Rýchla súťaž na Facebooku: Vyhrajte knihu s autogramom Victorie Boutenko!

Victoria Boutenko je najpredávanejšia autorka a expertka na surovú stravu.
Zdroj: red
2016-08-23 14:40:00

Spomínate si ešte na náš online rozhovor s autorkou rôznych kníh o obľúbenom smoothie? Teraz máte možnosť vyhrať jednu z jej kníh aj s podpisom! Stačí, ak sa zapojíte do našej súťaže a možno sa šťastie usmeje práve na Vás! Ako súťažiť?

Stačí, ak klinkete na ikonku komentárov pod nižšie vloženým facebookovým príspevkom, napíšte svoj komentár a možno budete vy tým šťastlivcom, na ktorého sa usmeje šťastie! Držíme palce! 

Viac o knihe sa dočítate tu, celý rozhovor s autorkou je nižšie. 


Ak poznáte slovo smoothie alebo dokonca zelené smoothie pijete, budete určite poznať aj meno Victoria Boutenko. Odborníčka na surovú stravu prišla tento týždeň na návštevu Slovenska, aby predstavila svoju najnovšiu knihu Zelené smoothie – 7-dňový detox. Bude mať besedy v kníhkupectvách, autogramiádu a len na jedinom portáli bola online a odpovedala na vaše otázky!

Victoria Boutenko sa hlási k odkazu lekárky Ann Vigmore. Tá propagovala mix z ovocia a zeleniny a inšpirovala aj rodinu Boutenko k tomu, aby sa z nich stala zdravá raw family. Victoria zistila, že predovšetkým listová zelenina obsahuje dostatok bielkovín, že chlorofyl lieči a zelené listy majú nenahraditeľnú úlohu v udržiavaní vnútornej rovnováhy ľudského organizmu.

Zlepšenie zdravia

Manžel Victorie mal artritídu a vysoký krvný tlak. Aj problémy so štítnou žľazou. Victoria trpela srdcovou arytmiou, vážila 127 kilogramov, cítila sa unavená a depresívna. Synovi Sergejovi diagnostikovali cukrovku, dcére Valji astmu. Vtedy si povedali dosť a zmenili životný štýl. začali jesť surovú stravu, pravidelne cvičiť, behať, ale po siedmich rokoch tohto životného štýlu sa niečo stalo – surová strava im už nerobila tak dobre. Victoria hľadala, skúmala a nakoniec našla jednu skupinu potravín, ktorá najlepšie vyhovuje nutričným potrebám ľudí – a to listovú zeleninu.

Boutenkovci si začali pripravovať zelené smoothie, experimentovali a sledovali na sebe množstvo pozitívnych účinkov. Victoria Boutenko bola online 24. februára 2016 od 10:00-11:00 v magazíne Vysetrenie.sk a odpovedala na otázky, týkajúce sa surovej stravy a smoothie.


Online rozhovor

2016-02-24 10:12:27 - otázka od: Eva Dobry den, moze jest vylucne surovu stravu aj clovek s diagnostikovanou chronickou gastritidou typu A? Dakujem za odpoved. Eva Zatkova Dobrý deň, vítame Vás na online diskusie s Victoriou Boutenko. Nemôžem hovoriť za všetku surovú potravu, ale hovorím o listovej zelenine, ktorá obsahuje diétne dusičnany. Dovoľte mi povedať Vám viac o diétnych dusičnanoch - začiatkom 20.storočia sa dusičnany v jedle začali používať ako konzervanty, v 50.rokoch bolo zistené, že dusičnany, ktoré sa používali ako korzevanty spôsobovali rakovinu. V roku 1962 WHO stanovila max.hranicu pre dusičnany v potrave na 222mg/deň pre dospelých ľudí. 1998 traja americkí vedci získali Nobelovu cenu za výskum procesu transformácie dusičnanov v tele na oxid dusíka, a práve oxid dusíka spĺňa v tele veľmi dôležité funkcie, chráni srdce a cievy. Dusičnany sú zdravé jedine v kombinácii s vitamínom C, vtedy nespôsobujú rakovinu. Treba si uvedomiť, že ak prijímate dusičnany napr. v saláme, môžu byť rakovinotvorné. Ak ich prijímate z listovej zeleniny, v ktorej je s vitamínom C, je to prospešné pre žalúdok, srdce a krv. Preto americké zdravotnícke úrady zvýšili max úroveň dusičnanov 5,5x na deň, oproti európskym pravidlám. Treba podotknúť, že potrebujeme len prírodné dusičnany nachádzajúce sa v rastlinách, ale nie tie z hnojív. Snažte sa konzumovať len ekologické rastliny, kedykoľvek je to možné. Ak si nie ste istí pôvodom vašej potravy, pridajte do nej citrónovú šťavu, či už do smoothie alebo šalátov. Ak však vôbec neprijímate dusičnany, môže sa u vás vyvinúť glaukóm. Ale v prípade, že konzumujete listovú zeleninu, nie ste vystavení riziku glaukónu.

2016-02-24 10:12:48 - otázka od: Katarína Kubíková Dobrý den, knihz od Vas mam preštudovane. Velmi by ma zaujímalo, kedy budete robit 7-dnový detox aj na slovensku? velmi by som ho chcela absolvovať. Dakujem veľmi pekne za odpoveď a dakujem za všetky Vaše poznatky, a prejavujem vďačnosť . S pozdravom Kubíková Keď ma pozvete.

2016-02-24 10:15:20 - otázka od: Miloš Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, či kombinácia jednotlivých surovín dokáže ovplyvniť úbytok, resp. prírastok telesnej váhy. Mám pocit, že odkedy som začal raňajkovať smoothie, tak som pribral. Vedeli by ste uviesť príklady, ktoré suroviny kombinovať, resp. nekombinovať, tak aby sa znížila telesná váha ? Dakujem za odpoved. Miloš Dobrý deň, úbytok/pribúdanie hmotnosti ovplyvňuje množstvo faktorov. Vo väčšine prípade so smoothie schudnete. Neviem, ako by človek po nich mohol pridať, ak do nich nepridáva veľa oleja alebo orechov. Tiež sa stáva, že ľudia, ktorí príliš dlho konzumujú raw alebo sú príliš dlho vegáni, priberú. Lebo telo má akoby obavu, že neprijímate dosť kalórií. Týka sa to najmä žien. Muži sú na tom opačne, tí práve chudnú - keď hovoríme o raw strave.

2016-02-24 10:16:24 - otázka od: Jozefína Dobrý deň, mamina má zvýšený cukor, pretože berie kortikoidy (vyoperovaná štítna žľaza). Bohužiaľ, zadržiava vodu. Viete mi odporučiť zmes zeleniny či ovocia, ktoré by jej vedeli pomôcť? Ďakujem! odporúčila by som jej viac konzumovať zelené smoothie s petržlenom, aj trikrát do týždňa.

2016-02-24 10:17:18 - otázka od: Slavko Dobrý deň. Môže sa špenát kombinovať s ovocím? Ak áno s akým? Ďakujem za odpoveď. Určite áno. Treba si uvedomiť, že listy nepatria do tej istej kategórie ako zelenina. Bežná zelenina vždy nejde do kopy s ovocím, ale pri listoch je to iné.

2016-02-24 10:19:26 - otázka od: johana stefancikova Chcela by som vedieť kedy je najlepšie piť smoothie .Rano alebo cez deň.Poradiť co s čim miešať. Ďakujem určite by som konzumovala zelené smoothie aspoň 30 minút po alebo pred veľkým jedlo, piť ho treba pomaly, ja radšej smoothie pijem ráno, ale môžete kedykoľvek. rada by som povedala jeden zelený vtip, to, čomu hovoríme listové zelenina sú len listy, teda to, čo si môžete omotať okolo prsta. Okrem tých s tŕňami :)

2016-02-24 10:21:23 - otázka od: lucia Dobrý den, Vaša dcera ma pravdpodobne diabetes 1. Znižila si zelenymi potravinami davky inzulinu,pripadne zlepsila , ak ich mala, komplikacie diabetu? Dakujem Lucia Dobrý deň, bol to môj syn, zelené smoothie podporujú vyrovnávanie inzulínu v tele, pretože chlorofyl pôsobí ako inzulín. Lekári dokonca diabetikom niekedy predpisujú chlorofyl ako liek. Nie však každý diabetik trpiaci diabetom 1 sa dokáže zbaviť diabetu, ale každý bude schopný v podstate znížiť množstvo inzulínu. Každý, kto má diabetes druhého typu, ho môže prostredníctvom zelených smoothie redukovať.

2016-02-24 10:22:57 - otázka od: Farida Róková Dobrý deň,chcela by som sa opýtať,hovorí sa že smoothi je super,ale ja som zastánca delenej stravy,preto nechápem,čo je dobré na miešaní ovocia a zeleniny,a ešte dá sa vydržať na smoothi ako dlho?alebo sa má použiť,ako detox,a potom prejsť na zdravú stravu?ďakujem za odpoveď.Róková Dobrý deň, listová zelenina nie je v tej istej kategórii ako zelenina. Podľa Herbert Sheltona, ktorý stanovil pravidlá kombinovania, ako aj podľa Ann Wigmoore, listová zelenina (listy) sú jediná zelenina, ktorú možno kombinovať s čímkoľvek.

2016-02-24 10:26:26 - otázka od: Alexandra Dobrý deň, chcem sa opýtať ako je to s kombinovaním zeleniny a ovocia v smoothie a čo hovoríte na superpotraviny?Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň, do zelených smoothie používame listy zo zeleniny a neodporúčam pridávať do nich inú zeleninu (mrkva, brokolica, repa, ...), pretože spôsobujú nadúvanie. Čo sa týka superfoods, musíte si dávať pozor, lebo ide o multimiliardový priemysel, povedia vám napríklad, že cherry paradajky sú super v Číne, lebo tam nerastú, a goji sú super v USA, lebo tam nerastú, takisto ovocie noni je superfood v európe, lebo tu nerastie. Ale ak si napríklad dáte čierne ríbezle, získate oveľa viac živín, ako z noni. Zelené smoothie je superfood. Ak budete používať miestne ekologické ingrediencie, nemusíte mať žiadne obavy.

2016-02-24 10:36:03 - otázka od: Saška Dobrý deň, mňa by zaujímalo zopár nápadov na kombináciu surovín na smoothie v jesennom a zimnom období. Že vraj nie je dobré pre nás Stredoeurópanov konzumovať exotické ovocie a dovezené potraviny ale z čoho si spraviť smoothie keď teraz tu máme akurát tak jablká a citrusy ktorým tiež moc neholdujem nakoľko mi zakyslujú organizmus. Nechcem každý deň mať na raňajky smoothie z jabĺk a špenátu. :) Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň Dobrý deň, súhlasím. Keď som začala žiť v Moskve, všimla som si, že aj tam je to tak. Preto som práve teraz vydala knihu Zelené smoothie pre Rusko. Žiaden z receptov v tejto knihe neobsahuje mango, nahradila som mango sladkým tomelom (kaki/kurma), pretože sú v Rusku sú desiatky druhov kurmy v priebehu celého roka, sú lacné, dajú sa dobre kombinovať. Treba nájsť niečo aj v miestnych slovenských trhoch, napríklad jahody. Napríklad môžete využiť aj sušené marhule - ale len také, ktoré sú tmavé. Ak si pridáte tri štyri sušené marhule do smoothie, bude mať hodvábnu konzistenciu. Banány alebo datle sú tiež veľmi dobré.A namiesto toho, aby ste používali len špenát, môžete využiť petržlenové listy, polníček, rôzne listy listového šalátu. V lete vám odporúčam nekupovať listovú zeleninu v obchodoch, ale najmä zo záhrady. A napokon nie je zdravé stále jesť len špenát, ak ho jete 2 mesiace dennodenne, môže vám to ovplyvniť štítnu žľazu.

2016-02-24 10:53:52 - otázka od: Daniela Dobry den, mozem zacat detox ked kojim 5-mesac u dcerku? Prosim poradte aj kombinaciu zeleniny pri poruche funkcie stitnej zlazy, mam ju zvacsenu uz 19 rokov a rada by som ju vyliecila kedze tabletky to doteraz nedokazali. Dakujem, Daniela. Dobrý deň. 1. Je absolútne nevyhnutné, aby ste začali piť zelené smoothie práve počas dojčenia, aby prijímala dcérka luterín - ide o rozvíjanie kongitívnych funkcií mozgu, a magnézia na uvoľnenie, lepší spánok a dobrý rozvoj kostí. Keď budete na detoxe, vylúčené toxíny sa nedostanú do materského mlieka. 2. čo sa týka štítnej žľazy, používajte viac petržlenových listov, polníčku, rukoly, listový šalát. Snažte sa trochu obmedzovať kel, pretože horčík je dobrý na štítnu žľazu, výhody z horčíka sú oveľa väčšie ako množné nevýhody.

2016-02-24 10:56:19 - otázka od: Romana Dobrý deň, som onkologická pacientka, podstúpila som operáciu i chemoterapiu, ktorú som ukončila pred 8 mesiacmi. Urobila som úpravy v stravovaní, zaradila som do jedálnička zdravé potraviny a vylúčila z neho tie škodlivé.Začala som piť ovocné smoothie s množstvom ovocia každé ráno. Posledné 2-3 mesiace mi však značne vzrástli onkomarkery, mám ich vyššie ako kedykoľvek predtým. Je možné, že je to množstvom fruktózy, ktorú skonzumujem v ovocných smoothie? Dobrý deň, áno, mohlo by to byť spôsobené tým.Snažte sa jesť menej banánov, viac jahôd alebo iného bobuľovitého ovocia, čerstvého alebo mrazené. Zaraďte i nesladké smoothie, napríklad poviedky - uhorky, avokádo, citrón, zázvor, kurkumu. A listy petržlenu - bude to veľmi chutné, jedzte to lyžičkou.

2016-02-24 10:57:33 - otázka od: Martina Dobrý deň, zaujímal by ma váš názor na zelený jačmeň a chlorelu a ich pridávanie do smoothie a štiav. Naozaj je to také zdraviu prospešné alebo je to len jedna zo "superfoods" alebo marketingový ťah? Ďakujem za odpoveď. Dobrý deň, niekedy pridávať jačmeň do smoothie, pridáva to na rôznorodosti., nemám veľmi rada chuť chlorely, tak ju nepoužívam. Ak vám chutia, pokojne ich využívať. ďakujeme.

2016-02-24 10:59:16 - otázka od: andrea dobrý deň, v podstate nemám otázku, chcela som Vás len pozdraviť a poďakovať za Vaše knihy a prácu, ktorou robíte náš svet krajším, a tiež poďakovať za Váš príchod na Slovensko. Verím, že sa mi podarí prísť na Váš workshop v sobotu. Prajem pekný deň. Dobrý deň, ďakujem a teším sa na stretnutie. ďakujeme za všetky otázky, a tešíme sa na stretnutie s Vami na akcii dnes o 17,30 v trnavskom Panta Rhei v City Arena.

Fotogaléria

2016-08-23 14:40:00  |  Text: Janka   |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia