pre liečbu u nás, radi Vám ju poskytneme.

2016-09-27 10:39:11 - otázka od: Katarina Dobrý deň, rada by som sa opýtala. Môže na mužskú neplodnosť vplývať nadmerné športovanie? Konkrétne bicyklovanie? Môj manžel je náruživý športovec, veľmi rád a pravidelne bicykluje počas celého roka a tiež posilňuje. Čítala som, že práve tieto aktivity vplývajú na plodnosť. Venuje sa im už niekoľko rokov. O bábätko sa pokúšame. Je potrebné, aby tieto športy úplne vynechal? Respektíve, ktoré športy sú ešte nevhodné? ďakujem Športovanie nevplýva na kvalitu spermiogramu, pokiaľ nie sú užívané podporné produkty, ako napr. steroidy. Skôr ako prestať športovať doporučujem manželovi dať si vyšetriť spermiogram.

2016-09-27 10:40:42 - otázka od: Andrejka Dá sa vzorka na smermiogram odobrať aj doma? Musí prísť manžel na kliniku? Alebo k urológovi? Kam? Máme v rodine problém s neplodnosťou a dlho sa nám nedarí splodiť dieťa prirodzene. Dakujem Vzorka sa dá odobrať buď v centre alebo môže partner priniesť vzorku z domu po nami poskytnutých informáciách a vo vhodnej odberovej nádobke, ktorú poskytneme.

2016-09-27 10:42:42 - otázka od: Ela Dobrý deň. Každoročne absolvujem gynekologickú prehliadku. Vždy som mala dobré výsledky. Napriek tomu mávam cca 1-2 krát ročne zápal močových ciest. Môže to ovplyvňovať plodnosť? Zároveň by som sa chcela opýtať aká je šanca otehotnenia mimo plodných dní, napríklad tesne pred začiatkom menštruácie. snažíme sa sa asi 6 mesiacov a stále nič. Nerada by som po tak krátkom čase išla na kliniku asistovanej reprodukcie. Zápal močových ciest sa môže negatívne podieľať na plodnosti, ale diagnostika a liečba sú komplexným algoritmom, ktorý vám môžeme poskytnúť len po komplexnom vyšetrení vás a vášho partnera.

2016-09-27 10:45:23 - otázka od: robo, za Pán Doktor, vraj v prípadoch zhoršených hodnôt spermiogramu niekedy postačí úprava životného štýlu (myslím obmedziť fajčenie a pitie alkoholu, obmedziť nadmernú fyzickú záťaž ako posilnovna, snažiť sa predchádzať zvýšeniu teploty semenníkov, zaradiť do stravy vitamínové doplnky, hlavne vitamíny E a C). Je možné zlepšiť hodnoty spermiogramu aj takto??? bez liekov? za aky cas? je castejsim problemom neplodnosti u nas zena alebo muz? Robo dakujem Na neplnodosti sa podieľa v rovnakej miere žena aj muž. Výživové doplnky a úprava životného štýlu môžu pozitívne vplývať na kvalitu spermií, ale za najdôležitejšie považujem vykonať spermiogram.

2016-09-27 10:46:46 - otázka od: Lucia, Humenne Vazeny pan doktor. Ak bola mojmu muzovi zistena normospermia, zatial sme nic dalsie nepodstupili, co odporucate? Je mozne sa v ramci kliniky gyn fiv objednat priamo k vam? Samozrejme, na recepcii vám dajú termín na úvodnú konzultáciu, po ktorej vám bude navrhnutý diagnostický a liečebný plán.

2016-09-27 10:48:22 - otázka od: Igor Dobry den pan doktor, ak mi diagnostikovali "lenive" spermie, da sa tento stav zvratit? Co mozem robit pre to aby sa to zmenilo? Da sa vobec nieco urobit? Hodnotenie spermiogramu je komplexné, pri závažných formách zníženej pohyblivosti je najvhodnejším riešením mimotelové oplodnenie s intracytoplazmatickou injekciou spermie do vajíčka.

2016-09-27 10:50:12 - otázka od: Radovan Dobry den, je pravda ze ambulatne odobratie semena sa robi elektrickym impulzom do semennikov? Preto vobec nemam zaujem o vysetrenie. Pekny den Rado Štandardne sa odber ejakulátu robí masturbáciou v súkromí v odberovej miestnosti, kde sú k dispozícii hygienické a motivačné podmienky.

2016-09-27 10:52:12 - otázka od: LALA pekne rano, viem, ze temou je muzska neplodnost...ale predsa...potrebujem poznat vas nazor. snazime sa o babatko uz 3 rok, po prvom roku snazenia sa mi podarilo otehotniet, no bohuzial skoncilo to v 10t, potom 3-4 mesiace nic a odvtedy sa nedarilo. pochodili sme uz kopec vysetreni u gynekologa urologa, zatial mame vsetko ok, manzelov spermiogram bol ukazkovy, ja mam normal cyklus, ovulacia prebieha kazdy mesiac 16 den, viem to, pretoze chodim pravidelne na folikulometriu...Hormonalny profil mam ok, protilatky proti spermiam negativne atd, vyzera to, ze vsetky tie zakladne veci mame v poriadku...Kde moze byt problem? Co si o tom myslite, prosim? Vzhľadom na vami uvedené údaje sa môže jednať o idiopatickú - nevysvetliteľnú neplodnosť. Na hlbšie objasnenie príčiny, resp. zvolenie vhodnej liečby, Vám doporučujem navštíviť centrum na liečbu neplodnosti.

2016-09-27 10:54:12 - otázka od: romana dobry den. nedari sa nam 3,5 roka. predtym sme chodili do jedneho CAR v ba - lekar zistil, ze muz ma zly spermiogram, tak mna neriesil. na otazky mi iba odpovedal stylom - to budeme riesit potom. po vysledkoch genetiky zacal cuvat a vyhovarat sa, ze nebude robit ivf, lebo je to velke riziko, ze nebude uspesne....pan doktor je mozne ze by ste sa na nas problem pozerali inak? je rozdiel medzi centrami v sposobe liecby? napriklad kvoli vybaveniu nemocnice? V každom centre je individuálny postup. Preto v prípade záujmu sa objednájte na konzultáciu v Gyn-Fiv.

2016-09-27 10:58:00 - otázka od: Lubos Dobry den, zaujimal by ma vas nazor na jednu vec, pri asistovanej reprodukcii vyberie lekar spermie, ktore pouzije na oplodnenie, spermie sa teda nevyberu prirodzenym vyberom, keby sme porovnali deti, ktore vznikli prirodzenym vyberom spermii a umelo vybratymi lekarom, boli by medzi nimi rozdiely (alergie, nachylnost na choroby, odolnost organizmu, atd.)? Dakujem za odpoved. Lubos Na oplodnenie sa vyberá morfologicky vhodná spermia. Intracytoplazmatická injekcia spermie (ICSI) je dnes rutinnou metódou centier asistovanej reprodukcie. Štatistiky poskytnuté ESHRE (európska spoločnosť pre liečbu neplodnosti) a ASRM (americká spoločnosť pre liečbu neplodnosti) dosiaľ nevykázali signifikantne rozdielne výsledky pri spontánnej tehotnosti a po ICSI.

2016-09-27 10:59:53 - otázka od: Sona touto cestou by som chcela iba pozdraviť p.doktora, ktorého považujem za špičkového odborníka vo svojom odbore. Prajem mu vela zdravia a vela spokojných klientov, nech sa mu darí tak ako doteraz :-) Ďakujem pekne!

2016-09-27 11:00:53 - otázka od: maťa V médiách pri temach asistovanej reprodukcie často bývala doteraz iba klinika Iscare, doktorka reismullerova, grosova. Som rada, ze mame moznost vidiet aj vas!:-) Je pravda, ze budete spolupracovat s doktorom Galom? Je to skvely odbornik, mam vdaka nemu syna. Rada by som sa na neho obratila aj do buducna ak to bude nutne. Bude ordinovat s vami v Ba? Doktor Galo je zamestnancom Gyn-Fiv a bude v dohľadnej dobe viesť centrum Gyn-Fiv Žilina.

2016-09-27 11:02:18 - otázka od: hilda chcem byť tehotná V prípade že potrebuje medicínsku pomoc odporúčame špecializované zariadenia na Slovenku. Ich zoznam môžete nájsť na www.cestakdietatu.sk.

2016-09-27 11:05:37 - otázka od: adriana Dobrý deň. Máme s partnerom pravdepodobne problém. Už je to presne rok čo sa snažíme o bábätko, zatiaľ bezúspešne.Mám 33 a partner 34 rokov. Trochu nevýhoda, je že celú túto dobu partner pracuje v zahraničí, niekedy je preč 3-4 týždne. Potom aj mesiac doma. Znepokojuje ma to celé, myslím, že by sme mali navštíviť nejaké centrum. Nedá sa to riešiť najprv v gynek.ambulancii u mojej lekárky, a potom podľa výsledkov sa uvidí? Vzhľadom k vašej situácii, ktorá v dnešnej spoločnosti vôbec nie je zriedkavou, odporúčame vám návštevu špecializovaného zariadenia na liečbu neplodnosti, kde vám pomôžu zladiť vaše pracovné povinnosti a pomôcť k vytúženému dieťatku. Zoznam kliník nájdete na stránke www.cestakdietatu.sk

2016-09-27 11:10:38 - otázka od: KAJA mam endometriozu na vajecnikoch a nepriechodny jeden vajcovod. podla mojho dr je minimalna sanca na otehotnenie prirodzenou cestou a je pravdepodobnost, ze sa endometrioza len bude zhorsovat. hned na druhykrat doktorka vytiahla papiere na vypisanie IVF pre poistovnu. ja vsak neviem, ci mam podstupit IVF. bojim sa neuspechu a tak isto som citala o OHSS. manzel uz chce dieta takze by do toho aj siel. prosim, aky je rozdiel medzi dlhym a kratkym protokolom? o tom rozhoduje lekar, ktory je vhodnejsi? pekne dakujem. Endometrióza je nepriaznivým faktorom, ktorý v budúcnosti bude progredovať. Preto podľa doporučenia Európskej spoločnosti pre liečbu neplpdnosti je pri IVF najefektívnejšou liečbou, ktorá pri úspešnom výsledku vám dopomôže k vytúženému dieťatku a počas tehotnosti a dojčenia minimalizuje progresiu ochorenia. Voľba protokolu a dávka liekov je prísne individúálne a rozhoduje o nej ošetrujúci lekár.

2016-09-27 09:50:00  |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia