MUDr. Iveta Čierna bola online: Ukončenie dojčenia je individuálne!

MUDr. Iveta Čierna PhD je hlavným odborníkom pre pediatrickú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu pri MZ SR.
Zdroj: red
2016-03-09 08:55:00

Každá matka chce pre svoje bábätko len to najlepšie. Ako mu však zabezpečiť tú správnu výživu? Pediatrická gastroenterologička MUDr. Iveta Čierna, PhD. bola online 9. marca 2016 od 9:00-10:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Pýtali ste sa na všetko, čo vás zaujíma o dojčení!


Správna výživa pre novorodenca

Dojčenie je veľmi dôležité nielen pre vytvorenie vzťahu medzi matkou a dieťaťom. Ide o najprirodzenejší mechanizmus pre zabezpečenie zdravého vývoja novorodenca. Dieťa tak dostáva všetky živiny vďaka materskému mlieku, ktoré mu zabezpečuje správny telesný a duševný vývoj. Taktiež zaisťuje odolnosť voči infekčným chorobám, odolnosť voči infekčným chorobám a znižuje úmrtnosť dojčiat. Môžu za to prospešné látky obsiahnuté v materskom mlieku. Podľa štúdie vykonanej odborníkmi z Umeå University Sweden sa látky v materskom mlieku podieľajú na zlepšení imunitných funkcií a vplývajú na vývoj mozgu.

Dôležitý je hlavne mliečny tuk, ktorý bábätká potrebujú pre správny rast, vývoj a energiu. V materskom mlieku sa nachádza 3-5 % tejto bohatej bioaktívnej zložky, ktorá tvorí až polovicu energetického príjmu. Keďže nie všetky deti môžu byť dojčené, na rad prichádza náhradná mliečna výživa vo forme sušených mliek. Treba však venovať pozornosť ich výberu, nakoľko mnohé z nich obsahujú rastlinné oleje ako náhradu mliečneho tuku. Mliečny tuk je pritom veľmi dôležitý pre správnu výživu, nemal by byť vyradený z jedálnička dojčiat!  

O lekárke

MUDr. Iveta Čierna, PhD pracuje na 2. detskej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a na Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou. Je hlavným odborníkom pre pediatrickú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu pri Ministerstve zdravotníctva SR a odborným garantom pre špecializačný odbor Pediatrická gastroenterológia, hepatológia a výživa.

Pozrite sa, čo prezradila pediatrická gastroenterologička MUDr. Iveta Čierna, PhD. v online rozhovore!


Online rozhovor

2016-03-09 09:02:35 - otázka od: Danka Dobrý deň. Môže mať matka slabe mlieko, ktoré dieťaťu nestačí? susedkine bábo 2,5 mesačné často plače ona hovorí že je hladné. ja som si všimla že ona sa slabo stravuje. Skúsila prikrmovať umelým mliekom ale to mu nerobí dobre. bola aj pri lekárke či mu niečo nie je a všetko je v poriadku. Ďakujem za odpoveď. 2,5 mesačné dieťa môže plakať aj z inych dovodov. V tomto veku moze byt pricinou aj dojčenská kolika, ktorá po 3 mesiaci pomaly vymizne. Ci je dietatko hladne a matka ma dost mlieka sa da overit tzv. skuskou dojcenia. Dieťa sa odvaži pred dojčením a po dojčení a rozdiel tvori prave množstvo vypitého mlieka. Ak je dojčenie dostatočné - myslím matka má adekvátne množstvo mlieka nie je potrebné dieťa dokrmovať umelým mliekom.

2016-03-09 09:03:02 - otázka od: Dana Meszarosova Má vplyv dojčenie detí na kazenie zúbkov? Vplyv dojčenia na kazivosť zubov nebol zaznamenaný

2016-03-09 09:04:00 - otázka od: Oplan Materské mlieko obsahuje aj monosacharid fruktózu. Na svete sú však aj ľudia ktorí nekonzumujú fruktózu v strave ako napríklad lovci Eskimáci a teda materské mlieko Eskimáčok ju obsahovať nemôže. Budú aj deti Neeskimákov na materskom mlieku Eskimáčok prospievať ? Prečo lekári ako vy klamete ľudí z pohľadu autority keď nemáte vysvetlené na prvý pohľad protichodné javy ? Nerozumiem otazke ani vašim invektívam

2016-03-09 09:21:16 - otázka od: jarka dobry den, dojcila som dve deti, jedno do dva a stvrt, druhe do troch rokov a teraz este jedno takmer dva roky, pokracujeme...aky je vas nazor na dlhe dojcenie, co to dietatu prinasa, podotykam, ze deti su uplne v pohode samostatne, nie su na mna nijak pateticky naviazane, ako mi bolo velakrat prizvukovane pocas predchadzajucich obdobi.....mala by som brat nejake vitaminy aj pri dlhsom dojceni a ako a ci to vplyva napr. na zdravie matky do dalsieho zivota dakujem Dĺžka dojčenia nie je nijako obmedzená ani predpísaná. Najdôležitejšie je dojčenie prvé mesiace života do 6. mesiacov, kedy materské mlieko môže byť jedinou adekvátnou výživou pre dieťa. Následne dieťa začne konzumovať už nemliečne prídavky vo výžive a prechádza na zmiešanú stravu. Aj vtedy má dojčenie svoje opodstatnenie. Okrem dôežitého prísunu nutričných látok a imunologického významu materského mlieka je to aj dôležitý psychologický vplyv dojčenia a kontakt medzi matkou a dieťaťom. Verím že vaše deti sú samostatné a aj budú, určite dĺžka dojčenia nemá negatívny vplyv na ich samostatnosť. Matka počas dojčenia by mala mať adekvátnu výživu a postarať sa samozrejme aj o seba. Zabezpečiť dostatočný prísun vitamínov a minerálov. Podstatné je sledovať si zloženie svojej stravy ktorá má byť najdôležitejším zdrojom všetkých potrebných látok pre dieťa aj matku. Prípadne je vhodné užívať potravinové doplnky ktoré sú určené pre dojčiace matky. Dojčenie nemá negatívny vplyv na zdravie matky pokiaľ sú dodržané všetky zásady správnej výživy - kvantita ale aj kvalita jej stravy.

2016-03-09 09:31:01 - otázka od: Lucia Dobrý deň, chcem sa opýtať, na Váš názor na dojčenie počas tehotenstva. Dojčím 9 mesačné dieťa, ale plánujem otehotnieť, mám ukončiť dojčenie, či pokračovať? ďakujem za odpoveď. Lucia Ďakujem za otázku. Je to veľmi správna otázka a odpoveď nie je jednoznančná - kedy presne ukončiť dojčenie. Musíte si uvedomiť, že budú na vás zvýšené nároky. Potrebujete prísun energie pre seba, ďalšie dieťa a ešte aj na produkciu materského mlieka. je to veľmi náročné pre všetkých. Vaše dieťa malo doteraz zabezpečenú adekvátnu výživu a to najdôležitejšie obdobie jeho života ste už "pokryli" dojčením. Ak otehotniete postupne sa zníži aj produkcia materského mlieka a dojčenie sa pomaly ukončí.

2016-03-09 09:50:38 - otázka od: Dominika Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či môže intolerancia na laktózu a kravské mlieko u dvojročného dieťaťa vyvolávať opakované zvracanie, ktoré trvá aj 2-3 hodiny. Dieťa nechce prijímať žiadne tekutiny a aj keď ich prijme tak hneď zvracia. Potom je pokoj aj 2-3 mesiace a po tejto dobe sa to opakuje znovu. Boli sme aj na vyšetrení krvi, kde boli zvýšené hodnoty na intoleranciu potravín a kravského mlieka, ale bolo nám povedané že to nemá vplyv, že dieťa má jesť pestrú stravu lebo sa to môže u neho každý deň meniť.Inak dieťa prospieva, nemá žiadne prejavy na pokožke ani nič iné. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Ťažko sa odpovedá keď som dieťa nevidela a nemám podrobnejšie informácie. Podľa toho čo ste napísali to nesúvisí s intoleranciou potravín. Ak vaše dieťa vracia len každé 2-3 mesiace tak to nesúvisí so stravou. Predpokladám že má výživu približne rovnakú a pije aj mlieko. Ak by to s tým súviselo tak by dieťatko malo problémy vždy po vypití každej porcie mlieka a nie iba raz za 2-3 mesiace. Intolerancia laktózy sa prejavuje po konzumácii mlieka najmä hnačkou, nafúknutím bruška a bolesťami. Alergia na mlieko je alergiou na bielkovinovú zložku mlieka a po každej konzmácii mliečnej bielkoviny či už v mlieku alebo inom mliečnom výrobku by sa objavila buď kožná reakcia alebo taktiež hnačka a mohlo by byť aj vracanie. Podľa toho čo píšete môže byť vracanie prejavom nejakej infekcie tráviaceho traktu (akútna gastritída) alebo tzv. cyklické vracanie, ktoré časom ustúpi.

2016-03-09 10:01:11 - otázka od: Nika Dobrý den. Čakám svoje prvé dieťa a kv. mojej chorobe už teraz viem, že dojčenie mi nebude umožnené. Preto sa obraciam na Vás s otázkou, ktoré mlieko je najkvalitnejšie, aby môjmu dieťatku nič nechýbalo. Vopred dakujem. Neviem akú máte chorobu, či nie je možné predsa dojčiť, ale ak nie, tak v takom prípade je možné dieťaťu podávať mliečnu fromulu tzv. počiatočnú určenú pre deti hneď po narodení. Mliečne formule ktoré sú u nás na trhu všetky zodpovedajú požiadavkám výživy dojčaťa. Všetci výrobcovia sa snažia priblížiť svojim zložením čo najviac materskému mlieku (ktoré je však jedinečné). Jednotlivé mlieka sa však líšia malými rozdielmi. V prípravkoch firmy Nutricia (Nutrilony...) je pridaná probiotická vláknina, v mliekach firmy Nestlé (Beba....) sú probiotiká a firma Hero (Sunar) obsahuje špeciálne mliečne tukové kvapôčky ktoré majú tiež navyše benefit pre zdravie dieťaťa. Je na Vás ktoré mlieko si vyberiete, všetky sú svojim zložením kvalitné. Ak máte v rodine alergie tak je vhodnejšie podávať mlieka s označením HA (tzv. hypoalergénne)

2016-03-09 10:05:49 - otázka od: Zuzana Dobrý deň! Zatiaľ úspešne dojčím, no v prípade, že bude treba siahnuť po umelom mlieku, ma zaujíma váš názor na zloženie umelého mlieka značky France Lait. Ďakujem za vašu odpoveď! Všetky mlieka (mliečne formule) ktoré sú dnes na našom trhu majú adekvátne zloženie vhodné na výživu dojčiat. Dnes sú tie mlieka kvalitné a porovnateľné. Niektoré sú "modernejšie" ich zloženie zohľadňuje súčasné poznatky o výžive dojčiat. Okrem potrebných nutričných látok obsahujú + navyše benefity ako napr. prebiotická vláknina v mliekach Nutrilon alebo probiotiká v mliekach Beba alebo špeciálne tukové kvapôčky v mliekach Sunar. Je na Vás pre ktoré mlieko sa rozhodnete.

2016-03-09 08:55:00  |  Text: Janka   |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia