MUDr. Katarína Babinská bola online: Kokosový tuk by sa mal konzumovať iba príležitostne!

Mudr. Babinska
Zdroj: red
2015-12-09 10:50:00

Ako piecť zdravo a čo v kuchyni pri varení zmeniť, aby ste po vianočných sviatkoch neplakali pri pohľade na ručičku váhy? Špecialistka na výživu MUDr. Katarína Babinská odpovedala na otázky v online rozhovore, ktorý bol 9. decembra 2015 od 11:00-12:00 v magazíne Vyšetrenie.sk.


Blížia sa sviatky, už viete, čo budete piecť?

Mnohí z nás už listujú v kuchárskych knihách, ktoré medovníčky či suché pečivo budú vypekať. Zaužívaný zdravý jedálniček nechceme porušiť, preto sa snažíme „nezdravé“ ingrediencie nahradiť zdravými. Ako na to?

Namiesto bielej múky použijeme celozrnnú alebo špaldovú. Obyčajné mlieko nahradíme kokosovým, ktoré je vraj lepšie na trávenie. Majonézu na zemiakový šalát vymeníme za light verziu, aby sa rodina veľmi neprejedla.

Žiť zdravo niekedy vyžaduje viac informácií, rada odborníkov je zaručene na mieste. To, ako správne „zdravo“ variť, piecť vianočné koláčiky odpovie expertka na výživu.

O odborníčke

MUDr. Katarína Babinská je absolventkou Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Postgraduálne štúdium so špecializáciou „Výživa človeka" absolvovala na University of London vo Veľkej Británii.

V rokoch 1988-2000 pôsobila na Výskumnom ústave výživy, odbornú činnosť zameriavala na výskum výživy obyvateľstva na Slovensku. Od roku 2000 je pedagógom na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde vyučuje predmety a „Fyziológia človeka" a „Výživa človeka".

Jej vedecká a výskumná činnosť sa sústreďuje na rôzne aspekty výživy, je riešiteľkou a spoluriešiteľkou domácich i zahraničných výskumných grantov. Je autorkou učebníc i vedeckých publikácii.

Aktívne sa venuje osvete v oblasti výživy a zdravia, je autorkou mnohých populárno-vedeckých článkov, spolupracuje v programoch orientovaných na zlepšenie výživy obyvateľstva, vedie poradňu o výžive. Je predsedníčkou Združenia pre zdravie a výživu.

Čitajte tiež: Dajte si banán a škoricu jednu hodinu pred spaním: Sledujte, čo sa bude diať!


Online rozhovor

2015-12-09 11:07:51 - otázka od: Diana Dobry den pani doktorka, chcem sa iba spytat na pojem zdrave tuky - sú take vobec? mozem kokosovy olej povazovat za zdravy tuk? Dakujem Dobrý deň, prívlastkom zdravé sa označujú tuky, ktoré obsahujú predovšetkým nenasýtené mastné kyseliny. Ide najmä o tuky rastlinného pôvodu. Kokosový tuk si získal obľubu vďaka svojej lahodnej chuti, cenená je i jeho odolnosť voči vyšším teplotám. Je síce tukom rastlinného pôvodu, výrazne v ňom však prevažujú nasýtené mastné kyseliny a podľa odporúčaní odborníkov by sa mal konzumovať iba príležitostne.

2015-12-09 11:10:04 - otázka od: Jana Dobry den, chcela by som sa spytat, ako je to s majonezou do vianocneho salatu - je lepsia tá domaca alebo radsej mame stavit na kupovanú? (vzhladom na vajicka). Ďakujem! Dobrý deň, kupovaná hotová majonéza tiež musí spĺňať hygienické požiadavky na zdravotnú nezávadnosť. Ak je pre Vás dôležité, aby majonéza bola pripravená z domácich vajec, prípadne bio vajec (čo hotová asi nie je), potom je pre Vás dobrou voľbou pripraviť si majonézu doma.

2015-12-09 11:15:19 - otázka od: DANA Pani doktorka, je lepsie tuky vynechávat alebo je to iba mytus? dkaujem Dobrý deň, rozhodne ide o mýtus. Tuky patria medzi živiny, čo sú látky, ktoré organizmus nevyhnutne potrebuje pre svoju normálnu funkciu. Podľa odporúčaní by sme mali 20-35 % z celkového množstva kalórii, ktoré denne prijmeme, získavať v podobe tukov. Predstavuje to približne 44-77 g tuku denne. Dôležité je, aby vo výžive prevažovali tuky s obsahom nenasýtených mastných kyselín.

2015-12-09 11:21:51 - otázka od: Ivana Dobry den, aky cukor by som mala pri peceni zakuskov uprednostnit? Myslite, ze sa bude hodit stevia? Ak ju ale pouzijem, zrejme mam davat pozor na jej mnozstvo, kedze je sladsia ako cukor, nie? dakujem Dobrý deň, cukor okrem sladkosti dodáva zákuskom aj objem. Ak ako sladidlo volíte stéviu, nebudete môcť nahradiť cukor v pomere 1:1. Buď si pri pečení trochu zaexperimentujete alebo sa skúste inšpirovať receptami, ktoré už niekto vyskúšal. Ak zvolíte napr. repný cukor, alebo med, aj tie sú bohaté na kalórie, podobne ako biely cukor. Ak chcete obmedziť množstvo cukru v zákuskoch, skúste siahnuť receptoch, do ktorých ide napríklad ovocie, oriešky, gaštany, tvaroh či jogurt.

2015-12-09 11:25:51 - otázka od: Peter Dobrý deň, chcel by som sa spýtať aký je Váš názor na srvátku? Srvátku považujem za vítané spestrenie stravy a surovinu, ktorú tiež možno použiť pri pečení. Má nízky obsah bielkovín (asi 25% z obsahu v mlieku), neobsahuje veľa kalórií, pretože 95% z nej tvorí voda. Vyznačuje sa obsahom minerálnych látok ako sú vápnik, draslík a horčík, vitamínov skupiny B (B1, B2, B6, B 12), a tiež vitamínov C a A. Obsahuje mliečny cukor - laktózu a v porovnaní s mliekom má asi polovičný obsah vápnika.

2015-12-09 11:34:20 - otázka od: Rudy Co si myslite o susenom ovoci? Pocul som, ze je v skutocnosti nezdrave a obsahuje vela cukru.. Ak je sušené ovocie pripravené naozaj iba vysušením ovocia, možno ho vnímať ako zdravú potravinu. Obsahuje síce o čosi menej vitamínov ako čerstvé ovocie, jeho prednosťou je bohatý obsah vlákniny a minerálnych látok. Menej zdravé sú tie druhy sušeného ovocia, ktoré sa pred sušením prevárajú v cukrovom sirupe, pretože obsahujú zbytočný cukor, alebo chemicky upravované sušené ovocie.

2015-12-09 11:39:42 - otázka od: Františka Dobrý pani doktorka, aký je vás nazor na raw kolaciky na vianoce? Dobrý deň, záleží najmä na surovinách, z ktorých sa koláčiky urobia. Väčšina raw receptov, s ktorými som sa stretla, sa však pripravuje z výživovo hodnotných surovín – ako gaštany, sušené ovocie, orechy, rastlinné oleje, med... Keďže neprechádzajú tepelnou úpravou, ide o potraviny s krátkou dobou spotreby, ktoré treba starostlivo uchovávať, aby sa nepokazili.

2015-12-09 11:45:20 - otázka od: Katarína Dobrý deň pani doktorka, mňa by zaujímala jedna vec- ak chcem piecť zdravo - aká múka je vhodná? Na trhu ich je viac - špaldová, celozrnná, mandľová - dá sa vôbec určiť, ktorá z nich je pre zdravie lepšia? Ďakujem! Dobrý deň, múky, ktoré spomínate, sa v porovnaní s bielou múkou vyznačujú vyšším obsahom vlákniny, mnohých vitamínov a minerálnych látok. Ide o „nedostatkové“ zložky v našej výžive, takže náhrada bielej múky, ktoroukoľvek zo spomínaných múk s vyšším obsahom živín, je iba vítaná. Dobrou cestou je striedanie a využívanie rôznych druhov. Pri výbere múky treba tiež prihliadať na receptúru.

2015-12-09 11:56:18 - otázka od: Margita Gajdošiková Pri pečení lineckých cestovín,alebo sušienok ktoré maslo -masť je zdravou alternatívou namiesto Palmarínu alebo Hery,a do krémov namiesto masla čo je zdravá alternatíva- a v akom množstve sa majú používať ( v receptoch sú uvedené množstvá Palmarínu, Hery , masla atď...) Dobrý deň, zdravšou alternatívou sú tuky, ktoré obsahujú najmä nenasýtené mastné kyseliny. V tukoch ako Palmarín a Hera (a podobných výrobkoch) práve je prevaha nenasýtených mastných kyselín. Ešte vyšší je ich obsah v rastlinných olejoch, treba však zvážiť, či v danej receptúre môžeme namiesto tuku pevnej konzistencie použiť olej. Maslo obsahuje predovšetkým nasýtené zložky, ktoré by sme mali obmedzovať, v bravčovej masti tiež prevažujú nasýtené tuky. Palmarin, Hera, maslo a masť sa dávkujú približne v rovnakom množstve, dávka oleja sa môže líšiť – tú treba odhadnúť alebo postupovať podľa presného receptu. Čo by som rozhodne neodporúčala používať, sú tzv. stužené tuky vyrábané hydrogenáciou – býva to uvedené na obale výrobku.

2015-12-09 12:04:22 - otázka od: Karina Pani doktorka, čo je podľa vás najideálnejšia náhrada za cukor pri pečení? Stévia, med, javorový sirup...zaujíma ma skôr váš osobný názor, čomu dávate prednosť vy? Ďakujem! Dobrý deň, dobrou voľbou sú sladkosti, v ktorých je čo najmenej cukru. Med, javorový sirup, či prírodný cukor majú síce isté malé prednosti oproti bielemu cukru, obsah jednoduchých sacharidov a kalórii je v nich aj tak vysoký. Koláče a zákusky pečiem rada nielen cez Vianoce a mojou obľúbenou surovinou je ovocie, gaštany, orechy, mak, či tvaroh.

2015-12-09 12:14:42 - otázka od: Mirka Dobry pani doktorka, snazim sa pocas roka dodrziavat jedalnicek, vacsinou uprednostnujem zeleninu. Vianoce su ale sviatky hojnosti, co mi hrozi, ak by som to s jedlom prehnala, ak som zvyknuta jest prevazne zeleninu a chude maso? Moze ma to nejako ohrozit? Dobry deň, Naraz skonzumovaná veľká dávka jedla, ťažké, mastné jedlá zaťažujú tráviaci systém a môžu zapríčiniť nepríjemný pocit ťažoby, bolesti brucha, podráždiť žlčník, či spôsobiť rozličné iné tráviace ťažkosti. Nepotešia ani posviatočné kilá navyše. Keďže sa stravujete zdravo, čo je veľmi chvályhodné, verím, že sviatočné pokrmy si vychutnáte, ale so správnou mierou. Aj tradičné vianočné recepty sa dajú inovovať tak, že nestrácajú s chuti, ale sú ľahšie.

2015-12-09 12:41:13 - otázka od: lara Dobry den! Poprosim o radu ako sa nechytit kolacika,vysmazaneho,majonezoveho salatu......ako zastavit tu potrebu si to dat a okostovat na navstevach.......ako sa to Vam dari? Nejako ma nakopnite pri mojom chudnuti tazkom!....DAKUJEM!!! Dobrý deň, neľahké predsavzatie - účinná a spoľahlivá rada, žiaľ, neexistuje. Niekedy zaberú malé triky. Ak pripravujete sviatočné pokrmy Vy sama, rozhodnite sa nevyprážať, ale pripravovať ryby, či mäso na prírodný spôsob. Skúste majonézu nahradiť jogurtom (aspoň sčasti), koláčiky piecť naozaj maličké, aby ste mohli ochutnať aj viaceré. Účinné je aj kompenzovanie väčších dávok jedla dostatkom pohybu. Ak sa chceme naučiť neprejedať sa, rázna zmena musí nastať v našom zmýšľaní. Vianoce sú čarovným obdobím a tú hojnosť si my ľudia mylne spájame iba s hojnosťou jedla. Veľmi Vás povzbudzujem a držím palce.

2015-12-09 12:56:32 - otázka od: Milan Pani doktorka, možno trocha laická otázka. Poznáme prednosti rastlinných olejov lisovaných za studena. Častokrát obchod ponúka pečivo s posýpkou olejnatých semien. Nestráca sa hodnota tukov obsiahnutých v surových semenách po upečení? Logicky sa pýtam a čo tuky obsiahnuté v rybách po tepelnej úprave? Nestrácajú svoju kvalitu? Dobrý deň, pôsobenie tepla spôsobuje zmeny v zložení mastných kyselín v rybách, či semenách olejnatých plodín a úbytok hodnotných látok. Zmeny môžeme minimalizovať šetrnou tepelnou úpravou – obmedziť jej trvanie na potrebné minimum a vyhýbať sa preprážaniu. V štúdiách sa ako najšetrnejšie spôsobu tepelnej úpravy rýb preukázali grilovanie a pečenie.

2015-12-09 10:50:00  |  Foto: red  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia